Automoto

"Nisam ja, on je"

Borna Rupnik • nedjelja, 12.10.2008.
"Nisam ja, on je"
Foto: EPA

Mnogo se pričalo kako je pobjeda Fernanda Alonsa u Singapuru samo posljedica nevjerojatnog spleta okolnosti. Nakon današnje utrke Španjolcu je puno teže poremetiti slavlje. U Renaultu su japansku epizodu odradili savršeno. A komentari uzbudljivih incidenata mogli bi se svesti na zajednički nazivnik - svi se smatraju nedužnima...

Bivši svjetski prvak, Fernando Alonso, morat će poraditi na svojim konceptima vjerovanja. Tek što je postao svjestan da je slavio u Singapuru, dočekao ga je novi izvrstan rezultat: "Opet mi je teško vjerovati što sam danas učinio. Danas smo pobijedili na stazi koja nam u načelu ne odgovara".

"Ekipa je napravila odličan posao kako bi se već ove sezone vratila na put uspjeha. Sada smo treća momčad, iza McLarena i Ferrarija. Ovo je nevjerojatno, jako sam sretan", zaključio je Alonso. Njegov šef, Flavio Briatore, dodao je poslije utrke kao ovaj put nije bilo slučajnosti: "Pobjeda je zaslužena. Fernando i Nelson vozili su izvrsno, a strategija je bila besprijekorna. Rekli smo da se možemo vratiti i to smo danas potvrdili".

Vezane vijesti

Renault je osim prvog osvojio i četvrto mjesto. Iznenađujuće visoko našao se Nelsinho Piquet: "Vrlo sam sretan. Na početku sam imao malo sreće, ali poslije sam vozio vrlo dobro, morao sam samo ostati koncentriran. Nadam se da će ova dobra forma momčadi potrajati".

Poljak u BMW-u, Robert Kubica, najbolje se snašao u gužvi na početku utrke. "Trulli me zaobišao na ravnom dijelu, a u prvom sam zavoju odlučio ići po unutrašnjoj strani. Zakočio sam prekasno i blokirali su mi se prednji kotači. Međutim, svi su produžili ravno, a ja sam zadržao putanju i već sam se u drugom zavoju našao na čelu".

Osvojeno drugo mjesto smatra velikim poticajem. "Nisam mogao pratiti Alonsa, a Kimi mi je samo u jednom trenutku došao vrlo blizu. Kasnije sam ga držao na distanci. Ovo je dobar rezultat u teškim trenucima", zaključio je Kubica.

Kimi Raikkonen, koji se nakon konačno vratio na pobjedničko postolje, tvrdi kako je u prvom zavoju došlo do kontakta s oba McLarena. "Dobro sam krenuo, ali u zavoju se prvo pojavio jedan McLaren, a zatim i drugi. Oba su me udarila i nisam mogao ništa drugo nego produžiti ravno. Oštetili su mi prednji dio bolida, ne znam točno što, nisam pitao", kaže Finac.

"Kasnije sam hvatao Kubicu, ali uvijek bih ga dostigao na krivom mjestu. Pri pokušaju pretjecanja morao sam popustiti kako ne bih izletio sa staze. Tada sam zbog guma morao usporiti. Naravno da sam razočaran raspletom u prvom zavoju, ali ovaj put sam barem završio utrku", s dozom samoironije govori Raikkonen.

Felipe Massa kaže kako je ovo utrka s najviše incidenata koju je ikada doživio u Formuli 1. Prvo je dodirnuo Lewisa Hamiltona, koji se zbog toga zavrtio i pao na začelje poretka. "Kasno smo kočili. Držao sam svoju putanju, a on me odgurnuo na šljunak. U sljedećem smo se zavoju dotaknuli, tako da mislim da je to bio samo dio trke", prepričava Massa.

Francuza u momčadi Toro Rossa smatra isključivim krivcem za incident u 50. krugu: "Nema se tu puno toga za reći. Ja sam skretao u zavoj, a on me pri izlasku iz boksa udario. Preoptimistično je ušao s unutarnje strane, bio je to potpuno pogrešan potez". Slično razmišlja i o kaznama: "Hamilton je zaslužio kaznu, a za sebe nisam baš siguran". Što se stanja u poretku vozača tiče, Brazilac smatra kako je moglo završiti i bolje i gore.

Lewis Hamilton završio je tek na 12. mjestu: "Očito je da nisam sretan nakon današnjeg rezultata. Ali već ću danas zaboraviti na njega, sutra je novi dan". No, vodeći u ukupnom poretku ne djeluje pretjerano nezadovoljno: "Kaznu ne možemo promijeniti, a pozitivna strana cijele priče je da sam izgubio samo dva boda prednosti. Ništa još nije gotovo, u posljednje dvije utrke idem na pobjedu".

Naravno, zanimljivo je čuti kako je mladi Britanac vidio incidente u početnim krugovima. "Nakon razočaravajućeg starta prošao sam kraj Kimija i krenuo prema unutrašnjoj strani zavoja. Da, kasno sam kočio, no to su činili i svi drugi. Mnogo je bolida otišlo vrlo široko u prvom zavoju, ja sam išao samo mrvicu šire. U drugom je krugu Felipe otišao široko, ja sam opet probao s unutrašnje strane, a tada me tako udario da sam se zavrtio".

Njegov momčadski kolega, Heikki Kovalainen, dobro je započeo, a završio je praznih ruku. Ali ne svojom krivnjom: "Bio sam uvjeren da ću uhvatiti Kubicu i Alonsa. No tada se motor iznenada ugasio. Šteta, jer je bolid cijele sezone bio vrlo pouzdan".

Toro Rosso ponovno je imao oba bolida u bodovima, ali samo do sudačkog sastanka nakon utrke. Sebastien Bourdais osvrnuo se na dodir zbog kojega je kažnjen. "Izlazio sam iz boksa, on je skrenuo, a ja se nisam imao kamo maknuti. Osim toga, bila je to otvorena borba za poziciju", smatra Francuz.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!