Nogomet

Gužva u napadu

Zoran Zdelar, Hrvoje Rafaelić • nedjelja, 04.03.2007.

U iznimno efikasnom kolu veliki je problem bio sastaviti momčad kola. Nije se bilo lako odlučiti za najbolje napadače, pa onda i kako pronaći nogometaše za obranu, koja je u prosjeku ovog kola primila više od tri pogotka. Vratar je također priča za sebe. Oni koji su inače standardno dobri, ovog vikenda su ili primili po nekoliko komada ili su bili u potpunosti nezaposleni, poput Zagrebova Stojkića ili Rijekinog Žilića. Ipak, momčad smo uspjeli nekako pokrpati i u posljednjim linijama…

Slika 3 od 4.

Vratar

Dragan Stojkić (Zagreb) - Odluka o najboljem vrataru u netom odigranom kolu bila je iznimno teška. Vratari koji su inače odlično branili u prva dva kola proljetnog nastavka Prve HNL ovog puta su završili s više pogodaka u svojoj mreži, pa iako su spasili svoju momčad od težeg poraza ipak bi bilo pomalo nedolično ih proglasiti najboljima s obzirom da im se mreža toliko puta zatresla. Odluka je na kraju pala na Dragana Stojkića, koji konstantno već dulje vrijeme vrlo dobro čuva vrata Zagreba, a završio je i susret s Međimurjem s praznom mrežom te možemo ga i proglasiti pokretačem akcije kod jednog pogotka pošto je lopta na putu do strijelca prošla kroz noge još samo jednog nogometaša.

Obrana

Boris Živković (Hajduk) - Razlog zašto Šibenčani nisu pošteno zapucali prema vratima Hajduka treba potražiti u gotovo izvanrednoj utakmici koju je odigrao Živković. Ako se išlo kroz sredinu, zaustavio ih je Živković. Ako je Gabriel pokušavao po krilu, zaustavio ga je Živković. Ako je visoka lopta doletjela u šesnaesterac, pokupio ju je Živković. Dovoljno da "odradi" posao u Sportnetovoj obrani, iako je mogao izbjeći žuti karton pred kraj utakmice.

Vedran Turkalj (Rijeka) - "John Terry s Krnjeva" ili nova riječka nada u obrambenim zadacima. Ako je suditi po prvoj utakmici u dresu Rijeke, engleski reprezentativac ne bi se trebao žaliti ako ga se bude spominjalo u kontekstu riječkog braniča. Ovaj 197 centimetara visoki igrač jednostavno je odigrao odličnu partiju protiv Pule. Osim petice za zadaću u obrani, Turkalj je pokazao zavidan dribling u napadu kada se lakoćom riješio protivničkog igrača te uputio udarac prema Iveši.

Slika 2 od 3.
Foto: Sandro Donda

Tomislav Labudović (Zagreb) - Mladi Labudović široj javnosti postao je poznat tek nakon što ga je trener Ćiro «iskoristio» u svom verbalnom dvoboju s Dinamom kada ga je uzdigao u nebesa, no čini se i ne u potpunosti neopravdano. Mladi branič plijeni sigurnošću u posljednje vrijeme, te je jedna od čvršćih Zagrebovih karika. U susretu protiv Međimurja nije učinio praktički nijednu grešku vrijednu spomena, a u prvom poluvremenu pronašao je vremena i prostora za dva puta vrlo dobro udarcem ugroziti protivničkog vratara.

Veza

Dario Damjanović (Hajduk) - Damjanović se sve više ove sezone nameće kao neizostavan član Vulićeve momčadi. Ne čudi stoga i interes nekih klubova za njegove usluge, kao ni tražena navodna odšteta u iznosu od milijun eura. Damjanović je odradio protiv Šibenika još jedan vrlo dobar susret, te je unatoč očiglednoj neuigranosti Hajdukovih linija i nekih situacija nakon prekida spašavao situaciju kad god je to bio u mogućnosti.

Davor Bagarić (Cibalia) - Strijelac prekrasnog slobodnjaka i pokretač opasnih akcija Cibalije. Je li to zadaća lijevog beka? Naravno da nije, ali kada odigrate vrhunski kao Bagarić, mjesto u Sportnetovoj momčadi kola vam je osigurano. Cibaliji pod hitno trebaju bodovi, a trebali bi ih osigurati ako se ostali igrači počnu igrati nogometa kao i njihov suigrač Bagarić.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Igor Musa (Hajduk) - Musa je kao vino, što je stariji bolje igra. Golom je otključao gostujuća vrata, a bio je pokretač skoro svih ozbiljnih akcija prema Čavlini. U derbiju s Dinamom pokazao je koliko znači Hajdukovoj momčadi, a protiv Šibenika samo je potvrdio - Hajduk s Musom ili bez njega nije ista momčad. Pravi je predvodnik svojih suigrača na terenu.

Darko Čordaš (Kamen Ingrad) - Iako su mnogi negodovali kad je trener Čordaš u Kamen Ingrad doveo svoga sina kao igrača u posljednja dva kola to se pokazalo kao odličnim potezom. Darko Čordaš po desnoj strani ordinira fantastično te će biti ovog proljeća veliki plus u nakani Kamen Ingrada da se izbori ostanak u ligi. U 12. minuti upisao se u listu strijelaca, a ne može se izostaviti i asistencija za drugi pogodak njegova kluba. Osim toga, imao je još nekoliko prilika, a koliko je bio opasan za protivnička vrata dokazuju i brojni počinjeni prekršaji na njemu.

Napad

Krunoslav Lovrek (Zagreb) - Iako mnogi najugodnijim iznenađenjem smatraju momčad Šibenika ove sezone, u najužoj konkurenciji je definitivno i poletna momčad Zagreba u kojoj je za golove prvenstveno zadužen Kruno Lovrek, koji je taj zadatak protiv Međimurja odradio odlično s dva pogotka . Time je izbrisao svaki trag sumnji da bi gosti u Kranjčevićevoj mogli se kući vratiti makar i s jednim bodom pridodanim na svoj konto.

Slika 4 od 5.
Foto: Sandro Donda

Georgi Ivanov (Rijeka) - Bugarski internacionalac u dresu Rijeke pokazao je zašto slovi za jednog od najboljeg napadača hrvatske lige. Napadač koji je pogađao suparničke mreže u Ligi prvaka, nastavio je trend i u HNL-u. U trećoj utakmici zaredom upisao se u strijelce. Pulu je skoro sam svladao, jer osim gola, asistirao je i Ahmadu Sharbiniju za njegov 14. gol sezone. Odličan u dvobojima jedan na jedan, perfektan u skoku, Ivanov će u nastavku sezone biti velika prevaga za Rijekinu momčad.

Davor Vugrinec (Dinamo) - 'Vugrinec je potrošen igrač, nema više u njemu dovoljno snage' - govore mnogi, no ako je možda i tako na europskim travnjacima, na hrvatskim je on i dalje jedan od najboljih igrača i velika klasa. Nerijetko je upravo on Dinamu svojim pogocima donosio pobjedu, a isto je učinio i jučer kad je preokrenuo rezultat u dvoboju protiv 'svog' Varteksa s dva pogotka i osigurao Modrima važna tri boda.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!