arhiva

Online vs offline

Goran Markuš • petak, 02.10.2009.
Online vs offline

Poker je poker. Pravila pokera svugdje su jednaka. Ipak, stil igre u virtualnoj zbilji uvelike se razlikuje od onog u fizikalnom svijetu. Što se to dogodilo i koje su to glavne razlike i sitnice na koje moramo pripaziti kad mijenjamo "platformu" igre saznajte nešto niže...

Nezamislivom brzinom i snalažljivošću M. K. se dočepao prošlotjednog prava na odabir ovotjedne teme i odluka je pala na: "Razlike između online i live igre". Iako smo se ove teme već dotaknuli u prvom izdanju Aces High-a ovdje ćemo se koncentrirati na nekim detaljnijim i praktičnijim savjetima koji bi nam svima trebali pomoći pri adaptaciji online odnosno live partiji pokera.

Stil igre

High Roller: The Stu Ungar Story

Na reakciju tri vjerna čitatelja Aces High je odlučio pridodati još jedan film prošlotjednoj kolekciji. Riječ je o djelu A. W. Vidmera koji je pokušao prikazati svijet profesionalnog igrača pokera "običnim" ljudima. Život prave legende pokera, Stu "The Kid" Ungara koji je u svojoj karijeri čak tri puta osvajao WSOP-ov Main Event da bi umro sa svega 800-njak dolara na svojem računu fantastično nam je dočarao Amerikanac Michael Imperioli.

Iako su pravila jednaka za online i live igru pristup je prilično različit. Naime, dok kod live igre dizanja, a posebice reraise puno su rjeđi nego što je to u online svijetu, a razlog je izuzetno jednostavan. Live morate fizički ubaciti žetone u igru dok vas online od dizanja dijeli samo - pritisak gumba.

Na prvi pogled čini se da ova "pojava" ne može značajnije utjecati na istinu, no to je jedna velika varka. Naime, online svijet stvorio je ono što su samo high class igrači u prošlosti imali - agresivni pristup. Odličan primjer su i hrpa online igrača koji još od post Moneymaker doba sve češće i u live partijama bilježe odlične poker sesije.

Poker je evaluirao kao nikada do sada. Blefiranja kako bi se zadobila kontrola nad stolom ima daleko više i svaki dobar igrača toga mora biti svjestan stoga je prijedlog mnogih profesionalnih igrača da se čak i bez ikakve ruke s vremena na vrijeme suprotstavimo igračima koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad stolom.

"Takvim igračima, kojih na moju žalost ima sve više, jednostavno ne smijete dopustiti da preuzmu potpunu kontrolu stoga s vremena na vrijeme jednostavno mu se morate suprotstaviti. Nažalost, postoji mogućnost da baš naletite na jaki hand, no ukoliko na vrijeme odustanete "agresivac" će znati da ne poznajete strah i sljedeći će puta odigrati pažljivije", poručio je jedan od najagresivnijih igrača na svijetu, Gus Hansen.

Jedan od tipičnih problema većine online igrača je i skup početnih karata s kojima su spremni ući u hand, posebice kod Texas Hold'ema. Ukoliko zaigrate sa sedam i dva i na flopu vam dolete tri dvojke jednostavno ste imali sreće i to je uistinu pohvalno, no to nikako ne znači da se sedam i dva igraju svakom prilikom. Upravo suprotno, sedam i dva igrivi su u izuzetno malom broju slučajeva. Zašto? Zato što je upravo sedam i dva u različitim bojama najgora kombinacija koju možete dobiti prilikom dijeljenja u Hold'emu.

Gus "The Great Dane" Hansen na temu

Ovdje veliku prednost imaju igrači koji se iz fizičkog svijeta sele u online zato što je njihovo strpljenje obično izraženije i neće zaigrati na bilo koje karte ukoliko nisu bili u igri "već" dva dijeljenja. Međutim, niti online igrači nisu bez rješenja. Naime, multitabling (igra na više stolova odjednom) je nešto što su online igrači donijeli u svijet pokera i nešto što ih čuva od nepotrebnih bacanja blindova u pot na karte ili u situacijama koje to jednostavno nisu zaslužile.

Tells

Tells su nešto što zapravo potpuno razdvaja realni od virtualnog poker svijeta. Naime, dok se live možete "služiti" kako fizičkim tako i glasovnim "nastupom" prije i prilikom odigravanja hand-a, online vam je na raspolaganju "samo" prije uočeni stil, svota za koju se igra te vrijeme.

O tell-ovima u offline igri napisana je hrpa knjiga stoga nema smisla ulaziti u detalje već ćemo samo spomenuti neke od tipičnih propusta igrača s kojima bi svi trebali biti upoznati. "Ako igrač potpuno raspruži ruku i "hrabro" baci žetone u pot vrlo je vjerojatno da vas pokušava uvjeriti da je jak iako uistinu nije - u prijevodu, vjerojatno blefira", uvjerava nas jedan od najboljih na svijetu, Daniel Negreanu.

Daniel "Kid Poker" Negreanu na temu

S druge strane "djedica" pokera, Doyle Brunson poručuje: "Uvijek sam obraćao pozornost na vrat protivnika. Naime, kucanje srca nešto je što ljudi ne mogu kontrolirali, barem ne većina, a na vratu se gotovo uvijek najbolje vidi u kakvom "stanju" je netko s kim sam u "ratu"."

Međutim, niti za online poker savjeta ne nedostaje. Tako se primjerice mnogi profesionalni igrači online pokera slažu da brzi raise na flopu (posebice kad je riječ o minimalnoj svoti) znači da igrač ima osrednje ili čak vrlo loše karte te pokušava ukrasti pot.

Isto tako, ukoliko vas netko brzo prati ili samo checkira prije ili na flopu, a nakon toga nakon malo razmišljanja učini isto ili čak i digne ulog u većini slučajeva sugerira jaki hand. Međutim, treba imati na umu i da ukoliko igrač brzo prati vaš raise na flopu to vrlo lako može sugerirati i da nije ništa "pogodio", no u ruci ima solidni "dvojac" (u Hold'emu) poput asa i dame ili pak asa i dečka.

Iako je online poker još relativno mlad, posebice u usporedbi sa live pokerom, brojne web stranice, knjige, forumi i chatovi bave se upravo unaprjeđenjem igre na ovoj "platformi". Vrlo je pohvalna i činjenica da se sve više iskusnih igrača priključuje u virtualni svijet i tako donose svoje zaključke i prijedloge igračima, a bilo koji savjet čovjeka koji živi od pokera zasigurno je vrijedan ponešto od našeg vremena.


NAGRADNA IGRA

Prije povratka predodređenom rasporedu Aces High najbržeg čitatelja ponovno nagrađuje sa pravom na odabir teme za idući tjedan. Kao i u svakom dosadašnjem izdanju svoje odgovore kao i sve možebitne kritike, osvrte ili možda čak i pohvale šaljite na [email protected].

Pitanje: Kojeg je datuma na rasporedu odigravanje finalnog stola ovogodišnjeg izdanja WSOP-a?

NAPOMENA: Uslijed gužve na turnirskom planu Aces High nastavlja svoj serijal nakon jednotjedne pauze.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!