Ostali sportovi

Tricama pregazili Australiju

Tomislav Pacak • nedjelja, 10.08.2008.
Tricama pregazili Australiju
Foto: FaH

Hrvatska košarkaška reprezentacija briljantno je startala na Olimpijskim igrama - u prvom susretu Hrvatska je "zaledila" Australiju na 97:82 na krilima fenomenalne trice, ali i fantastične momčadske igre u kojoj je svaki igrač dao ogroman doprinos...

Olimpijske igre, skupina A, prvo kolo

Australija - Hrvatska 82:97 (14:21, 17:26, 22:26, 29:24)

Australija: Anstey (6, 7 skokova), Mills (9), Bogut (10), Ingles (7), Newley (6), Bruton (5), Barlow (12), Worthington (4), Saville, Andersen (4), Nielsen (13, 5 skokova), Redhage (6).

Vezane vijesti

Hrvatska: Ukić (9, 4 asistencije), Kus (7), Popović (6, 5 asistencija), Rozić (3), Prkačin (16), Tomas (12, 4 skoka), Planinić (12), Nicević (2), Rudež, Banić (16), Lončar (10, 10 skokova), Barać (4).

Šut za dva: Australija 24/40, Hrvatska 24/38

Šut za tri: Australija 6/19, Hrvatska 12/16

Slobodna bacanja: Australija 16/24, Hrvatska 13/19

Skokovi (obrana+napad): Australija 22(13+9), Hrvatska 27 (21+6)

Asistencije: Australija 10, Hrvatska 19

Osobne pogreške: Australija 20, Hrvatska 23

Izgubljene lopte: Australija 13, Hrvatska 17

Osvojene lopte: Australija 10, Hrvatska 4

Blokade: Australija 1, Hrvatska 1.

Jasmin Repeša nije mogao zamisliti bolji scenarij za početak olimpijskog turnira. Njegova momčad odigrala je sjajnu utakmicu te je od samog početka, bez ikakvih opasnih amplituda, dominirala protiv Australije i na kraju zabilježila sigurnu pobjedu od 97:82 koja je rezultatski mogla biti i uvjerljivija da nije bilo opuštanja na samom kraju.

Hrvatska je već u prvom dijelu otpuhala Australiju s terena, gotovo sve u Repešinoj momčadi funkcioniralo je briljantno. Za obranu smo i očekivali da će biti forte naše igre, no tako dobar šut malo je tko mogao očekivati, posebno s obzirom da se radi o prvoj utakmici i manjku pripremnih ogleda nakon kvalifikacijskog turnira u Ateni.

Za početak smo se izmjenjivali u vodstvima, što Australci ponajviše mogu zahvaliti Andrewu Bogutu koji ih je tada držao u egalu, no već je sredinom prve četvrtine Hrvatska krenula u bijeg. Roko Leni Ukić krenuo je vrlo dobro, sa sedam poena u prvoj četvrtini, a sjajno ga je zamijenio Zoran Planinić koji tricom donosi prvu ozbiljniju prednost, 19:12. Uskoro smo i Boguta natjerali u pogreške, a Australci drugih rješenja u napadu nisu imali, pa je prednost od 21:14 na kraju četvrtine mogla biti i osjetljivija.

Nakon nove trice Planinića za 26:14, Australci su digli razinu obrane i natjerali naše u par pogrešaka, što je Repeša time-outom u korijenu sasjekao i vratio Hrvatsku na pravi kolosijek. Do kraja četvrtine igrala je samo i jedino Hrvatska.

Planinićevu ulogu preuzeo je sjajni Nikša Prkačin koji dva puta zaredom zabija koš uz faul i donosi velikih 42:24, a poluvrijeme završavamo s +16 uz s(p)retan koš Australaca u zadnjoj sekundi.

Sve ono čime se ova momčad diči - momčadska igra, obrana, činjenica da su svi igrači jednako vrijedni - bilo je u "izlogu" u ovoj utakmici. Planinić je predvodio sve s 10 poena, Prka je dodao osam, Ukić ostao na sedam iz prve četvrtine, a čak devet igrača upisalo se među strijelce. Kod Australije je otpor spao na Matta Nielsena koji je zabio 11 koševa uz tri skoka. Bogut je ostao na ranih šest poena, ali nakon četiri izgubljene lopte postalo je jasno da zbog ozljede (ali i naše obrane) nije pravi, pa je ukupno igrao tek dvadeset minuta.

Bojali smo se pada u trećoj četvrtini, jer teško je bilo očekivati nastavak tako dobrog šuterskog dana, no momci se nisu s tim složili. Početni nalet Australaca zaustavio je Marko Tomas tricom za 52:33, a svu volju protivnika "ubijali" smo pogađavši šut na svaki njihov. U toj četvrtini Australce je malo krenulo, no Hrvatska jednostavno nije upala u napadačku rupu koju bi Australci mogli iskoristiti za približavanje.

Moral im je u potpunosti ubio Popović svojim prvim ubačajem, jasno za tri poena i plus 20, s koliko je i završila treća četvrtina. Razbijeni Australci i poletna Hrvatska - tako je izgledao start idućeg perioda u kojem su naši započeli s atrakcijama, izvrsnim akcijama, ulazima i dakako - tricama.

Tricom Kusa sa sedam metara stigli smo do 87:62, uskoro i do najvećih +28 (92:64), da bi u završnih nekoliko minuta dopustili Australcima da serijom šuteva poraz učine donekle podnošljivim.

Moglo bi se puno toga pohvaliti u igri hrvatske momčadi - od obrane koje je u prvom dijelu slomila Australce, preko izvrsnog odnosa unutarnje i vanjske igre, pa do srčanosti i pameti u igri, ali svaka analiza počinje i završava s - tricama.

Završili smo s nevjerojatnih 75 posto šuta za tri (12/16) - Tomas je ubacio sve četiri koje je bacio, bez pogreške bili su Planinić (dvije), Lončar, dvije je dodao i Kus, a po jednu Ukić i Popović. Ukupno, najviše su ubacili Banić i Prkačin (po 16), 12 poena upisali su Planinić i Tomas, 10 Lončar. Jedino se Damjan Rudež nije stigao u svoje tri minute upisati među strijelce.

Dobili smo i bitku u skokovima, gdje je najbolji s 10 skokova bio Lončar, ali i gdje se još jednom vidjela momčadska igra jer su u skoku - sudjelovali svi. 19 asistencija (pet Popović, četiri Ukić) također će puno reći o hrvatskoj igri, a prostor za poboljšanje tek su izgubljene lopte kojih je bilo 17.

Austalce je s 13 poena predvodio Nielsen, 12 je dodao Barlow, no sve to bilo je puno premalo protiv izvrsno raspoložene Hrvatske koja je pokazala da na ovom turniru može biti itekako opasna za svakog protivnika. Zapravo, uz ovakav šut i s ovakvom obranom, Hrvate sigurno nitko ne želi vidjeti na suprotnoj strani...

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rusija71:49Iran
Litva79:75Argentina
Australija82:97Hrvatska
1Argentina 41+64
2Litva 41+25
3Australija 32+52
4Hrvatska 32+19
5Rusija 14-19
6Iran 05-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!