Zimski sportovi

Islandersima vlast u New Yorku

Ante Jukić • četvrtak, 29.10.2009.
Islandersima vlast u New Yorku

Čak deset utakmica odigrano je noćas u sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi hokejaša. Pittsburgh Penguinsi vratili su se na pobjedničke staze, Colorado s njih praktički nikad nije ni sišao, a razloga za slavlje imali su i NY Islandersi, koji su do druge pobjede u sezoni stigli protiv rivala iz susjedstva...

Neočekivani visoki domaći poraz Pittsburgh Penguinsa od New Jersey Devilsa mogao se protumačiti dvojako - ili su aktualni prvaci upali u malu krizu nakon odličnog početka sezone, ili je, pak, to samo bila jedna od onih večeri kada vam ništa ne polazi za rukom. Na žalost Montreal Canadiensa, riječ je bila o ovom drugom, budući da su Penguinsi noćas ponovno bili briljantni.

Sidney Crosby postigao je tri gola, Rupp, Goligoski i Kunitz dodali su po jedan, i bilo je to previše za Canadiense, za koje je počasni pogodak postigao Plekanec. Osim odličnog Crosbyja, čije nas umijeće praktički više ne može iznenaditi, treba iz ove utakmice posebno istaknuti odličnog Chrisa Kunitza, koji je pogotku dodao čak tri asistencije. Sjajnu večer ove napadačke linije Penguinsa s tri je asista upotpunio Bill Guerin, tako da se poslije utakmice gotovo nitko nije ni sjećao "tamo nekog" Malkina. Sjajni Rus imao je, za svoje standarde, poprilično mirnu večer (jedna asistencija), ali i bez njegovog pravog doprinosa Penguinsi su jednostavno bili prejaki za goste iz Quebeca.

I dok se pobjede aktualnih prvaka uzimaju "zdravo za gotovo", sjajne igre Colorada na početku nove sezone ne mogu objasniti ni najveći hokejski stručnjaci. Momčad koja je lani bila prikovana za dno poretka Zapadne konferencije gazi sve pred sobom, a novi vrijedan skalp skinuli su noćas na vrućem ledu Pengrowth Saddledomea. Iako su domaći Flamesi već nakon 70 sekundi utakmice imali 2:0 (Iginla i Jokinen), Avs'i su to uspjeli okrenuti i odnijeti vrijedne bodove iz Kanade. Već do odlaska na prvi odmor gosti su uspjeli nadoknaditi zaostatak (Koci i Jones), da bi do potpunog preokreta došli početkom posljednje trećine, kada je za konačnih 3:2 pogodio Wolski.

NY Islandersi stigli su do tek druge pobjede u sezoni, no s obzirom da su se s druge strane leda našli Rangersi, ne sumnjamo da se družina s Long Islanda trenutno osjeća kao vodeća momčad lige. U očekivano čvrstom i borbenom susjedskom obračunu odlučivale su nijanse, a one su ovog puta bile na strani Islandersa, koji su poveli golom Moulsona već u prvoj minuti. Na 1:1 sredinom prve trećine izjednačio je Parenteau, no bilo je to sve od Rangersa za ovu večer. Novu prednost domaćinima u samoj završnici druge trećine donio je Okposo, dok je pet minuta prije kraja sve dvojbe oko pobjednika pogotkom za 3:1 otklonio Tavares.

Od ostalih rezultata bogate NHL večeri, izdvojiti treba uvjerljive gostujuće pobjede Buffala, St. Louisa i Phoenixa, te nešto teže Ottawa Senatorsa i Nashville Predatorsa, koji su s identičnih 4:3 slavili u Sunriseu, odnosno St. Paulu. Dallas Starsi su tek u produžetku (Neal) uspjeli na svom ledu slomiti Toronto Maple Leafse, a 60 minuta hokeja nije bilo dosta niti u kalifornijskom obračunu San Jose Sharksa i Los Angeles Kingsa. Odlučivali su na kraju u tom dvoboju kazneni udarci, koji su otišli na stranu domaćih Sharksa.

NHL, rezultati, 28.10.2009: New Jersey - Buffalo 1:4, NY Islanders - NY Rangers 3:1, Carolina - St. Louis 2:5, Columbus - Phoenix 1:4, Pittsburgh - Montreal 6:1, Florida - Ottawa 3:4, Minnesota - Nashville 3:4, Dallas - Toronto 4:3 (OT), Calgary - Colorado 2:3, San Jose - Los Angeles 2:1 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!