Ostali sportovi

"Treći debakl zaredom"

Ivor Krapac, HINA • srijeda, 20.08.2008.
"Treći debakl zaredom"
Foto: Sandro Donda

Svjetski prvaci nisu ostvarili željeno na OI u Pekingu. Ni druga prilika za prolazak u polufinale nije donijela uspjeh - nakon poraza od Amerikanaca u skupini, hrvatski vaterpolisti doživjeli su razočaranje i u četvrtfinalnom ogledu s Crnogorcima. Jasna stvar, nakon svega raspoloženje je bilo negdje na nuli...

"Osnovna stvar je da su ušli u utakmicu s više želje, borbena motivacija bila im je na višoj razini", kazao je izbornik Ratko Rudić pred kamerama HTV-a nakon oproštaja od borbe za medalje: "Početak nam nije bio dobar ni u obrani ni u napadu, nekoliko puta nismo iskoristili igrača više, primili smo i golove iz kontre jer nismo dovoljno pazili."

"Upravo na takve stvari obraćali smo posebnu pozornost u pripremi utakmice. No, jedno je govoriti o njihovim kontrama uoči susreta, a drugo je to i izvesti u utakmici", nastavio je Rudić, dodajući i da nam ni suđenje nije odgovaralo: "Neke sudačke odluke, mislim, nisu bile u redu, da je bilo drugačije možda bi se i utakmica rasplela drugačije... No, to nije presudilo, Crnogorci su bili bolji od nas."

Vezane vijesti

"Očito je poraz od SAD-a ostavio traga, ne znam kako drugačije objasniti ovakav pad u igri. Umjesto da se sada odmaramo i priremamo za polufinale, mi smo morali igrati s jakim i spremnim Crnogorcima, koji su igrali odlično. Poveli su odmah na početku sa 3:0 i jako je teško hvatati takvu prednost protiv Crnogoraca. Ubio nas je taj loš početak utakmice, zapravo mi smo jako loše počinjali sve utakmice na ovom turniru, čak i one u kojima smo uvjerljivo pobjeđivali i igrali najbolje. Upozoravao sam na sastanku upravo na taj početak, ali jedno je razgovor, a drugo je primjena taktike u bazenu. Stvarno ne znam zašto imamo takve oscilacije i kako smo mogli primiti čak tri pogotka od Crnogoraca iz protunapada", kazao je Rudić, koji je ispadanje u četvrtfinalu proglasio neuspjehom, ali je dodao kako smo u cjelini u Pekingu igrali dobro.

"Nismo osvojili medalju i to je svakako neuspjeh, ali igrom sam zadovoljan. Za osvajanje olimpijske medalje momčad mora biti dobra u svim elementima igre, a mi smo imali strašne oscilacije. Na EP-u u Malagi smo također igrali dobro, bili smo na nivou kao i tri reprezentacije koje su osvojile medalju, a po igri smo mogli biti i prvaci. Ovo je zdrava reprezentacija, a imamo dosta mladih igrača na koje možemo računati za sljedeće Igre za četiri godine u Londonu. Žao mi je samo onih najstarijih, kojima je ovo možda bio i zadnji turnir. Kažem možda, jer nisu rekli definitivno zbogom", zaključio je Rudić, misleći na kapetana Zdeslava Vrdoljaka.

Kapetan Vrdoljak žalio je za propuštenom prilikom: "Puno smo uložili u ove OI, željeli smo do medalje, no kao i protiv Amerikanaca u skupini, kad te ne ide, ne ide te. Silno smo razočarani. Sve je bilo mlitavo, bez šuta izvana i bez snage. Suce najradije ne bih komentirao", kazao je Vrdoljak, dok je njegov suigrač Teo Đogaš bio puno oštriji prema sucima, a posebno ga je razljutila situacija kada su nam u završnici utakmice s igračem više u situaciji za izjednačenje svirali pogrešku u napadu, odnosno ulazak našeg igrača u prostor od dva metra pred golom. "Ono što su suci tada svirali je nemoguće i to se nije dogodilo na zadnjih 38 velikih natjecanja. To je stvarno bilo suludo. Nije nas išao šut, a Crnogorci su bili potpuno spremni za ovaj okršaj", ustvrdio je Đogaš.

Mile Smodlaka nije tražio krivicu u nekom drugom. "Nitko nije kriv osim nas samih, imali smo priliku i protiv Amerikanaca i danas... Treće OI u nizu i treći debakl zaredom", zaokružio je hrvatski centar priču oko trećih uzastopnih OI (Sydney, Atena, Peking) na kojima nas nema u borbi za medalje.

"Svi smo bili sigurni da možemo do medalje i zato smo jako razočarani. Znali smo da su Crnogorci sjajna reprezentacija s izvrsnim vratarem Ščepanovićem, čije su nas obrane ubile psihološki, a ostatak samopouzdanja su uništili suci svojim odlukama. Nije mi jasno što su sudili 36 sekundi prije kraja kad smo imali igrača više. Crnogorci su odigrali najbolju utakmicu na ovom turniru, a mi najslabiju", kazao je Igor Hinić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!