Nogomet

Hajduk - Zagreb: "Pjesnici" napokon pali

Bernard Jurišić • subota, 30.07.2005.

Miroslav Blažević bio je potreban da bi Hajduk skinuo skalp Zagreba. Pet poraza u šest međusobnih utakmica u prošloj sezoni maksimalno je mobiliziralo Hajdukova trenera i momčad. Loš rezultat u Debrecenu, reflektirao se i na tribinama. Navijača tri puta manje nego što se očekivalo, za Poljud nevelike četiri tisuće. Utakmica je bila vrlo dobra, posebno u prvom dijelu, kad su se akcije smjenjivale na obje strane.

Slika 1 od 1.
Foto: Darko Kraljević

Zagreb je opet dobro krenuo, djelovao vrlo opasno i vrlo lako dolazio u prigode. Već u 3. minuti Jakirović je uposlio Bartolovića, koji s Granićem na leđima prebacuje i Kalu, ali i mrežu.

Hajduk je Zagrebove ambicije "srezao" već u 5. minuti. Blatnjak ostavlja za Kranjčara, Brkljača nespretno namješta loptu Hajdukovoj "desetki" na udarac, a Kranjčar prekrasnim pogotkom s dvadesetak metara dovodi domaće u prednost od 1:0.

Zagrebaši se nisu pokolebali, i dalje su djelovali vrlo opasno, a činilo se da ih samo jedan pravi potez dijeli od "mat-pozicije". U 13. minuti Ibričić ubacuje paralelu, no Vidović na drugoj vratnici kasni.

Tri minute kasnije Kale loše izbacuje loptu rukom, Pelaić ju presjeca i donosi do šesnaesterca, poslužuje usamljenog Bartlovića u sredini, koji puca pored vratiju.

Đolonga šalje bombu iz slobodnog udarca u 17. minuti, no Zagrebov vratar Markotić odbija. U kontri Pelaić bježi desnom stranom, dolazi do Kale, šalje loptu između njega i vratnice, no nikoga nema na drugoj strani.

Grgurović u 21. minuti poslužujue Bušića, koji puca lijevom nogom s ruba šesnaesterca, Zagrebov vratar s malo nesigurnosti ipak brani. Markotić je "pobijedio" i Grgurovića u 26. minuti, nakon lijepog "slaloma" mladog Hajdukovog reprezentativca kroz vezni red Zagreba i udarca s ulaza u šesnaesterac.

U 36. minuti Hajduk je mogao povećati prednost. Bušić se driblingom oslobodio pratnje i izašao pred vrata Zagreba, no umjesto udarca - loptu je proslijedio Kranjčaru u sredini. Kranjčar je srušen u šesnaestercu, no i inače nesigurni Bebek valjda pušta prednost, lopta dolazi do Šute koji puca u blok. Minutu kasnije Kranjčar kreće sam prema Markotiću, no sustižu ga obrambeni igrači Zagreba i ne uspijeva opasno pucati.

U 38. minuti Čutura dobiva sjajnu loptu od Ibričića, ubacuje u sredinu Jakiroviću, koji je slabo zahvaća i upropaštava još jednu odličnu prigodu gostiju. Nakon toga, stiže najbolja moguća prigoda za Zagreb.

Ibričić u 40. minuti bježi cijeloj Hajdukovoj obrani, na ulazu u šesnaesterac ruši ga Granić, a Bebek opravdano dosuđuje kazneni udarac za Zagreb. Međutim, Kale "čita" Jakirovića i spašava prednost Hajduka prije poluvremena.

U drugom dijelu ritam je malo pao, a teško je i bilo očekivati tako dobru predstavu kao u prvih 45 minuta. Nevidljivi Blatnjak u 47. minuti snažno puca, ali neprecizno s desnog ruba šesnaesterca. U sljedećem napadu Kranjčar s jednim igračem na leđima dolazi do pozicije za udarac i opasno prijeti, no Markotić vrhovima prstiju skreće loptu. Sličan pokušaj Kranjčara i u 58. minuti, s istim ishodom.

U 74. minuti Bušić na ivici šesnaesterca dodaje loptu Munhozu, ovaj propušta na udarac Ćaćiću, koji je mogao i bolje pucati. Grgurović puca iz poluvoleja u 82. minuti, no neprecizno.

A onda su Zagrebaši još jednom "smrzli" tribine, tijekom najvrućeg dana ove godine. Bartolović slično kao i prošle sezone "valja" Bartulovića, asistira Mandžukiću, koji stiže do lopte prije Kale i pogađa mrežu za 1:1.

Ipak, domaćini su se s(p)retno vratili već minutu kasnije. Bartulović je prošao lijevim bokom sve do šesnaesterca, pokušao pucati, no lopta mu je preskočila nogu, došla do Bušića u sredini šesnaesterca, koji je ubacuje u mrežu za 2:1.

Zagrebaši su se uhvatili za glavu, a u 90. minuti mogli su primiti i treći gol. Munhoz je zasmetao Grguroviću i zakomplicirao stopostotnu prigodu. Ipak, treći pogodak je stigao u posljednjoj minuti sudačke nadoknade.

Gosti su se preselili u napad tražeći novo izjednačenje, što je Ćaćić iskoristio i dao sjajnu loptu za usamljenog Bartulovića. Ovaj u sprintu ulazi u šesnaesterac, Brnas starta na njega i u padu igra rukom, a riječki sudac pokazuje na bijelu točku. Bilo je jasno ta će "točku na i" staviti onaj tko je utakmicu i otvorio i onaj tko je njome najviše dominirao. Niko Kranjčar za 3:1 i barem malo optimizma uoči uzvrata protiv Debrecena.


Miroslav Blažević, trener Hajduka: "Zagreb je još jednom pokazao koliko je neugodan. Nemam ništa prigovoriti svojim igračima, jer su nakon šoka s primljenim pogotkom, smogli snage za povratak i dva nova pogotka. Mislim da Debrecen neće biti ništa teža utakmica od ove danas."

Mile Petković, trener Zagreba: "Čestitam Hajduku na zasluženoj pobjedi, nadam se da će im ovo pomoći da se napune samopouzdanjem uoči Debrecena. Mi smo svoje šanse potrošili u prvom poluvremenu, kad smo promašili nekoliko stopostotnih šansi. Mi smo se igrali nogometa, a nismo igrali na rezultat, zbog toga smo i izgubili utakmicu."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!