Tenis

Marin i Karlo love drugi tjedan

Ivor Krapac • subota, 23.01.2010.
Marin i Karlo love drugi tjedan
Foto: EPA

Jedini preostali hrvatski predstavnici u singlu Australian Opena u nedjelju će se boriti za ulazak u drugi tjedan turnira. Pred Marinom Čilićem i Ivom Karlovićem je dosad najteža ovotjedna prepreka - u osmini finala tražit će iznenađenje protiv tenisača među prvih pet na svijetu...

Na kraju uspješnog hrvatskog tjedna na prvom Grand Slam turniru sezone, sa šestero predstavnika u drugom kolu i trojicom korak dalje, Marin Čilić i Ivo Karlović pokušat će staviti šlag na tortu svega lijepog što se proteklih dana događalo u Melbourne Parku. U osmini finala čeka ih napad na dva favorita, aktualnog pobjednika Australian Opena i posljednjeg pobjednika nekog Grand Slam turnira, a lov na iznenađenje dogodit će se u noći sa subote na nedjelju po našem vremenu.

Ivo Karlović i branitelj naslova Rafael Nadal susrest će u drugom meču iza jedan u noći u Rod Laver Areni, na najvećem stadionu Melbourne Parka. Prije hrvatsko-španjolskog dvoboja, program će otvoriti Andy Murray i John Isner u prvom susretu muške osmine finala.

Vezane vijesti

Osokoljen pobjedama nad dvojicom nositelja u dosadašnjem tijeku turnira, Radekom Štepanekom i Ivanom Ljubičićem, Karlo će se nadati da može napraviti više nego u dva dosadašnja susreta s prvim španjolskim reketom, drugim na svijetu. Nadal vodi s 2-0 u međusobnom omjeru, no niti jedan od dva prethodna dvoboja nije bio čista šetnja - 2004. u prvom kolu Milana završilo je sa 7:5, 6:7(5) i 6:1, a '08. u četvrtfinalu Queen's Cluba, u Nadalovoj pripremi za naslov u Wimbledonu, sa 6:7(5), 7:6(5) i 7:6(4).

Svjetski broj dva dobro zna koliko Karlović može biti opasan, od čega nije bježao u najavi meča: "Uvijek je težak protivnik, redovito odlučuje samo nekoliko poena. Morat ću biti koncentriran cijelo vrijeme na svom servisu i uzeti svaku priliku koja se otvori na reternu, to je sve."

Karlo će, naravno, trebati servirati jako dobro i biti što agresivniji, a ako pokaže svoje najbolje, bit će dobro kakav god bio ishod. S najboljim izdanjem u stanju je priprijetiti i najboljima na svijetu, pa i Nadalu.

Dok je Karlović osminom finala ostvario svoj najbolji rezultat u Melbourneu, Marin Čilić već se udomaćio u ovoj fazi prvog Grand Slam turnira sezone. Među posljednjih 16 je treću godinu zaredom, a kao i lani, korak više tražit će protiv Juana Martina Del Potra, koji ga je prije 12 mjeseci zaustavio s 5:7, 6:4, 6:4 i 6:2. Novi dvoboj na rasporedu je kao treći iza jedan u noći u Hisense Areni, nakon Alone Bondarenko i Jie Zheng, pa Svjetlane Kuznjecove i Nadje Petrove u ženskom trećem kolu.

Lanjski ogled u osmini finala Australian Opena bio je prvi od dva Marinova susreta sa svjetskim brojem pet, a i drugi se dogodio na Grand Slam turniru, uz Del Potrovih 4:6, 6:3, 6:2 i 6:1 u četvrtfinalu US Opena, na putu do kasnijeg naslova. Prvi hrvatski reket je u tom meču krenuo odlično, imao set i break prednosti, mogao doći i do dvostrukog breaka, no nakon te prilike, u nastavku su stvari nepovratno krenule u Argentinčevom smjeru. Prvi dio tog meča bilo bi sjajno ponoviti, a drugi dio, jasno, izbjeći.

S obzirom da se Del Potro u tri dosadašnja kola dosta namučio, pogotovo na drugoj prepreci protiv Jamesa Blakea kojeg je slomio tek s 10:8 u petom setu, a pitanje je i u kakvom je stanju Argentinčev ručni zglob koji ga je zabrinuo uoči turnira, Marinova šansa sigurno postoji. Ukoliko uspije, bit će to pobjeda u rangu one nad Andyjem Murrayem prošle sezone u istoj fazi US Opena.

Kako god noćas završilo, ovogodišnji hrvatski učinak na Australian Openu već je zaslužio palac gore. No, nadajmo se da neće ostati na dosad ostvarenom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.01.2010. u 21:14
    smiješan si
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2010. u 16:46
    haha nema sanse za njih zavrsava turnir
    Obrisan korisnik
  • zrinkec23.01.2010. u 12:53
    razbijte ih dečki
    zrinkec