Euro 2003

EP 2003., Hrvatska - Grčka: Izgubljena dobivena utakmica!

Marko Peris • petak, 05.09.2003.

Košarkaši Hrvatske porazom su večeras započeli svoj nastup na Europskom prvenstvu. Pobijedio ih je, u infarktnoj završnici, jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova, Grčka. Završilo je s konačnih 77:76 za Grke.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Utakmicu smo započeli petorkom Planinić, Giriček, Perinčić, Prkačin i Žižić. Igralo se koš za koš gotovo cijelu prvu četvrtinu. Prkačin je bio odličan napadački ispod koša dok su u obrani naši centri imali problema s zaustavljanjem Tsakalidisa. Igralo se tako do 20:20 da bi zatim nakon dva sjajna prodora Planinića i poentiranja Mamića Hrvatska završila prvih deset minuta u svoju korist; 26:22.

U sjajnom ritmu smo nastavili u drugoj četvrtini. U igru ulazi Mualomerović i sjajno preuzima igru u svoje ruke. Giriček konstantno prijeti svojim prodorima iako mu šut još nije proradio. Nakon trice Mulomerovića već je 33:25. Ulazi i Bagarić u pokušaju da zaustavi Tsakalidisa. I dalje odlični Prkačin ubacuje sada već svoj 11 koš za velikih +10; 41:31 dvije minute prije odmora. Mulaomerović nešto kasnije ubacuje za našu najveću prednost +11. Hrvatska igra sjajnu obranu. Ipak u zadnjim trenucima pada nam koncentracija; zahvaljujući 13-tom poenu Prkačina, nakon napadačkog skoka, koji nam je odlično funkcionirao, odlazimo u svlačionicu s 47:38. Valja istaknuti i Žižića koji je gađao sjajno bez pogreške 3/3 ali i sakupio zabrinjavajuće 3 osobne pogreške. Kod Grka pak najefikasniji u prvih 20 minuta Hatzivretas s 9 postignutih poena, visoki Tsakalidis stao je na osam ubačaja.

Slika 2 od 2.
Foto: Nikola Movrić

U nastavku početni raspad naših. Fotsis se razigrava a Grci nam rade veliku seriju 8:0 u samo 1.25 minuta. Vrlo brzo već je samo 47:46. Ipak opet je Prkačin taj koji zabija, ulazi i Nicević koji odlično reagira. Četiri minute prije kraja treće četvrtine na semaforu stoji 51:51. U samoj završnici u igru ulazi Popović koji, nakon poentiranja Nicevića, zabija tricu s osam metara za naših velikih 61:54 na kraju treće četvrtine.

Vrlo brzo već smo opet na plus 10 međutim isto tako brzo Grci rade seriju 5:0 i dolaze na 64:59. Giriček ubacuje svoj 13 poen za ponovno naše veliko vodtsvo +9; 71:62, da bi samo četiri minute prije kraja sjajno ubacio Mulaomerović za ponovnih +9. Ulazi Sigalas, ubacuje za tri te se u zadnje dvije minute ulazi s samo +4 Hrvatske. Pri rezultatu 76:75 sviran je prekršaj na Popoviću, ostalo je još samo 44 sekundi do kraja. Marko promašuje oba; ipak i na drugoj strani Rentzias ponavlja istu priču, zadrhtala mu je ruka dva puta. Giriček uzima loptu, fauliran je, ima dva slobodna. Ni on ništa... Harisis uzima loptu ide od koša do koša, zabija uz osobnu Žižića. Dodatno s namjerom promašuje, Gira u očaju s pola terena pogađa obruč. Lopta je tako blizu obruča, no nije ušla. Nedostajali su milimetri...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003Skrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!