Euro 2003

EP 2003.: Kirilenko predvodi strijelce i skakače

Bruno Pilon • subota, 06.09.2003.

Pogled na pojedinačnu statistiku košarkaša, nakon prvog dana EP-a u Švedskoj, u prvi plan gura odličan učinak ruske NBA zvijezde Andreja Kirilenka. On sa 29 koševa i 10 skokova vodi na tablicama najboljih strijelaca i skakača. Pogled na momčadsku statistiku nudi samo jedno pitanje: "Kako je Hrvatska mogla izgubiti od Grčke?"

Naime, gotovo po svim kriterijima ekipne statistike Hrvatska ima bolji učinak od Grčke. Treba istaknuti ukupno čak 11 skokova više od Grka (34:23), koji su slovili kao reprezentacija s najboljom centarskom linijom. Hrvatska je sa 34 ostvarena skoka peta, a sa 12 napadačkih skokova četvrta nakon prvog dana.

Po postotku šuta iz igre Hrvatska je sa 52 posto također na odličnom petom mjestu, dok su Grci sa 45 posto osmi. Hrvatska je promašila devet slobodnih bacanja, od čega čak šest u odlučujućim trenucima, a Grci su promašili samo jedno bacanje manje - zluradi bi rekli: dovoljno ! U ostalim kategorijama dvije reprezentacije su bile vrlo izjednačene, a prevagu su možda donijele četiri hrvatske izgubljene lopte više i naravno koncentracija u presudnim trenucima.

Slika 1 od 2.

Na pojedinačnoj listi strijelaca iza Kirilenka se probio Damir Mršić iz BiH sa 27 postignutih koševa, s odličnim postotkom šuta od 80 posto. Treći je još jedan NBA igrač, Španjolac Pau Gasol, koji je sa 25 poena napunio mrežicu domaćina Švedske. Od Hrvata najbolji je Nikša Prkačin sa 18 koševa, dok je Giriček postigao 15.

Poput Kirilenka 10 skokova ostvarili su i crnoputi Njemac Ademola Okulaja i Španjolac Alfonso Reyes. Prkačin je sa pet napadačkih skokova prvi u toj kategoriji, a naš ukupno najbolji skakač je iznenađujuće Gordan Giriček sa osam skokova, čak šest obrambenih. Kirilenko je sa 6 blokada uvjerljivo najbolji bloker, a Litavac Šarunas Jasikevičijus sa osam dodavanja uvjerljivo najbolji dodavač.

Naši današnji protivnici Ukrajinci imaju najviše blokada - osam, a protiv Turaka su imali i vrlo dobra 32 skoka, ali i vrlo loš postotak šuta od 39 posto. Nadamo se da im danas neće proraditi šut, te da će naši skakači ponovo biti raspoloženi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Euro 2003Skrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!