Nogomet

Sportnetovi novinari prognoziraju završnicu sezone: Sopić će imati razloga za slavlje

Sportnet • četvrtak, 28.03.2024.
Sportnetovi novinari prognoziraju završnicu sezone: Sopić će imati razloga za slavlje
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Ulazimo u posljednju četvrtinu sezone koja će nam pružiti odgovore na brojna pitanja. Sportnetovi novinari prognozirali su završnicu, većinski vjeruju Rijeci u utrci za titulu prvaka dok trofej pobjednika SuperSport Hrvatskog kupa predviđaju Hajduku...

Tko će biti prvak

Branimir Korać - Tko izgleda trenutno najbolje? Rijeka. Tko ima najbolji raspored? Rijeka. Tko je trenutno vodeći? Rijeka. Tko će biti prvak? Rijeka. Puno toga ide u prilog Riječanima i sada je samo pitanje hoće li uspjeti izdržati pritisak i sačuvati mirnoću. Hoće li Željko Sopić ispisati doktorsku disertaciju u završnici sezone? Hajduk i Dinamo voze se na sinusoidi, Rijeka je najkonstantnija.

Mihaela Bradovski - Rijeka je vodeća momčad SuperSport HNL-a i prikazuje najuvjerljivije igre. Do kraja sezone i Hajduk i Dinamo će gostovati na Rujevici na kojoj je Rijeka favorit ne samo na papiru, a s obzirom na možda i najmanji pritisak, Riječani su najbliži trofeju prvaka.

Mario Borko - Prvaka će po meni odrediti nadolazeći "vječiti derbi", ali s obzirom na to da Dinamo u njega ulazi s projiciranom bodovnom prednošću reći ću da će naslov na kraju sezone ponovno pripasti Modrima.

Dario Dodić - Rijeka. Najveća pomoć riječkoj kandidaturi za titulu jest činjenica što ih nitko ne smatra realnim kandidatom za naslov. Igraju najljepši nogomet, trenutno su prvi, nemaju pritisak, zašto ne?

Petar Jenjić - Rijeka. Jasno, bodovna razlika nije prevelika i sve se okrene u dva kola, ali po trenutnom stanju stvari, Rijeka se čini kao najočitiji izbor. Preokret u drugom poluvremenu protiv Hajduka, dvije pobjede protiv Gorice u nenogometnim uvjetima, a posljednje četiri natjecateljske utakmice bez primljenog pogotka. Iako većina igrača nema iskustva osvajanja trofeja, ima trenera koji može zadržati momčad u visokom stupnju pripravnosti i pozitivnom šoku.

Tko će završiti na četvrtom mjestu

Branimir Korać - Lokomotiva. Ako se nešto dramatično ne promijeni, prvenstveno u Osijeku, Lokomotiva će zasluženo doći do četvrtog mjesta. Čabrajini igrači možda i najviše u ligi pokazuju da baš uživaju u nogometu, nemaju nikakav pritisak nad glavom dok će za Osijek neizlazak u Europu biti ravan katastrofi. A igrom ne pokazuje da je zaslužuje.

Mihaela Bradovski - Lokomotiva i Osijek bore se za četvrtu poziciju, Lokomotiva ima tri boda više, ali i bolju formu i puno manji pritisak na svojoj strani. Vjerojatno će biti dramatično do kraja, ali Zekić zasad nije pronašao formulu kako probuditi momčad koja igra ispod svojih mogućnosti dok Čabrajini Lokosi iz kola u kolo demonstriraju da mogu bolje i više.

Mario Borko - Na četvrtom mjestu završit će Lokomotiva. Bit će to zanimljiva utrka, ali prednost dajem momčadi s Kajzerice jer su Osječanima do kraja preostale još tri domaće utakmice, a gledamo li samo bodovnu tablicu na gostovanjima Osijek se na njoj nalazi tek na osmom mjestu.

Dario Dodić - Između Lokomotive i Osijeka (čast svima drugima) biram momčad koja igra kvalitetniji nogomet u zadnje vrijeme, a to je Lokomotiva.

Petar Jenjić - Osijek. Lokomotiva je trenutno u prednosti tri boda, ali vjerujem da će Zekićeve trupe još to stići okrenuti. Momčad ima dovoljno kvalitete za to, ali isto tako rekao bih i više motivacije za hvatanje europskih pozicija i igranje pretkola na ljeto.

Tko će biti najbolji strijelac

Branimir Korać - U biti imamo samo tri kandidata i to Miereza, Petkovića i Livaju. U vrhu su još Mioč koji je već puno napravio s osam pogodaka iz vezne linije i Brodić kod kojeg je pitanje kakvu će imati minutažu. Da bi Mierez pobjegao na vrhu, Osijek bi trebao početi igrati, zasad to ne čini. Livaja ima gol više od Petkovića pa bi se mogli našaliti i reći tko će imati više penala, odnijet će trofej. Moj izbor ipak će biti Livaja,

Mihaela Bradovski - Bruno Petković. Dinamo je u ulozi lovca, trenutno je treći s utakmicom manje i jasno je da za titulu možda mora i do svih pobjeda do kraja. Europa je bila i svojevrsni uteg, potpuna je koncentracija sada na prvenstvu i tu Dinamo treba Petkovića u svom najboljem izdanju. A kada je takav, onda je jako opasan i u razigravanju i kao strijelac.

Mario Borko - Titula najboljeg strijelca ponijet će Marko Livaja ili Bruno Petković, a ja ću blagu prednost ovoga puta dati modroj devetci koja igra najefikasniju sezonu karijere.

Dario Dodić - S obzirom na to da od Osijeka ne očekujem podizanje kvalitete igre, ne mogu ni od Mierezea očekivati da će biti najbolji strijelac, iako bi u nekoj drugoj momčadi to sigurno bio. Očekujem borbu između Livaje i Petkovića i prednost dajem Dinamovom igraču.

Petar Jenjić - Ramon Mierez. Napadač Osijeka je vodeći strijelac, Marko Livaja odmah je iza njega, ali Argentinac će ostati do kraja na istom mjestu. Osijek jako puno ovisi o njegovom učinku, a kada uzmemo u obzir borbu za četvrto mjesto, njegova će efikasnost definitivno morati biti na visokom učinku. Ne sumnjam da će u tome uspjeti.

Tko će osvojiti SuperSport Hrvatski kup

Branimir Korać - Ovo je možda i najteže za predvidjeti jer stvarno sve momčadi imaju šanse. Lokomotiva u Kranjčevićevoj čeka Rijeku, a Hajduk i Dinamo igrat će svega nekoliko dana nakon poljudskog derbija u prvenstvu. E sad, zašto Lokomotiva ne bi iznenadila i osvojila svoj prvi trofej? Moguće je, jako je neugodna bila i Hajduku i Dinamu, a travnjak u Kranjčevićevoj je takav kakav je i Riječani tu neće imati nikakvu prednost. Prije sezone, pa i sada, većina priča uglavnom o Hajduku i Dinamu, a kakva bi to bila priča da na kraju sezone trofeje odnesu - Rijeka i Lokomotiva.

Mihaela Bradovski - Dosta je teško predvidjeti s obzirom da svi imaju podjednake šanse i moguće je zamisliti baš svaku kombinaciju. Dinamu će biti jako teško igrati dvije utakmice na krcatom Poljudu u svega nekoliko dana razmaka, a Rijeka bi mogla imati problema u Kranjčevićevoj. Pa neka bude - male nijanse na stranu Hajduka u finalu svladati Lokomotivu.

Mario Borko - Kup će kao utješnu nagradu osvojiti Rijeka. Ne vjerujem da u četvrtom krugu prvenstva igrači Željka Sopića mogu zadržati formu koju su prikazali u trećem, ali ove sezone igraju najbolji nogomet i mislim da će to okruniti Rabuzinovim suncem.

Dario Dodić - Ako već ne vidim Hajduk kao novog prvaka, neka se razveseli trofejom pobjednika SuperSport Hrvatskog kupa.

Petar Jenjić - Hajduk. Teško je prognozirati ishod drugog derbija u razmaku od nekoliko dana i o dosta toga za polufinale Kupa ovisi ishod prvenstvenog dvoboja. Bijeli kao osvajači zadnja dva izdanja, definitivno su pokazali da znaju igrati na rezultat, ove sezone su neporaženi od Dinama, a trebali bi dobiti i taj. Finale, tko god bio protivnik, a s obzirom na ulog, uvijek je 50-50.

Tko će osvojiti najviše bodova u 'ligi bez briga'

Branimir Korać - Donji dio ljestvice je savršen dokaz da se mora vratiti doigravanje u kojem se devetoplasirani bori za ostanak u ligi. Ovako je Rudeš davno otpao, ostali su se osigurali i sada opušteno odrađuju posao. Sve će ovisiti o motivaciji, a ona bi trebala biti najviša kod Gorice koja je u slobodnom padu koji želi pod hitno zaustaviti i ima novog trenera.

Mihaela Bradovski - U prvom dijelu sezone Gorica je izgledala jako dobro i ako uspije pronaći igru s novim trenerom kao što je igrala u spomenutom razdoblju, bit će ispred Varaždina, Slaven Belupa i Istre 1961. Promjena trenera mogla bi biti taj okidač, a i negativan niz kad tad mora doći kraju.

Mario Borko - U "ligi bez briga" najviše bodova u posljednjem krugu osvojit će Varaždin. Varaždinci igraju najbolji nogomet od momčadi sa sredine tablice, ali do sad ih nije pratila sreća. Vjerujem da će se to promijeniti i da će kao i prošle sezone završiti šesti.

Dario Dodić - U ligi bez briga vodit će se bitka između samo dvije momčadi, Varaždina i Belupa. Očekujem nešto više od Belupa, ali neće me iznenaditi niti Varaždin. Istra i Gorica bi me iznimno iznenadile.

Petar Jenjić - Varaždin. Od četiri navedene ekipe, rekli bismo da je pokazao najviše i da ga je malo više sreće u nekim situacijama moglo dovesti i blizu četvrte pozicije. Varaždinci od navedenih ekipa najviše mogu zaprijetiti vodećim momčadima i kao takvi bi trebali uzeti najviše bodova.

Koliko će Rudeš ostvariti pobjeda u četvrtom krugu

Branimir Korać - Iz Rudeša su cijelo vrijeme stizale priče kako je "gostovanje" u Kranjčevićevoj jedan od glavnih razloga zašto je Rudeš tu gdje je. Četvrti krug igrat će na svom travnjaku i imat će priliku pokazati koliko mu to znači. Pobjede će tražiti doma protiv Slaven Belupa, Varaždina i Istre. Recimo da će barem jednu ostvariti.

Mihaela Bradovski - Dvije. Na svom terenu u Rudešu uspio je svladati Slaven Belupo u SuperSport Hrvatskom kupu, a drugu bi mogao ostvariti protiv Istre. U ostalim susretima bit će mu vrlo teško doći do pobjede.

Mario Borko - S obzirom na to da će Rudeš u posljednjem krugu neke domaće utakmice možda igrati na svom stadionu, vjerujem da će ostvariti barem jednu pobjedu, a ako moram pogađati rekao bih da će ona doći protiv Istre.

Dario Dodić - Uvijek se nekako nadam da će Rudeš podići svoju igru, ali to se ne događa. Teško mi je zamislivo više od šest bodova u posljednjem krugu. I to samo zbog kandidata iz lige bez briga.

Petar Jenjić - Svoju najveću priliku imat će domaćim dvobojima protiv Istre 1961 i Slaven Belupa, kao i gostovanjem kod Gorice. Zakon velikih brojeva kaže da bi jednom trebali iznenaditi i one najbolje, ali to je zaista teško za očekivati? Momčad koja ispada od najvišeg ranga oprostit će se s barem još jednom pobjedom.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Raul200028.03.2024. u 13:50
    Odličan članak, mogli bi ovo napraviti i na početku sezone.
    Raul2000