Košarka

Video: Van Gundy motivirao Alstona

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 11.06.2009.
Video: Van Gundy motivirao Alstona
Foto: EPA

Orlando Magic je napokon odigrao utakmicu vrijednu NBA finala. U pobjedi nad Lakersima 108:104, iskazali su se gotovo svi igrači Magica odigravši veoma kvalitetno, a posebno se istaknuo razigravač Rafer Alston...

Rafer Alston je zabio 20 poena, šutirajući 8/12 i skupio četiri asistencije. Trener Stan Van Gundy viđen je kako nekoliko puta, nakon druge utakmice, na treningu i za vrijeme treće utakmice, stalno "visi" oko svog razigravača.

"Ja sam motivacijski genij", našalio se Van Gundy. "Dva dana sam smišljao što da mu kažem i onda sam rekao - "Igraj svoju igru". Zapišite to. To je citat. Trebalo mi je dva dana da to smislim", prokomentirao je trener Orlanda.

Van Gundy je zaista dobio materijala za razmišljanje nakon pucački katastrofalne prezentacije Magica u drugoj utakmici u Los Angelesu. Povratkom u Orlandu i u svoju Amway Arenu, igrači Magica su proigrali i raspucali se što i priliči njihovoj reputaciji. Na poluvremenu su imali postotak šuta od spektakularnih 75%.

Kritika je posebno zahvatila vanjsku liniju Magica koja je bila nevidljiva. Alston nije mogao pronaći ritam i šutirao je 2/9 i 1/8 u prve dvije utakmice. Natjeralo je to Van Gundyja na uvođenje još nerazigranog Jameera Nelsona pa i na razne eksperimente s J.J. Redickom i Hedom Turkogluom.

"Moji suigrači, svi, govorili su mi da budem igrač kojeg su doveli. To sam shvatio veoma ozbiljno i želio sam to učiniti", izjavio je Alston koji je iz Houstona doveden sredinom sezone kako bi zamijenio ozlijeđenog Nelsona.

Rafer Alston aka Skip to My Lou

Alston je fantastično predvodio svoj napad. Igrao je mudro, razigravao i fantastičnim prodorima razbijao obranu LA Lakersa. Koliko god je u prve dvije utakmice natjerao Van Gundyja da razmisli o njegovim minutama na parketu, toliko ga je svojom igrom uvjerio da ga zadrži u igri, ovog puta 36 minuta.

"Mislim da sam time pomogao sebi", prokomentirao je svoje šutiranje. "Pogađao sam i on me (Van Gundy op.a) zadržao u igri. Da sam promašivao, izvadio bi me."

Ovaj 32-godišnjak je dijete Queensa, New Yorka. Njegov put prema profesionalnoj košarci nije tipičan školski primjer. Rafer je poznatiji kao Skip to My Lou, nego kao Alston. Košarku je naučio igrati na ulicama New Yorka, gdje je s vremenom postao jedna od najvećih zvijezdi ulične košarke i svojim košarkaškim trikovima šokirao kompletni svijet. Draftiran je u drugom krugu 1998, od strane Milwaukee Bucksa.

Orlandu treba kvalitetan razigravač. Njihova igra temelje pronalazi na brzom i kvalitetnom protoku lopte. Alston je pokazao koliko svojom igrom može pokrenuti ostatak momčadi.

Orlando je smanjio vodstvo Lakersa na 2-1, a slijede mu još dvije utakmice kod kuće u kojima će pokušati ponoviti viđeno u trećoj utakmici finala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!