Zimski sportovi

Domaće snage Medveščaka u ligi EBEL

Sportnet • utorak, 21.07.2009.
Domaće snage Medveščaka u ligi EBEL

Osmorica zagrebačkih Medvjeda koji su najzaslužniji za kvalifikacije i ulazak KHL Medveščak u austrijsku ligu EBEL, odigrat će važnu ulogu i u nadolazećoj sezoni. Uz brojna inozemna pojačanja i domaće dečke, navijače Medveščaka i zagrebačku publiku očekuje uzbudljiva sezona na ledu Doma sportova.

Zagrebački su Medvjedi ususret početku austrijske lige EBEL osnažili svoju momčad. Posljednjih nekoliko mjeseci u klub su dovedena inozemna pojačanja iz Europe, SAD-a i Kanade, od kojih su mnogi porijeklom Hrvati. No važnu će ulogu u narednoj sezoni odigrati i domaći igrači koji su prošlosezonskih uspjesima i najzaslužniji za ulazak zagrebačkog Medveščaka u jednu od najjačih Europskih liga - EBEL. Odličnom igrom u prošlosezonskom Slovenskom Državnom Prvenstvu (36 utakmica, 33 pobjede, 2 poraza i 1 neodlučan rezultat s ukupno rekordnih 100 bodova) u kojem su u play off-u osvojili treće mjesto i Prvenstvu Hrvatske gdje su osvojili naslov prvaka države, hokejaši Medveščaka od jeseni su dobili priliku odmjeriti snage s ponajboljim europskim klubovima.

Zagrebački dečki koje su izvrsnom igrom i rezultatima osigurali ulaza u EBEL momčad su Damir Gojanović, Krešo Švigir, Saša Belić, Vanja Belić, Marko Lovrenčić, Veljko Žibret, Mato Mlađenović i Luka Novosel. Naravno, vodstvo kluba i spomenuti igrači u niti jednom trenutku nemaju namjeru umanjiti vrijednost i kvalitetu ostalih igrača u klubu.

Kapetan i Predsjednik KHL Medveščak Damir Gojanović u klubu je od 1988. godine. Uz osvojeni naslov prvaka Jugoslavije sudjelovao je i u brojnim osvajanjima naslova prvaka Hrvatske. Igrao je u reprezentaciji s kojom je postigao i povijesni uspjeh - ulazak u Diviziju I. Damir Gojanović višestruko je nagrađivan kao najbolji strijelac Hrvatske.

Krešo Švigir u Medveščaku je od 1984. godine kada je i počeo aktivno igrati hokej. Igra na poziciji napadača, a svojim odličnim igrama opravdao je epitet jednog od najboljih igrača Hrvatske. Krešo je kapetan hokejaške seniorske reprezentacije Hrvatske s kojom je ušao u Diviziju I, te tri puta osvojio zlatno odličje u Diviziji II, u kojoj je 1999. proglašen najboljim igračem. S Medveščakom je bio prvak Hrvatske dvanaest puta.

Saša Belić igra hokej od svoje pete godine. Prvi klub u kojem je igrao bio je Zagreb, a posljednjih dvanaest godina član je KHL Medveščak. Igra na poziciji lijevog beka. Višestruki je prvak Hrvatske s Medveščakom, a najvećim uspjehom smatra ulazak u EBEL ligu.

Novo pojačanje Medveščaka ususret EBEL-u je i reprezentativni golman Hrvatske Vanja Belić, mlađi brat spomenutog Saše Belića. Vanja je hokej počeo igrati u Zagrebu, a posljednjih pet godina bio je član zagrebačke Mladosti. Proglašen je najboljim golmanom B skupine na Svjetskom prvanstvu u Japanu 2008. godine.

Marko Lovrenčić u KHL Medveščak je došao kao junior prije deset godina iz Zagreba u kojem je počeo igrati hokej, gdje se vratio na neko vrijeme, da bi se prošle sezone ponovno priključio Medvjedima. Najveći uspjesi su mu reprezentativni nastupi u Diviziji I, a igru u EBEL ligi smatra krunom svoje dvadesetogodišnje igre na ledu.

Veljko Žibret hokej je počeo igrati s četiri godina u klubu Zagreb. U Medveščaku je posljednjih dvanaest godina, a u klubu igra na poziciji lijevog krila. Najveći uspjesi su mu osvajanje juniorskog prvenstva Jugoslavije, reprezentativni nastupi u Diviziji I, te višestruki naslov prvaka Hrvatske s Medveščakom.

Mato Mlađenović hokej je počeo igrati u rodnom Sisku sa sedam godina. Kao junior dolazi u KHL Medveščak gdje igra na poziciji desnog krila. Mato je s Medveščakom višestruki prvak Hrvatske, dok mu je najveći reprezentativni uspjeh ulazak u Diviziju I.

Luka Novosel u Medveščaku je posljednjih pet godina, a prije toga svoje vještine na ledu jedno je vrijeme 'brusio' i u Slovačkoj. Kao stalan član KHL Medveščak i hrvatske reprezentacije osvojio je brojna odličja. Od EBEL lige Luka očekuje odličan hokej, te ulazak u Play Off. Uz osmoricu Zagrepčana, u Medveščak su posljednjih mjeseci stigla i međunarodna pojačanja među kojima su i Toni Bezina, John Hećimović, Andy Sertich, Michael Novak i Mike Prpich, inače porijeklom Hrvati. Uz spomenute prvu postavu Medveščaka koja nastupa u austrijskom EBEL-u činit će i Miroslav Brumercik, Robert Kristan, Gašper Krošelj, Luka Žagar, Aaron Fox, Alan Letang, Robby Sandrock, i T.J. Guidarelli. Trener KHL Medveščak je Enio Sacilotto, dok je direktor hokejskih operacija Douglas P. Bradley. U skorije vrijeme moguće je očekivati još koje novo pojačanje u redovima Medveščaka. Prvo okupljanje momčadi očekuje se početkom kolovoza u Zagrebu kada započinju i službene pripreme Medveščakove momčadi za EBEL. Prvo službeno predstavljanje igrača medijima i javnosti očekuje se također početkom kolovoza u sklopu klupskog dana za medije (PRESS DAY).

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!