Ostali sportovi

"U Londonu i nogomet i odbojka"

HINA • nedjelja, 24.08.2008.
"U Londonu i nogomet i odbojka"
Foto: EPA

"Zadovoljan sam učinkom od pet osvojenih medalja, jer sam prije Pekinga priželjkivao da ne bude manje od prošlih Igara u Ateni, a naravno da nisam zadovoljan s nastupima hrvatskih sportaša u nekim sportovima, pa tako i rukometom", kazao je na dan zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu predsjednik Hrvatskoga olimpijskoga odbora Zlatko Mateša...

"Utakmica za brončano medalju između Hrvatske i Španjolske bila je po meni, a ja sudim kao navijač, daleko ispod nivoa na koji smo navikli od naše reprezentacije. Ne sjećam se ni kao navijač da sam gledao utakmicu u kojoj na poluvremenu vodimo s dva pogotka razlike, a nakraju izgubimo sa čak šest razlike. Nije to bila igra s kojom je ova momčad osvojila zlato u Ateni, a brine me i što je to doista loš uvod u nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Jednako tako, i vaterpolisti su bili ispod nivoa koji se od njih očekuje, pokazalo da se ih je poraz od SAD-a strašno unazadio, a taj poraz se nije trebao dogoditi. Naravno da smo računali na rukometaše i vaterpoliste da mogu napraviti puno više nego što su napravili. Vrijedi to i za tenisače, naravno ne na njihov rezultat jer smo ostali samo na Marinu Čiliću, već više na neke okolnosti oko nedolaska nekih. Više smo očekivali i od veslača i donekle plivača", kazao je Mateša, koji je potom nabrojao i svijetle trenutke hrvatskog sporta u Pekingu.

"Imali smo lijepih trenutaka u onim sportovima na koje možda nismo računali na tako veliki uspjeh izuzev naravno Blanke Vlašić, koja je uzela prvu hrvatsku atletsku medalju. Uspjeh taekwondašica i Snježane Pejčić je izuzetan, a posebno me raduje srebrno odličje Filipa Udea u gimnastici jer je to povijesni uspjeh ostvaren u bazičnom sportu i s tim se doista možemo pohvaliti. Čini mi se da je došlo vrijeme stanovite inverzije sportova, što je svakako pozitivan trend koji ćemo adekvatno popratiti, a ta inverzija je plod dugogodišnjeg ulaganja HOO-a u sve sportove, a ne samo elitne. Svi hrvatski osvajači odličja u Pekingu su u programu HOO-a i to već godinama. To je dobra pozicija da ulažemo u sve sportove jednako i ovdje nam se to vratio na pravi način", ustvrdio je Mateša, koji je najavio i stanovitu promjenu politike ulaganja sredstava kroz sportove.

"Stanovitog pregrupiranja sredstava će zasigurno biti i to na temelju postignutih rezultata, iz kojih proistječu i određene beneficije. Gimnastika, streljaštvo i taekwondo će zasigurno profitirati i dugoročno. Treba samo nastaviti ulagati u mlade sportaše kojih u našim razvojnim programima imamo već preko 300. To su sportaši od 12 do 18 godina, koji će u skoroj budućnosti, uz nastavak financijske pomoći, biti spremni činiti čuda poput Udea, Pejčić i taekwondašica ovdje u Pekingu. Ono što je problem jest nedostatak sportske infrastrukture za bazične sportove. Imamo izvrstan novi gimnastički centar u Međimurju i solidan u Osijeku i to je preduvjet za napredak tog sporta. Kronično nam nedostaje atletska dvorana i s tim u svezi smo započeli razgovor sa ministrom Primorcem i dekanom Vuletom sa Zagrebačkog kineziološkog fakuloteta gdje bi trebala biti jedna dvorana. I gradonačelnik Splita Ivan Kuret ima u bliskoj budućnosti plan za gradnju atletske dvorane u sklopu Parka Mladosti. Dakle, pomaka će biti", dodao je Mateša, koji smatra da hrvatski sport može na sljedećim Igrama u Londonu biti i zastupljeniji od rekordnih 15 sportova u Pekingu.

"Tvrdim da možemo sudjelovati i s više od 15 sportova. U Londonu je naš plan ići sa ženskim vaterpolom, nogometom i svakako odbojkom koja se konačno organizacijski stabilizirala i učinit ćemo sve da je opet podignemo na stupanj potreban za nastup na OI. S nogometom je slično, imam čvrst dogovor s predsjednikom HNS-a Vlatkom Markovićem da će se učiniti sve da hrvatski nogomet bude na OI u Londonu".

Predsjednik HOO-a je Igre u Pekingu ocijenio veličanstvenim i neponovljivim. "Ovo su bile Igre koje će se teško ponoviti, od nevjerojatne sportske infrastrukture do gostoprimstva kojim su svi, pa i uvijek sumnjičavi Amerikanci, upravo oduševljeni. Igre u Londonu će sigurno biti dobre, ali će biti vrlo drugačije od Pekinga", zaključio je Mateša, koji je kazao da će se sigurno kandidirati za još jedan predsjednički mandat.

"Ja ću se sigurno ponovno kandidirati za predsjednika, no novi mandat ovisi o glasačima. Držim da ovi olimpijski uspjesi u mojem mandatu - pet atenskih i pet pekinških medalja - svjedoče da ima podloge za moj novi mandat".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!