arhiva

Važno je smijeti izgubiti

Goran Markuš • subota, 24.10.2009.
Važno je smijeti izgubiti

Kao i kod svih ostalih "kockarskih" igara i kod pokera sreća, barem kratkotrajno gledano, utječe na rezultat, a kako svi znamo da će kad-tad i nama doći oni "crni dani" potrebno se ponašati u skladu s time. Rješenje ovih muka pravilna je raspodjela financijskih resursa kako bismo se bez obzira na "vanjske utjecaje" uvijek zadržati u igri...

Upravljanje financijama (engl. Bankroll Management)

Pitanje koje biste si OBAVEZNO trebali postaviti svaki puta prije nego što sjednete za poker stol je - "Igram li samo za zabavu?" Ukoliko je odgovor pozitivan svota s kojom igrate morala bi biti svota koju ste spremni izdvojiti za "malo zabave" i niti lipe/kune/centa/dolara veća.

Vezane vijesti

Međutim, igrate li poker i sa zaradom na umu mnogo je stvari o kojima jednostavno morate voditi računa, a možda i najvažnija od njih pravilna je raspodjela financija. Naime, poraz je sastavni dio svake kockarske igre s kojim se ne treba samo pomiriti već ga se mora što je to moguće bezbolnije preživjeti - kako psihički tako i financijski.

Lederer, Harman, Ivey, Ferguson, Flack

Izuzmemo li "Poker se igra protiv ljudi, a ne protiv karata" jedna od ključnih poruka iz profesionalnog svijeta zasigurno je "Igraj gdje si to uistinu možeš i priuštiti." U prijevodu, iako "All-in" sa cijelim budžetom donosi puno veću zaradu nego "All-in" sa primjerice pet posto raspoloživog budžeta samo je jedan bad beat potreban da vas u prvom slučaju u potpunosti izbaci iz igre.

I dok se nužnost vođenje računa o limitima na kojima igramo nameće sama po sebi točno određivanje prihvatljivih limita potpuno je drugačija stvar. Tako ćete vrlo često čitati kako biste za kartanje u nekoj cash igri trebali imati budžet od minimalno 20 buy-inova iako se danas ta brojka, većinom zbog izuzetno agresivnog pristupa igri koji susrećemo kod online partija, vrlo često praktički udvostručava.

Daniel Negreanu na temu

Međutim, kako ovdje ne bismo krenuli u beskrajna nabrajanja preporuka svakog profesionalnog i priznatog pokeraša Aces High se odlučio na kratak pregled dva izuzetno zanimljiva "pokusa", najprije sjajnog Chrisa Fergusona poznatijeg kao "Jesus", a nakon toga i Thomasa Boekhoffa znanog pod pseudonimom "Boku87". Upravo nam njihovi "uspjesi" otkrivaju nekoliko od beskrajnog broja mogućih i profitabilnih pristupa pokeru.

Ferguson style

Jedno od najpoznatijih lica poker svijeta, Chris Ferguson prihvatio je izuzetno zanimljiv izazov "svog" Full Tilt Pokera - krenuvši sa apsolutne nule "Jesus" je zaradio pomalo nevjerojatnih deset tisuća dolara koje je zatim odlučio donirati udruzi "Save the Children".

Iako ćemo mi ovim putem spomenuti samo tri konkretna pravila kojih se Chris držao nakon što je pozitivnu nulu pretvorio u nekih desetak dolara Aces High toplo preporuča i čitanje kratkog Fergusonovog osvrta na cijeli projekt kojeg ćete pronaći klikom OVDJE.

Chrisov pravilnik:
1. Buy-in svota potrebna za bilo koji Sit & Go ili cash igru ne smije biti veća od pet posto raspoloživog budžeta.
2. Buy-in svota potrebna za ulazak u bilo koji multi-table turnir ne smije biti veća od dva posto raspoloživog budžeta.
3. Ukoliko u bilo kojem trenutku cash igre svota za stolom premašuje deset posto raspoloživog budžeta napustit ću stol čim me blindovi sustignu.

Možemo se, ali i ne moramo slagati sa ovim pravilima, no činjenica je da je koristeći upravo ta tri pravila nakon određenog perioda Ferguson uspio pretvoriti nulu u sjajnih deset tisuća dolara. Naravno, nekoliko puta Chris se našao u crnim serijama, no sve ih je manje/više bezbolno preživio čvrsto se držeći unaprijed zadanih pravila iako je to u nekoliko navrata značilo i spuštanje limita na kojima je igrao.

"Želite li igrati profitabilno mjesta za ego jednostavno nema. Istina, ponekad se teško pomiriti sa činjenicom da se limiti na kojima igramo smanjuju, no to ne znači da vi igrate loše već da si trenutno jednostavno ne možete priuštiti igru na "uobičajenoj" razini", poručuje Ferguson.

"Boku87" i puno radno vrijeme

Možda još zanimljiviji izazov prihvatio je Thomas Boekhoff poznatiji kao "Boku87". Naime, početni budžet od sto dolara unutar svega 15 dana trebao je uvećati sto puta igrajući isključivo low limit sit & go turnire. Istina, mogao je odmah krenuti sa maksimalnim low limit turnirima (u to vrijeme riječ je bila o 16 dolara), no pitanje je bi li u tom slučaju preživio crni uvodni niz od čak 12 turnira bez ikakve zarade - točnije, sigurno ne bi.

Svakako treba napomenuti kako je "Boku87" za razliku od Fergusona tijekom svojeg izazova igrao više od osam sati dnevno (što je puno radno vrijeme) od čega je veliku većinu igrao na mnogo više od tek jednog stola istovremeno (u jednom trenutku stigao je do impresivnih 51 stolova nakon čega je računalo ipak zakazalo). Iako je činjenica da se ovakvim ritmom duže vrijeme nitko ne bi, barem ne profitabilno, mogao kartati "Boku87" je sjajno demonstrirao kako su fokus i disciplina ključni za pozitivan rezultat u pokeru.

Kakvo to računalo trpi svega 51 otvoreni stol odjednom?

Za kraj svakako vrijedi spomenuti i novi izazov koji je prije nekih četiri mjeseca "Boku87" prihvatio - od pet do sto tisuća dolara u svega 12 mjeseci. Iako je iza njega crnih tjedan/dva/tri sjajan Boekhoff trenutno se nalazi na sjajne 22 tisuće dolara, a njegov napredak možete pratiti na službenoj stranici izazova, klikom OVDJE.


Aces High (WSOP EDITION)

Svaki "poker fan" svjestan je što nas za neka dva tjedna očekuje - odigravanje finalnog stola ovogodišnjeg "WSOP Main Event-a". Naime, sedmog studenog devetorica "izabranih" sjest će za stol sa samo jednim ciljem - osvajanje prestižne titule svjetskog prvaka.

U skladu sa ovim uistinu velikim događajem koji se tek drugi puta u povijesti održava nakon stanovite pauze (zbog marketinga i promocije pokera) Aces High vam donosi dvotjednu najavu kao i konačni osvrt na cijeli događaj. Bit će tu svega, od pregleda devetorice "izabranih", novosti do slatkih priča iz prošlosti.

Svaki prijedlog ili komentar, naravno, uvijek su dobrodošli stoga želite li čitati o nečem konkretnom u svezi ovogodišnjeg ili bilo kojeg WSOP-ovog prvenstva adresa je jednaka - [email protected]. Ovim putem zahvalio bih se i na svim pristiglim pohvalama, kritikama kao i konkretnim prijedlozima - bilo kakva povratna informacija uvijek je bila i bit će dobrodošla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!