Nogomet

S kapetanskom vrpcom do slave

Borna Rupnik • srijeda, 09.06.2010.
S kapetanskom vrpcom do slave
Foto: EPA

Osvajanje naslova svjetskog prvaka nekoj će reprezentaciji boravak u Južnoafričkoj Republici učiniti nezaboravnim, ali samo će jednom čovjeku pripasti čast i slava da prvi podigne zlatni trofej...

Reprezentativni kapetani na Svjetskom prvenstvu imaju specifičan san, maštajući o trenutku u kojem bi upravo oni mogli svoju karijeru obilježiti podizanjem trofeja za svjetske prvake. Uz "neotpisive" velike reprezentacije poput Talijana s Fabijom Cannavarom, Nijemaca s Ballackovom zamjenom Philippom Lahmom ili Evrinih (u izostanku Henryja u prvoj postavi) Francuza, donosimo vam petoricu najizglednijih kandidata da taj san pretvore u stvarnost.

Iker Casillas (Španjolska)

29-godišnji čuvar mreže Real Madrida i španjolske reprezentacije trenutačno nosi "jedinicu" u favoriziranoj ekipi Vicentea del Bosquea. Igra njegovih suigrača omogućava mu da nema puno posla među vratnicama, a on se sam vjerojatno nada da će tako biti i na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, svoj posao - kada ga ima - obavlja vrlo dobro i daje dodatnu sigurnost ionako samopouzdanoj Furiji. Casillas je bio prvi vratar koji je zahvaljujući kapetanskoj vrpci podignuo trofej nakon finala Europskog prvenstva, a ne bi bilo iznenađenje da poslije finala Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici podigne još jedan.

Lucio (Brazil)

Branič talijanskog Intera na svjetsku smotru dolazi naviknut na osvajanje titula. Na San Siro ove su sezone stigle čak tri, no u brazilskom bi dresu upravo njemu pripala čast preuzeti Fifinu zlatnu statuu. Lucio predstavlja teško prelazan blok u obrani - zadatak koji je usavršavao pod vodstvom Josea Mourinha - ali i povremenu prijetnju u napadu.

Njegov je gol protiv SAD-a Brazilu donio Kup konfederacija. Na prošlom Svjetskom prvenstvu srušio je jedan Fifin rekord: 386 minuta zaredom nije napravio niti jedan jedini prekršaj. O njegovoj važnosti u Dunginom sastavu svjedoči podatak da ga je upravo Dunga u kolovozu 2006. godine imenovao kapetanom.

Steven Gerrard (Engleska)

Kapetanska vrpca Gordog Albiona posljednjih je mjeseci proputovala nezanemariv put. U veljači je s ruke "nestašnog" Johna Terryja prešla na ruku Rija Ferdinanda, no stoper Manchester Uniteda ozlijedio se tik prije početka natjecanja. Odgovornost je tako pala na leđa Liverpoolovog veznjaka Stevena Gerrarda, kojega je Fabio Capello bio odredio za Ferdinandovog zamjenika.

No, Gerrard se s takvim pritiskom već godinama nosi na Anfieldu i vjerojatno mu neće biti strano povesti svoju reprezentaciju prema svjetskom tronu. Od njega se, kao i inače, očekuje pravo kapetansko zalaganje i borbenost na terenu.

Javier Mascherano (Argentina)

Uloga produžene ruke Diega Maradone na igralištu pripala je još jednom igraču Liverpoola, Javieru Mascheranu. Argentinu predvodi neumornom trkom na sredini terena, a njegov mu je izbornik vrpcu pružio uz sljedeće riječi: "Mascherano najbolje utjelovljuje moj ideal nogometaša u argentinskom dresu - za njega igra do zadnje kapi znoja, žrtvuje se, pravi je profesionalac i blizak je sa suigračima".

Argentinske boje brani sedam godina, a na prošlom turniru u Njemačkoj nije propustio ni minute.

Giovanni van Bronckhorst (Nizozemska)

Iskusni i polivalentni nizozemski branič za nacionalnu je selekciju debitirao još 1996. godine, a na jugu Afrike upisat će i jubilarni 100. nastup u narančastoj majici. Ulogu kapetana naslijedio je od Edwina van der Sara, a karijera ga je vodila iz Nizozemske preko Rangersa do Arsenala i Barcelone.

2007. godine vratio se u svoj Feyenoord kako bi u Rotterdamu okončao klupsku karijeru, a Svjetsko prvenstvo bit će mu tako i oproštaj od nizozemske reprezentacije te cjelokupnog igračkog opusa. "To je prekrasan kraj", izjavio je nedavno Van Bronckhorst, a pritom mu je zasigurno kroz glavu prošla pomisao kako bi bilo usput podići najvažniji trofej na svijetu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • domba5709.06.2010. u 22:46
    ovaj van bronckhorst još igra, pa mislio sam da se oprsotio 2006. u njemačkoj, strašno
    domba57
  • Obrisan korisnik09.06.2010. u 20:09
    zar je Evra kapetan Francuza?
    Obrisan korisnik