Ostali sportovi

Rusi suvereno, Litvi derbi

Ivor Krapac, Goran Markuš • nedjelja, 10.08.2008.
Rusi suvereno, Litvi derbi
Foto: EPA

Odlični Holden i zvijezda momčadi Andrej Kirilenko predvodili su reprezentaciju Rusije u visokoj pobjedi (+22 poena) nad slabašnim Iranom...

Rusija – Iran 71:49

Već na startu Rusi su pokazali tko je favorit i čvrstom timskom obranom ostavili Irance na nevjerojatno malih pet poena, dok se u napadu istaknuo odlični Jon Robert Holden (19 poena) osiguravši visokih +19 nakon prve četvrtine. I dok su u drugoj četvrtini u nekoliko navrata Iranci mogli parirati Rusima, do kraja poluvremena uspjeli su smanjiti razliku tek na 16 poena, da bi u trećoj četvrtini predvođeni Mohammadsamadom Nikkhahom (16 poena) uspjeli doći na "samo" osam poena zaostatka.

Međutim, da utakmica ne bi ušla u neizvjesne vode pobrinuli su se Holden i Andrej Kirilenko (15 poena, pet skokova) koji su predvodili svoju reprezentaciju do velike pobjeda s i više nego dovoljnih 22 poena prednosti. Već u utorak, s početkom u 5:15 sati naši momci će odmjeriti snage s pobjednicima ove utakmice, reprezentacijom Rusije.


Litva - Argentina 79:75

Argentinci su doživjeli poraz na prvom koraku prema željenoj obrani olimpijskog zlata iz Atene. Štoviše, doživjeli su ga posve zasluženo - Litavci su imali rezultat pod svojom kontrolom većim dijelom susreta, u prvoj polovici posljednje četvrtine i s maksimalnih 12 poena prednosti, a argentinsko buđenje, pokazalo se, stiglo je prekasno da bi otišli s parketa uzdignutih ruku.

Istina, nije da nisu imali priliku. Nakon što su držali sve u svojim rukama, litavski reprezentativci su u završnici utakmice doživjeli zastoj i dobrim dijelom svojim greškama u napadu otvorili vrata Argentincima da se vrate do 75:75, branitelji naslova potom su imali čak i šansu za dolazak u vodstvo, no na prilici je i ostalo.

Na koncu, sve je prelomila trica Linasa Kleize za 78:75 dvije sekunde do kraja, njegova treća u posljednjoj četvrtini, a nakon ekspresno izgubljene argentinske lopte, slobodno bacanje Šiškauskasa samo je zapečatilo litavsku pobjedu.

Kleiza je završio utakmicu s 13 poena uz 3/4 iz igre, dok su prvi u pratnji bili Javtokas s 12 i Šiškauskas, Jasikevičius i Petravičius s po 10 poena. Jasikevičius je ubilježio i osam asistencija. Argentinske nade u pobjedu nosili su Ginobili s 19 i Nocioni s 15 poena, uz devet skokova, no kao i većina suigrača, i oni su proradili malo prekasno za izbjegavanje poraza.

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rusija71:49Iran
Litva79:75Argentina
Australija82:97Hrvatska
1Argentina 41+64
2Litva 41+25
3Australija 32+52
4Hrvatska 32+19
5Rusija 14-19
6Iran 05-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!