Zimski sportovi

Snježna kraljica ponovno zablistala

Antonija Pavlić • utorak, 29.12.2009.
Snježna kraljica ponovno zablistala
Foto: Dejan Popek

Jedan od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj 2009. godine zbio se početkom siječnja, kada su u Zagreb, na slalomske utrke, stigli najbolji svjetski skijašice i skijašice. Sportnet.hr donosi vam kratak rezime ovogodišnje Snježne kraljice...

Godina je, pomalo već i po tradiciji, počela skijaškim spektaklom Snježna kraljica. Najbolji svjetski skijaši i skijašice okupirali su 4. i 6. siječnja hrvatsku prijestolnicu i još jednom za vrhušku sljemenskih utrka imali puna usta hvale.

U organizaciju slaloma za skijaše i skijašice uloženo je iznimno mnogo truda, rada, vremena, sredstava, emocija, volje i znanja; tisuće volontera danima je i po 12 sati pripremalo stazu, da bi Crveni spust na koncu ponovno zablistao.

Brdo na kojem su svoje prve skijaške korake učinili Janica i Ivica Kostelić prve su iskušale skijašice, no ovoga puta vozeći bez svjetla reflektora. S najljepšim zagrebačkim uspomenama sa Sljemena je otišla Njemica Maria Riesch, najbolji rezultat karijere na drugoj poziciji ostvarila je Nicole Gius, dok je svjetska prvakinja iz 2007. Šarka Zahrobska doskijala do treće pozicije.

Najvećom tragičarkom postala je, pak, Amerikanka Lindsey Vonn. Braniteljica ukupne pobjede u Svjetskom kupu odlično je odradila prvu vožnju, a i u drugom nastupu sve do posljednjih 50 metara imala više od sekunde prednosti pred tada vodećom Riesch. No, nepotrebno riskiranje koštalo ju je plasmana i Vonn je samo nekoliko vrata od cilja pobjedu morala predati u ruke najbolje prijateljice.

Hrvatske predstavnice nisu oduševile. Očekivali smo mnogo više, posebice nakon sjajnog prošlogodišnjeg izdanja Ane Jelušić (osvojeno drugo mjesto), no niti mlada Riječanka nije toga dana bila raspoložena, zauzela je tek 16. mjesto. Nika Fleiss u konačnici je bila 19.

Muška utrka u noćnom izdanju bila je puno atraktivnija i uzbudljivija, a odlične nastupe prezentirali su svi hrvatski skijaši. Ivica Kostelić izgubio je prvo mjesto od Jean-Baptiste Grangea za samo pet stotinki sekunde, Dalibor Šamšal polučio je rezultat karijere i sa startnim brojem 65 stigao do 22. pozicije, Danko Marinelli u prvoj vožnji smjestio se na odlično 38. mjesto, dok je Ivan Ratkić bio 39. Bila je to prva utrka u povijesti Svjetskoga kupa da su među osvajačima bodova bila dva Hrvata!

Odlične rezultate ostvarila je i još nekolicina skijaša s visokim startnim brojevima. Talijan Giuliano Razzoli upravo se na Sljemenu etablirao i s brojem 43 na prsima doskijao do najniže stepenice pobjedničkog postolja, Lars Elton Myhre sa startnim brojem 70 utrku je završio na 7. mjestu, Austrijanac Patrick Bechter, koji je sa starta krenuo 44 zauzeo je 10. poziciju, Alexandre Anselmet s brojem 51 bio je 12...

Velika skijaška priredba, kakva je Snježna kraljice definitivno bila, ipak nije mogla proći bez "žrtava". Uz nekoliko natučenih noseva i malaksalosti kod publike posebno su se istaknuli Austrijanci - Nicole Hosp teško je stradala na zagrijavanju prije početka prve vožnje, te se vratila tek koncem sezone na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu, dok je Rainer Schönfelder zbog pogoršanja ozljede noge karijeru prekinuo na neodređeno vrijeme.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!