Nogomet

Zagreb - Hajduk: Bijeli bile spustili na zemlju

Bernard Jurišić • nedjelja, 12.11.2006.

Zagrebački "bijeli" uvjerljivo su nadigrali i porazili splitske "bile" u derbiju 15. kola HNL-a. Momčad Miroslava Blaževića u svim je fazama igre bila bolja od Hajduka, koji je tek u desetak minuta drugog dijela podsjećao na momčad koja dosadašnjim učinkom najavljuje borbu za naslov prvaka...

Cibalia prošlog vikenda nije znala iskoristiti Hajdukove slabosti, no Zagreb je u potpunosti nadigrao i nakrcao mrežu Vladimira Balića. Kruno Lovrek u napadu i Dragan Stojkić na vratima potvrdili su staro pravilo da je najslađe "napakostiti" svom bivšem klubu.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

U prvom dijelu Hajduk je bio potpuno sterilan, bezopasan po Stojkića i nadigran na sredini terena. Kad za najbolju prigodu zabilježite pogodak postignut iz opravdano dosuđenog zaleđa (Bušić u 10. minuti), to najbolje govori o igri te momčadi.

S druge strane, kad je Zagreb shvatio da se nema čega bojati sa suprotne strane, pritisnuli su "pjesnici" Hajdukovce na njihovu polovicu. Vrlo aktivni mladi reprezentativac Mensur Mujdža radio je "nered" na lijevoj strani Hajdukove obrane, a u 33. minuti prekrasnim udarcem prijeti Baliću, no Hajdukov vratar još ljepše vadi loptu ispod grede.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

U 37. minuti Mujdža iz kornera pogađa Labudovića "u obrvu" u srcu Hajdukova šesnaesterca, no Zagrebov stoper jako loše puca, iako je imao dovoljno vremena puno bolje naciljati.

Zasluženo vodstvo Zagreba dolazi u 41. minuti. Lovrek dobiva duboku loptu sa svoje polovice kroz obranu Hajduka, izbjegava zaleđe i kreće sam prema Baliću, lako ga vara i pogađa za 1:0. Hajdukov vratar "resetirao" je nevinost svoje mreže nakon 487 minuta.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Nevidljivi Bartolović puca iz prve na jednu "svijeću" u šesnaestercu Zagreba na kraju prvog dijela, Stojkić bez problema kupi.

Dugo se čekao izlazak Hajdukove momčadi na teren u nastavku, a desetak minuta početka drugog dijela Splićani su počeli nalikovati momčadi koja u Kranjčevićevoj traži pobjedu za skok na prvo mjesto. No i ovog puta su Hajdukovci pokazali da su pravi umjetnici u promašivanju.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Počelo je udarcem Muse iz slobodnog udarca u 47. minuti, Stojkić hvata. Minutu kasnije Živković odličnom loptom izbacuje Hrgovića "oči u oči" sa Stojkićem, ovaj umjesto mreže pogađa odlično postavljenog vratara domaćina.

Samo nekoliko centimetara od pogotka Splićani su stigli u 51. minuti. Buljat je oštro izveo slobodan udarac, lopta je završila kod Bartolovića na desnoj strani, ovaj vraća u sredinu gdje Bušić puca s nekoliko metara, a Stojkić najprije blokira, potom i zaustavlja loptu samo nekoliko centimetara od gol-linije.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Posljednja prigoda za izjednačenje stigla je u 58. minuti. Carević ulazi u šesnaesterac i pronalazi Blatnjaka u sredini, no njegov udarac zapinje u bloku domaće obrane. Pritisak Hajduka tu je prestao, a Zagreb je opet preuzeo konce igre u svoje noge.

Vidjelo se to najprije u 66. minuti, kada Živković promašuje jednu loptu, a Mandžukić se sjuruje prema Baliću. Umjesto upošljavanja usamljenog Lovreka pred praznim vratima, Mandžukić dozvoljava Baliću da obranom otkloni veliku opasnost.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

No, samo za dvije minute. "Džumbus" u obrani potpuno zbunjene obrane Hajduka koristi Kruno Lovrek, koji na ubačaj Parlova glavom vara Buljata i Balića, a lopta od vratnice odsjeda u mreži za 2:0.

Sve nade Hajduka u pozitivan rezultat srušene su već tada, a kad je Živković još jednom "zabljesnuo" glupom reakcijom na prekršaj Mandžukića u 81. minuti, zaradivši direktan crveni karton zbog udaranja Zagrebova napadača, Hajduk je bio spreman i za potpuni potop.

On se dogodio u 90. minuti kad Mandžukić dobiva loptu kroz srce obrane Hajduka, izlazi sam pred Balića i bez problema realizira za konačnih 3:0.

Zagreb je potpuno zasluženo stigao do tri boda, a Hajdukovom stručnom stožeru stigla je još jedna potvrda da usprkos dobrim rezultatima ove jeseni, svlačionica "bilih" zahtjeva temeljito čišćenje. Već ove zime.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!