Nogomet

O žabama i Domenechu

Maja Giljanović • utorak, 01.06.2010.
O žabama i Domenechu

Provukli su se kroz ušicu igle, nesportski potez Thierryja Henryja navukao je bijes Iraca i objektivne nogometne i sportske javnosti, ali Francuzi su izborili vizu za Južnoafričku Republiku. Raymond Domenech je odabrao 23 igrača koji će braniti finale iz Njemačke 2006., ali rijetki su koji bi za svjetske prvake 1998. stavili ruku u vatru...

Kontroverznim golom Williama Gallasa Francuska se provukla na Svjetsko prvenstvo, a "božju ruku" Thierryja Henryja koja je Francuze u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija za odlazak u Južnoafričku Republike odvela na SP, Irce rasplakala i objektivnu sportsku javnost naljutila, Disciplinska komisija Svjetske nogometne federacije nije okarakterizirala ozbiljnim prekršajem.

Izbornik

Raymond Domenech je krajnje živopisan lik i odlazi čim završi SP. Reprezentaciju preuzima Laurent Blanc, ali 45% čitatelja Le Parisiena dalo bi Domenechu nogu i prije odlaska u JAR: "Navikao sam na pritisak, uvijek se sjetim priče o žabi i ključaloj vodi. Ubacite li žabu naglo, ona pati, stavite li je prethodno u hladnu vodu i lagano je zagrijavate, trebat će vam duže da je skuhate. I ja sam nešto poput žabe".

Koncem 2008. je objavljena knjiga besmislica izgovorenih u 40-ak godina provedenih u nogometu, od "u stalnoj sam kontradikciji sam sa sobom", "razumijem da ne razumijem" ili sir-oliverska "bolje je pobijediti nego izgubiti". 58-godišnjak, u igračkim danima prvak sa Strasbourgom i pobjednik Kupa s Lyonom i Bordeauxom, bivši trener Lyona i U-21 reprezentacije, Domenech je priznao: "Favoriti su Brazil i Španjolska. Mi? Mi smo autsajderi".

"Članak 77 disciplinskog kodeksa ne nalazi da je igranje rukom ozbiljan prekršaj, legalni temelji na osnovi kojih bi se Disciplinska komisija pozabavila ovim slučajem ne postoje". Nesportski potez Henryja koji je sablaznio Irsku dogodio se 18. studenog na Stade de Franceu, suci u 103. minuti nisu registrirali ni zaleđe Henryja, Titi se pravio blesav, uštopao loptu rukom i asistirao Williamu Gallasu za gol vrijedan puta Francuske u JAR i 862.000 € premija, a glavni sudac Martin Hansson je ostao nijem.

Francuzi su se u poziciju da kroz doigravanje vade vizu za Južnoafričku Republiku doveli osvajanjem drugog mjesta u sedmoj kvalifikacijskoj skupini iza Srbije. Spašavali su živu glavu u Rumunjskoj (2:2), jedva slomili Litvu (1:0 u 75. minuti), blijedo su izdanje pružili i na Farskom Otocima (1:0), a u Srbiji su odigrali 1:1.

Koliko god Francuska ne briljira, Raymond Domenech raspolaže takvim fondom igrača da u JAR ne vodi napadača Reala Karima Benzemu, a mjesta nije pronašao ni za Samira Nasrija, Patricka Vieiru ili Philippea Mexesa. Popis od 23 putnika siromašniji je i za Lassanu Diarru, ali veznjak Reala zbog visinske je bolesti otpao s priprema u Tignesu (David Trezeguet se 2008. zarekao da dok je Domenech na čelu on u reprezentaciju neće ni promoliti).

Francuzi na jugu Afrike brane finale otprije četiri godine u Njemačkoj i titule viceprvaka svijeta (Talijani su slavili na penale), a najveća je zvijezda Franck Ribery, samo pitanje je može li motor Bayerna pružiti što se od njega očekuje uzdrman aferom s maloljetnom prostitukom zbog koje mu je prijetila i optužnica i neodlazak na SP.

Francuska je u Skupini A u društvo Južne Afrike, Meksika i Urugvaja, klopka do klopke, a u kavom ozračju putuju dovoljno govori podatak da samo 27% Francuza vjeruje da će njihova reprezentacija proći prvi krug, a samo 7,4 % vjeruje u reprizu finala. Nicolas Anelka je u ožujku nakon 0:2 u prijateljskoj utakmici protiv europskih prvaka Španjolaca priznao: "Izvozali su nas kao malu djecu. Bojim se da ovakovom igrom nećemo daleko dogurati".

U četvrtak su pobijedili Kostariku 2:1 u utakmici koja je savršen primjer zbog čega je Domenech konstantno na meti kritika. Šest godina je na klupi Francuske, a ideja da tipičnih 4-2-3-1 pretvori u 4-3-3 formaciju sinula mu je dva tjedna prije prve utakmice protiv Urugvaja 11. lipnja! "Pokazali smo da možemo, pitanje je samo da igrači spoznaju koliko mogu", izjavio je Domenech samo da bi tri dana poslije odigrao 1:1 u Tunisu: "Noge su nam teške nakon tjedna u Tignesu".

I Michel Platini se pomirio sa sudbinom: "Solidna smo momčad, ništa više od toga. Tri su reprezentacije na vrhu, Španjolska, Brazil i Engleska, iza su Argentina, Italija, Nizozemska, Njemačka i Portugal, iza smo mi. Prvi krug bi mogli proći, ali protiv Argentine ili Nigerije u osmini finala bojim se da su nam šanse ravne nuli".

Snage

Koliko god ih se kritizira, francuske nogometaše krasi i kvaliteta i iskustvo s klupske i reprezentativne razine. Naučeni su nositi se s pritiskom pa čak i jačim suparnicima od trojke u skupini A. Upravo bi se neke pojedinačne vrline mogle pokazati presudnima, a u svakoj liniji imaju igračku klasu poput Evre, Riberyja ili Henryja. Osim toga, Hugo Lloris je izvrstan na golu Lyona i dobije li priliku nema razloga da to ne ponovi i u francuskom dresu.

Slabosti

Niz čudnih odluka Raymonda Domenecha označio ga je kao potencijalno najslabiju kariku francuske reprezentacije. Ne uživa povjerenje javnosti, a momčad pod njegovim vodstvom djeluje daleko od bajnog. Ni forma im nije impresivna. Osim toga, protivnicima će zbog svog ugleda biti "crvena krpa" i nanjuše li krv, ne piše se Francuzima dobro.

Očekivanja

Uspjeh: Htjeli oni to ili ne, protiv svih protivnika u svojoj skupini bit će papirnati favoriti, a ni skupina B - ne računajući Argentinu - ne djeluje nepremostivo. Stoga je četvrtfinale vrlo poželjan domet, a eventualno polufinale bi svi unaprijed potpisali.

Realno: Iako ne impresioniraju igrom, očekuje se barem prolazak skupine, a potom se uzdaju u frazu da je "u jednoj utakmici sve moguće". Čak bi i Domenech trebao pronaći dovoljno rješenja za Južnoafričku Republiku, Urugvaj i Meksiko.

Neuspjeh: Povratak kući nakon prvog kruga ipak bi bio veliko razočaranje za reprezentaciju francuskog ugleda, iako se javnost psihički priprema i za takav rasplet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani02.06.2010. u 16:01
    Ako postoji FYROM onda ove treba nazvati "United Colours Of The Former French Empire" ili "UCOTFFE" :D
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik01.06.2010. u 12:43
    Bar Platini realno priča... iako imaju jako veliki izbor podjednakih igrača od kojih bi se mogle složiti dvije ako ne i tri dosta jake ekipe trenutno su ispod razine najboljih, ali sa nekim boljim trenerom npr. Blancom bi bili u brhu sigurno pogotovo nakon 6 godina koliko ovaj klaun sjedi na klupi.
    Obrisan korisnik
  • IanZG01.06.2010. u 11:27
    Gallas nije napravio ništa kontroverzno, trebalo je pisati kontroverznom asistencijom T. Henrya :D
    IanZG
  • Obrisan korisnik01.06.2010. u 10:47
    Kontroverznim golom Williama Gallasa.
    Obrisan korisnik