Tenis

Češka u Poreču dohvatila finale

Ivor Krapac • subota, 19.09.2009.
Češka u Poreču dohvatila finale
Foto: EPA

Češka reprezentacija je u dva dana riješila susret s Hrvatskom u polufinalu Svjetske skupine Davis Cupa. Nakon dva meča u pet setova u petak, subota je gostujućoj reprezentaciji bila puno jednostavnija, Radek Štepanek i Tomaš Berdych donijeli su treći bod pobjedom nad Marinom Čilićem i Lovrom Zovkom...

Nakon dva poraza u petak, bilo je jako teško vjerovati u mogućnost hrvatskog preokreta, pogotovo uz navijačku podršku kakvu je češka reprezentacija imala ovog vikenda u Poreču. Ono što se činilo izvjesnim dobilo je potvrdu u meču parova.

Jaroslav Navratil bacio je sve karte na završetak posla nakon dva dana i u potpunosti pogodio. Iako su vjerojatno bili umorni od singla, glavni gostujući dvojac Radek Štepanek/Tomaš Berdych opravdao je češka očekivanja i s 3-0 osigurao prolazak u finale, u kojem će se sresti s boljim iz ogleda Španjolske i Izraela.

Hrvatska je svoju priliku propustila s jučerašnja dva tijesna poraza, a u subotu Marin Čilić i Lovro Zovko nisu mogli do iznenađenja protiv uigranijeg češkog dvojca. Štepanek i Berdych slavili su sa 6:1, 6:3, 6:4 i za kraj obilježili veliku pobjedu slavljem sa svojim navijačima u sceni po kojoj se ne bi moglo prepoznati tko je u ovom polufinalu bio domaćin, a tko gost.

Da će u ovom meču teško biti neočekivane pobjede hrvatskog dvojca najavio je već prvi set. Servis Marina Čilića u prvom gemu donio je prvi češki break, nakon toga Marinov servis pao je još jednom, a za kraj seta dogodio se break i na Zovkovom servisu, čime su gosti napravili prvi od željena tri koraka. Hrvatska je u prvoj dionici jednom bila na izjednačenju, a dvaput na 30:30 na servisu suparnika, bez break-lopte.

U drugom setu gosti su ponovno došli do ranog breaka, na Zovkovom servisu u četvrtom gemu. Bio je to jedini izgubljeni servis-gem na bilo kojoj strani u drugom, a hrvatski dvojac je svoje prilike propustio na Berdychovom servisu kod vodstva od 3:1, kada je bilo 15:40, pa Štepanekovom servisu dva gema kasnije, uz neiskorištenih 15:40 i dvije prednosti Čilića i Zovka. Gosti su sve najvažnije poene igrali bolje od domaćeg para, a tako se teško moglo izbjeći 0-2 u setovima.

Odluka u trećem, posljednjem setu pala je kod 3:3. Na Zovkovom servisu bilo je 40:15, no Česi su okrenuli taj gem, došli do breaka i do kraja se više nisu osvrtali. Mogli su dovršiti stvar na Čilićevom servisu pri zaostatku od 5:3, nisu iskoristili dvije meč-lopte, ali Berdychov servis za pobjedu doveo je do kraja ove priče.

Česi slave prolazak u finale koje je na rasporedu od 4. do 6. prosinca, dok Hrvatska može razmišljati o sljedećoj godini. Ždrijeb za Svjetsku skupinu održat će se u srijedu u Ženevi.

Davis Cup, polufinale Svjetske skupine:
Hrvatska - Češka 0-3 (Čilić/L. Zovko - Štepanek/Berdych 1:6, 3:6, 4:6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!