Tenis

Preko Ljubičića do Nadala

Ivor Krapac • petak, 22.01.2010.
Preko Ljubičića do Nadala
Foto: EPA

Raspoloženi Ivo Karlović proslavio je još jednu vrijednu pobjedu na Australian Openu. Najviši tenisač na Touru je u trećem kolu u hrvatskom dvoboju pokazao previše za Ivana Ljubičića, slomivši 24-postavljenog sunarodnjaka u četiri seta...

Hrvatski dvoboj u trećem kolu Australian Opena opravdao je očekivanja. Bilo je prilično izjednačeno i jako kvalitetno, s puno napadačkog tenisa s obje strane, a iz Hisense Arene je na koncu sretniji otišao Ivo Karlović.

208 cm visoki Zagrepčanin bio je nijansu jači od Ivana Ljubičića i sa 6:3, 3:6, 6:3, 7:6(7) izborio osminu finala, u kojoj ga čeka dosad najjači ovogodišnji izazov u Melbourneu. Slijedi ogled s Rafaelom Nadalom, drugim na svijetu, koji je svoje mjesto među posljednjih 16 osigurao sa 6:4, 6:2, 2:6 i 7:5 protiv Philippa Kohlschreibera.

Vezane vijesti

Početak meča bio je drugačiji nego u ranija dva ovotjedna Karlova nastupa u Melbourneu. Dok je protiv Radeka Štepaneka i Juliena Benneteaua kretao uspavano i glatko gubio prvi set, u hrvatskom dvoboju nije dao da mu se dogodi nešto slično - za prvi korak na putu prema pobjedi bio mu je dovoljan jedan break, a ostatak posla obavio je bez puno muke na servisu.

Najvažniji trenutak drugog seta dogodio se već na početku. Ljubo je došao do breaka u drugom gemu i nakon toga se više nije osvrtao. U nastavku je mogao proći i lakše, u četvrtom i osmom gemu imao je ukupno pet break-lopti, no moglo se dogoditi i da se Ivo vrati u set - nakon što se izvukao iz dvije opasnosti na servisu, u Ljubičićevom servis-gemu kod 5:3 imao je break-loptu za povratak, no s promašenim bekhendom ta je šansa ostala neiskorištena. Ivan je nakon toga na drugoj set-lopti u gemu držao za 6:3.

Kao i set ranije, i u trećoj dionici se ključni break dogodio rano, ovog puta u Karlovu korist, za vodstvo od 2:0. U tom gemu Ivo je pokazao da se ne plaši potegnuti ni bekhend, dvaput je s te strane probio Ljubičića na mreži i došao do velike prednosti, koju je u završnici seta mogao potvrditi još jednim breakom. Ivan se kod zaostatka od 5:2 izvukao spasivši dvije vezane set-lopte (15:40), no gem kasnije setu je došao kraj, Karlović nije zadrhtao na svojem servisu.

Tri seta bez tie-breaka i s dosta prijetnji protiv servisa nisu bila očekivana, da bi se tek u četvrtoj dionici dogodio i taj "rulet". Prije odluke, Karlović je najbolju priliku za break propustio u prvom gemu četvrtog, uz tri nevezane break-lopte od kojih je posebno izgledna bila treća, forhend koji je zapeo povrh mreže, dok je Ljubičić svoju šansu imao pri vodstvu od 2:1 - no, nije bila prevelika, Karlo se kod 30:40 izvukao asom.

U tie-breaku je bolje krenuo Ivan, s ranim mini-breakom i vodstvom od 3:1, da bi u nastavku Ivo to okrenuo. Prvu meč-loptu imao je protiv servisa kod 6:5, potom još jednu sa servisom kod 7:6, kada je promašio forhend kakav inače redovito zabija, a kraj se dogodio na trećoj, drugoj na Ljubičićevom servisu, uz Karlov napad forhendom koji je tog puta bio pravi.

Ivo je, tako, u nastupu u kojem je pokazao više od Ivana zaslužio proboj među posljednjih 16 i ogled s Rafaelom Nadalom. Na putu do pobjede pomogao je i servis, s 33 asova prema Ljubičićevih 14 i boljim postotkom ubačenog prvog od suparnika (71 - 61 %), no serviranje nije bilo sve, Karlović je redovito pronalazio put i kada se ušlo u izmjenu.

Osmina finala protiv Nadala donijet će njihov treći međusobni susret. U dosadašnja dva slavio je drugi tenisač svijeta, oba puta u odlučujućem setu, sa 7:5, 6:7(5) i 6:1 prije šest godina u prvom kolu Milana i 6:7(5), 7:6(5), 7:6(4) u ljeto 2008. u četvrtfinalu na travi Queen's Cluba, što naznačuje da, iako je dvaput slavio, Nadal protiv Karla baš i ne uživa igrati. Uostalom, nije jedini iz svjetskog vrha.

Australian Open, tenisači, treće kolo: Karlović (Hrvatska) - Ljubičić (Hrvatska, 24) 6:3, 3:6, 6:3, 7:6(7)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2010. u 14:08
    Ivo pada protiv Rafe
    Obrisan korisnik