Tenis

"Interes je bio zarada, ne pobjeda"

Matej Milanović • subota, 19.09.2009.
"Interes je bio zarada, ne pobjeda"
Foto: Kristijan Komarica

Press konferencija hrvatske Davis Cup reprezentacije nakon ispadanja od Češke bila je svojevrsni monolog izbornika Gorana Prpića koji je odlučio napokon izaći u javnost sa određenim kritikama prema teniskom Savezu i koji je rekao kako je dugo u njemu i u reprezentaciji kuhalo nezadovoljstvo i smatra da je došlo vrijeme da se te stvari riješe za boljitak reprezentacije...

Izbornik Goran Prpić odlučio je nakon polufinalnog Davis Cup poraza od Češke reći stvari koje su ga tištile tijekom protekle dvije sezone i imao je popriličan broj kritika na račun Saveza: "Veliki broj čeških navijača ovdje u Poreču je glavna tema ova dva dana. Razočarani smo i ogorčeni. Nije lako prihvatiti činjenicu da se osjećamo kao gosti na domaćem terenu. Stanovnici Poreča su najmanje krivi za to što se dešavalo. Mi već dvije godine želimo da mi imamo kao domaćini ovakvu atmosferu kao što su je u Poreču priredili Česi. Već dvije godine u meni raste nezadovoljstvo vezano uz organizaciju domaćih susreta. Ne osjećamo se doma."

Prpića smeta općeniti tretman prema reprezentaciji i posebno mu nije jasna raspodjela mjesta na našim domaćim susretima: "Tretman prema reprezentaciji nije kakav želimo i ponekad se osjećamo kao zadnja rupa na svirali. Pitam se čemu služi predsjednička loža, čemu vip mjesta. Nama se prezentira da mi karte u tom dijelu ne možemo dobiti, kao da ih nema. Zar je tim ljudima koji tamo sjede zabranjeno pljeskati? Ne tražim da skaču kao Česi. Zar nismo u mogućnosti organizacijski nešto poduzeti po tom planu, a ne razmišljati tko će doći i gdje će sjediti. Mislim da glumci u kazalištu dobivaju više pljeska sa tih pozicija nego mi u ova dva dana. Kako je moguće da mi dozvolimo da Česi kupe tisuću karata preko interneta? U redu je ono što oni redovno kupe. Interes je očito bio zaraditi, a ne pobijediti. Mi na to ne možemo utjecati."

Izbornik je potom pojasnio zašto se odlučio na ovu javnu kritiku Savezu i svima koji se bave organizacijom oko reprezentacije: "Znate da volim reći što me muči. Dugo me mučilo, međutim pobjede su to sakrivale. Ima još nekih nezadovoljstava koje tište reprezentaciju i svlačionicu. Mi ćemo probati sjesti i prenijeti upravnom odboru teniskog saveza to nezadovoljstvo koje je u svlačionici veliko. Neću konkretno o tome govoriti sada, vjerojatno će se oni zapitati o čemu se radi kada pročitaju ove moje izjave pa će se možda nešto riješiti. Imamo zlatne momke i ne možete ni zamisliti kako oni proživljavaju ove trenutke. ja nemam namjeru otići s pozicije izbornika, ja sam počašćen što mogu voditi ove dečke. Ovo moje je dobronamjerna kritika kako bi se održala atmosfera unutar reprezentacije i kako bi i tretman prema nama bio onakav kakav ga zavrjeđujemo. Očekuju se od nas vrhunski rezultati, ali mislim da zaslužujemo bolji tretman. Vjerujem da će biti reakcija, ali ja ih se ne bojim. Mi smo probali neka nezadovoljstva izreći interno, međutim nije bilo pomaka. Ništa konkretno vam sada ne govorim, te konkretne stvari ćemo pokušati riješiti među sobom, ali morao sam to reći javno jer interno očito nije dalo plodova."

Prpić je također pojasnio kako on i igrači nisu bili za Poreč, već su htjeli igrati u Splitu, iako je Savez javnosti prezentirao drugačiju sliku. Kako Prpić kaže i kako je Ivo Karlović rekao još jučer, oni nisu imali nikakvog utjecaja na te odluke: "Žao nam je što primjećujemo da igrači nisu u prvom planu, a trebali bi biti. Bilo bi bolje da smo igrali u Splitu. Mi smo nakon Amerikanaca rekli da smo zadovoljni organizacijom, ne navijanjem. Naši plješću na 6:6, a ne na 1:1. Česi se pak dižu na noge i kad gube poene i na 0:0. Mi smo i prije Amerikanaca rekli da želimo igrati u Splitu, ali mi ne možemo odlučiti i ne možemo utjecati na te odluke. Mi smo zadovoljni organizacijom u Poreču, tu nam ništa ne fali, ali ja bih htio doživjeti ono što je u Splitu bilo protiv Rumunja, ovdje je bilo obrnuto."

Na kraju se Prpić osvrnuo i na neke druge teme. Izbornik smatra da su stvari mogle ići drukčije u ovom dvoboju da Karlović nije izgubio prvi meč od Štepaneka: "Da je Karlović dobio onaj triler sumnjam da bi Berdych mogao pustiti ruku kao što je napravio u prva dva seta protiv Marina."

Prpić je upitan i o podlozi, no smatra da nije podloga kriva za poraz i tvrdi da bi donio istu odluku ako bi ga ponovno pitali: "Apsolutno bi stavili istu podlogu. Svi smo se slagali s njom. Bespredmetno je sada o tome govoriti."

Prpić je govorio kratko i o budućnosti hrvatskog tenisa i mogućim nasljednicima trenutačne generacije: "Imamo prvake Roland Garrosa u parovima. Riječ je o Draganji i Marcanu. Sljedećih par godina će pokazati koliko su kvalitetni. Nema nekih drugih super talenata na vidiku."

Izbornik je izrazio i želje za iduću godinu: "Volio bih da Mario Ančić ozdravi i da nam se pridruži jer vjerujem da bi Čehe prošli bez problema da je on bio ovdje. Bio bih presretan kada bi ova reprezentacija ponovila ovogodišnji uspjeh. Treća želja mi je da Marin Čilić ode do finala Grand Slama."

Zadnje misli Gorana Prpića bile su upućene protivnicima koje bi želio u ždrijebu za idući Davis Cup: "Brazil i Ekvador bih preferirao, bilo gdje. Uz njih Indiju, sve ostale ne bih volio."

Marin Čilić je vezano uz ždrijeb samo rekao da bi želio izbjeći Švicarce. Prvi hrvatski reket je također rekao kako loš odaziv publike i cjelokupni nizak interes javnosti prema njima neće previše utjecati na njegov odnos prema reprezentaciji: "Moram reći da je svatko od nas tko igra ima neki ponos u sebi i uvijek želi pobijediti. Ove druge stvari su sekundarne i dolaze sa strane i nemaju toliki utjecaj. Naravno da one stvaraju nelagodu i nije ti lagano koncentrirati se na meč, ako moraš razmišljati o stvarima koje te muče sa strane. Ovo je stvar koja se mora riješiti, ali mi smo svejedno pokušali pobijediti. Uvijek ostavljamo srce na terenu kad je reprezentacija u pitanju."

Čilić također smatra da je poraz Karlovića djelomično utjecao na ishod njegovog meča sa Tomašom Berdychom, ali ne slaže se da je to bilo ključno: "Imao sam neki podsvjesni pritisak da trebam pobijediti. Jedna pobjeda bi nam ostavila veće izglede, ali u takvim mečevima moraš razmišljati o sadašnjosti ne o ukupnom rezultatu. Utjecalo je, ali nije to odnijelo pobjedu od mene."

Čilićev današnji partner, Lovro Zovko, samo je dao svoj komentar o tome tko donosi odluke oko domaćinstava i potvrdio je ono što su rekli Karlović i Prpić. Igrači su htjeli igrati u Splitu, ali nisu poslušani: "Ja sam debitirao '98. Tada su prva dva igrača odlučivali gdje će se igrati. Mi smo bilo u reprezentaciji samo zbog štimunga. Ova je reprezentacija malo drugačija i drugi ljudi donose odluke. Što se tiče Poreča mi smo htjeli igrati u Splitu. Bila bi bolja atmosfera, ali Savez je odlučio tako. Mi smo izgubili i što je tu je".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!