Nogomet

Borba za drugi krug

Nikola Vlahović • srijeda, 09.06.2010.
Borba za drugi krug
Foto: EPA

Sve reprezentacije koje će zaigrati na Svjetskom prvenstvu najavljuju povijesne rezultate i nadaju se barem prolazu skupine. Međutim, u drugom krugu ima mjesta samo za dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine. Favorit skupine A je Francuska te će se voditi velika borba za drugo mjesto u skupini.

Favorit skupine

Francuska: Osim Francuske, u skupini A nalaze se još Južnoafrička Republika, Meksiko i Urugvaj. Ako se usporede igrači koji brane boje svoje zemlje u ovoj skupini, onda je izraziti favorit skupine A Francuska. Najveća snaga Tricolora leži u činjenici da svi reprezentativci redovito igraju u svojim klubovima, a u momčadi ima nekoliko zaista odličnih igrača. Kad su u pitanju Francuzi, onda su očekivanja uvijek velika, premda se mora priznati da je tamošnja javnost vrlo skeptična u dobar rezultat na ovom Svjetskom prvenstvu.

Ipak, Francuskoj neće biti nimalo lako u skupini A. Pripremne utakmice pokazale su da ima dosta "praznog hoda" u momčadi Raymonda Domenecha, a posebno je loše sjeo nedavni poraz od Kine. Mnogi ističu da je najveći problem Tricolora upravo Domenech te će biti zanimljivo vidjeti kakvu će igru Francuska prezentirati u Južnoafričkoj Republici. A Već je poznato da nakon Svjetskog prvenstva na klupu Francuza dolazi Laurent Blanc. Realno je očekivati da Francuska izbori prolaz u drugi krug, a onda je dalje nezahvalno prognozirati što će se dogoditi.

Realne šanse za prolazak:

Južnoafrička Republika: Domaćini Svjetskog prvenstva uvjereni su da mogu napraviti veliki rezultat pred svojom publikom i eventualno ispadanje u prvom krugu bio bi veliki neuspjeh. Velika očekivanja stavljena su pred izbornika Carlosa Alberta Parreiru, kojemu je imperativ proći skupinu. Iako Južnoafrička Republika ima nekoliko izvrsnih pojedinaca, nema sumnje da je njihovo najjače oružje upravo iskusni Brazilac.

Meksiko: Puno je prašine podigao izbornik Meksika, Javier Aguirre, kada se odrekao usluga mladog veznjaka Barcelone Jonathana dos Santosa. Naime, tada je njegov poznatiji brat, Giovani dos Santos, najavio da će napustiti reprezentaciju i tako dati podršku svome bratu. Ipak, na kraju je Tottenhamov veznjak ostao u reprezentaciji i pokušat će sa svojom momčadi izboriti drugi krug. Pobjeda nad Italijom (2:1) u prijateljskoj utakmici, ohrabrila je Meksikance koji se nadaju da mogu proći među 16 najboljih momčadi, međutim, to isto računaju i igrači Južnoafričke Republike i Urugvaja.

Urugvaj: U skupini A teško je izdvojiti nekoga kao autsajdera, jer je realno očekivati da se za drugo mjesto u skupini bore tri momčadi, a jedna od njih je i Urugvaj. Reprezentacija koja se nikako ne smije podcijeniti i koja bi mogla čak i iznenaditi u skupini A. Igra Urugvaja uglavnom je ofenzivno orijentirana, što je i normalno kad se u vrhu napada nalaze dva vrhunska napadača Diego Forlan i Luis Suarez. Izbornik Oscar Tabarez najavio je da igrače posebno priprema za utakmicu protiv Francuske, jer bi im eventualna pobjeda otvorila vrata drugog kruga. Pobjede i dobra igra u prijateljskim utakmicama protiv Švicarske i Izraela, daju za pravo reprezentativcima Urugvaja da se nadaju prolazu među 16 najboljih.

Utakmica koju nećete propustiti

Francuska - Urugvaj: Premda će Svjetsko prvenstvo otvoriti Južnoafrička Republika i Meksiko, puno zanimljivija utakmica mogla bi biti ona između Francuske i Urugvaja. Ta utakmica bit će pravi test za Francusku, dok će Urugvaju uvelike odrediti sudbinu u skupini. Osim tri boda, pobjeda bi i jednoj i drugoj momčadi puno donijela i na psihološkom planu. Pošto se radi o neizvjesnoj skupini, eventualni poraz gurnuo bi i jednu i drugu momčad u vrlo tešku situaciju. Mogu li Forlan i društvo srušiti Francuze ili će Tricolori odraditi utakmicu bez problema uskoro ćemo vidjeti.

Igrač kojeg se isplati pogledati:

Franck Ribery: Premda bi se iz skupine A moglo izdvojiti još nekoliko dobrih igrača koji su vrlo zanimljivi, najveća zvijezda u skupini A je Franck Ribery. Taj status omaleni Francuz zaslužio je svojim odličnim igrama, kako u klubu, tako i u reprezentativnom dresu. Suvišno je i spominjati koliko je Ribery važan igrač za Domenecha, a mnogi vjeruju da bi na ovom Svjetskom prvenstvu mogao zasjati u punom sjaju. 27-godišnjak igra najbolji nogomet u karijeri i ovo mu je prava prilika da pokaže cijelom svijetu što zna. Međutim, pitanja je koliko ga je izmorila vrlo naporna sezona u Bundesligi, a na njegove igre svakako će utjecati i raspoloženje njegovih suigrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis10.06.2010. u 05:49
    urugvaj i južna afrika idu dalje.
    cameosis
  • torrente8710.06.2010. u 02:42
    Urugvaj i Meksiko.. Francuzi su smiješni
    torrente87
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 00:04
    francuzi i urugvaj!
    Obrisan korisnik
  • domba5709.06.2010. u 22:44
    francuzi sigurni a za 2.mjesto meksiko ili urugvaj malu prednost dajem meksikancima
    domba57
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 22:23
    bravo nikola...ljep i objektivan prilog
    Obrisan korisnik