Rukomet

Červar: "Nismo materijalizirali dobar početak"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • nedjelja, 31.01.2010.
Červar: "Nismo materijalizirali dobar početak"
Foto: Davor Sajko

Iako se osjećala žal što njegova momčad nije bolje iskoristila dobru igru u prvom poluvremenu, Lino Červar duboko je u sebi bio zadovoljan čovjek nakon finala Europskog prvenstva u kojem je Francuska pobjedom od 25:21 pokorila i Europu, nakon što je isto učinila na OI i na SP-u u Hrvatskoj…

Červar je, prije svega, osjećao zadovoljstvo novim velikim rezultatom: ”Čestitam svim igračima i svima koji su doprinijeli da napravimo veliki uspjeh, osvojimo srebrnu medalju. Mislim da smo kroz cijelo prvenstvo igrali dobro neovisno o problemima, i da možemo biti ponosni na ovu medalju. Što se tiče samog finala – mislim da smo prvi dio sjajno kontrolirali utakmicu, šteta je što nismo materijalizirali tu prednost. Takav luksuz si ne možemo dozvoliti..”

Bilo je teško spasiti se nakon što smo upali u francuski mlin početkom drugog poluvremena: ” U drugom dijelu smo opet krenuli u prednost, ali smo primili jeftine pogotke iz nekih odbijenih lopti. Ne bih ulazio u sudačke odluke, nismo izdržali ritam koji smo nametnuli u prvom dijelu. U daljnjem tijeku utakmice Francuska je dobro kontrolirala utakmicu i na kraju zasluženo pobijedila. Koristim prigodu da čestitam velikom rivalu na pobjedi, kao i njihovom izborniku Onesti.”

Vrlo slično izborniku razmišljao je i Igor Vori, još jednom uvršten u najbolju momčad prvenstva kao pivot: ”Ono čega smo se najviše pribojavali, a uspjeli smo zaustaviti u prvih 25 minuta, dogodilo nam se u zadnjim minutama prvog dijela – prosuli smo sve dobro učinjeno. Francuzi su nam onda pobjegli, morali smo ih loviti, a to je voda na njihov mlin. U tranziciji su stvarno odlični, mislim da je to presudilo utakmicu.”

No, Vori je imao i jednu vrlo jasnu poruku za Francuze: ”Jesmo danas izgubili, ali mislim da ovo srebro moramo slaviti kao zlato. Znate u kakvoj smo situaciji došli ovdje, i zbog povreda i zbog mladosti ekipe. Čestitam suigračima i svima koji su bili s nama u ovih 25 dana. Nije bilo nikome lako, a čestitam Francuzima koji su trenutno bolji od nas. Vjerujem da se vidimo u finalu protiv njih već u Švedskoj i nadam se da će onda svirati naša himna.”

Vedran Zrnić nije htio previše pričati o samoj utakmici, ali jest o poruci koju je reprezentacija poslala hrvatskoj javnosti: ”Rekli su izbornik i Vori praktički sve o utakmici. Mislim da je najvažnije das mo mi u svlačionici digli glave gore, bez obzira na poraz, i mislim da mladi ljudi u Hrvatskoj mogu naučiti nešto iz toga. Širili smo pozitivnu energiju kroz cijelo prvenstvo, veselili smo ljude kod kuće koji imaju problema. Želim svim navijačima čestitati i zahvaliti im se na svemu. Hrvatska reprezentacija će uvijek igrati sa srcem, a bez obzira na pobjedu ili poraz ostavit ćemo dobar dojam, kao i danas.”

Nakon službenog dijela, Lino je dodatno analizirao utakmicu s kontigentom hrvatskih novinara. Osjetila se jedna žal što nismo bolje iskoristili prvi dio, posebno jer Francuzi tada nisu djelovali tako dobro kao što smo možda navikli:

Kontrolirali smo igru u prvom dijelu. Oni nisu djelovali uvjerljivo, mogli smo pobjeći i na više od tri razlike, ali nismo to iskoristili. To smo platili u drugom dijelu. Možda su im tada malo i suci pomogli, ali ne bih to naglašavao. Nismo iskoristili penale, neke zicere, a oni su došli do vodstva koje su zadržali do kraja. Nedostajalo je malo te čvrstine u drugom dijelu, druga je pjesma kada oni vode.”

Te neiskorištene prigode postale su glavna priča utakmice: ” Mi moramo kazniti njihove pogreške, olako smo propustili neke odlične šanse. U nepunih 45 sekundi prokockali smo tri pogotka prednosti, to si ne možemo dozvoliti.”

No, kada se napravi jedan odmak od završne utakmice, dojam je i više nego dobar:

”Možemo biti ponosni s prezentacijom na ovom turniru, odlazimo kući sa srebrom i s jednim porazom. Trebamo razmišljati kako dalje, kako ovim igračima dati još iskustva i kako ići naprijed. Čini mi se da su Francuzi malo pali, nisu mi se činili kao prije. Mi moramo nastaviti svojim putem, nastaviti uspješno kao i do sada. I zbog svih tih uspjeha čestitam i svim pomoćnicima i Savezu i Zoranu. Moramo iskoristiti svaku prigodu da dečkima damo još iskustva, da idu na prijateljske turnire.”

Još jednom je naglasio Červar prednost koju Francuzi imaju u iskustvu i zrelosti svojih vanjskih igrača, zahvalio se i sjajnim navijačima u Grazu i Beču, zaključivši kako je u finalu ”Hrvatska igrala solidno, ali za Francuze je potrebno malo više od toga.”

Lino je dobro nasmijao novinare i konstatacijom da se zahvaljuje i njima – ironično s obzirom da je uvelike i zbog njih dao ostavku na mjesto izbornika: ”Ma u svakoj obitelji dolazi do svađa. I vi dobivate dobrog materijala od mene, a bolje da se piše nego da se ne piše.”

O svojoj poziciji ipak nije htio razgovarati, izustio je tek: ”O tome ćemo još pričati...”

Ipak, smješak kao odgovor na pitanje ”Vi, znači, želite ostati?” govorio je puno… Lino će, vrlo vjerojatno, ostati gazda hrvatskog reprezentativnog rukometa…

Euro 2010. - Završnica

finale

Hrvatska21:25Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj31.01.2010. u 23:20
    kaj je najgore kopljar zna šutirat tolko je visok da ne mora ni skakat sam kaj je kukavica. valčić nije bio pravi, a mislim da omeyer zna napamet di će lac pucat već. francuzi nisu uopće tolko stari i bit će s njima još posla. al veseli godište nekih naših igrača, čupić 86., duvnjak 88., štrlek... [više na forumu]
    Mihalj
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 23:04
    To sam naveo ključne Francuske igrače.Kako ih zaustaviti prrije Londona??Bržom igrom jačim tempom i još kojim šuterom,umjesto Kopljara,Valčića i sličnih,ali bojim se da ni to neće biti dovoljno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 23:02
    Karabatić je 84,Narcisse 79,Abalo 84,Omeyer 76,starij Gille 76,mlađi 78 ,Fernandez 77,Sorhaindo 84,Dinart 77,Guigou 82 godište.On do Londna ima da drmaju,nakon Londona će ih dosta otići,i tad će pasti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 22:39
    karabait ima 25 god, abalo 25. narcise 30, gil 30, gigou isto nije star, dinart 30, ocemu mi pricamo?! za dvi godine ce oni bit u naponu snage, pa nisu francuzi starci,a i pojavit ce im se sigurno neko novo lice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 22:11
    Igramo srcem,ali objektivno francuzi su svijet za sebe,i trebalo bi se desiti čudo da ih netko skine vrha do Londona 2012.
    Obrisan korisnik