Košarka

Basile ušutkao Vitoriju

Branimir Korać • četvrtak, 11.06.2009.
Basile ušutkao Vitoriju
Foto: Bernard Jurišić

Tau Ceramica ispustila je prednost domaćeg terena u finalu ACB lige. U prvom susretu finalne serije Barcelona je u Vitoriji bila bolja od Tau Ceramice 82:80 i povela s 1-0 u seriji...

Puno uzbuđenja, ali i kvalitetne košarke viđeno je u prvom susretu finala španjolskog prvenstva. Barcelona je tricom Gianluce Basilea s više od sedam metara dvije sekunde prije kraja susreta.

Tau Ceramica je dobro krenula u utakmicu i serijom 11:0 u završnici prve četvrtine stigla do prednosti 21:10. Međutim, Roger Grimau u završnim sekundama ubacuje pet poena u nizu i smanjuje na prihvatljiviji zaostatak.

U drugoj četvrtini potpuni preokret. Barcelona je vrlo brzo uhvatila domaćina i na krilima Davida Andersena preuzela vodstvo i na odmor otišla s lijepih 43:37 nakon što je australski reprezentativac ubacio tricu.

U dugom dijelu Barcelona je najvećim dijelom održavala minimalnu prednost, a u završnici je Tau Ceramica ipak solo dionicom Mirze Teletovića stigla do poravnanja. Juan Carlos Navarro kod 79:79 promašio je još jednu tricu u nizu, na drugoj strani Rakočević ubacuje samo jedno bacanje za prednost Tau Ceramice 80:79 manje od 30 sekundi prije kraja.

Posljednji napad Barcelona je išla na tricu, pokušao je Navarro, no nije bio uspješan, lopta je stigla do Basilea koji ju s više od sedam metara hladnokrvno posprema dvije sekunde prije kraja. Tau Ceramici ostalo je premalo vremena, nakon minute odmora s iste udaljenosti pokušao je Lucas, ali je bacio air-ball i Barcelona je uzela prvu pobjedu u seriji.

Kod pobjednika najistaknutiji bili su Andersen s 21 poenom i Lakovič s 13 poena. U domaćem sastavu Igor Rakočević ubacio je 19 poena uz pet skokova, a Tiago Splitter dodao je 18 poena i deset skokova od čega čak devet u napadu.

ACB liga, završnica

finale

Baskonia80:82Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!