Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti otvaraju nastup na Svjetskom prvenstvu susretom protiv Australije

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 05.02.2024.
Hrvatski vaterpolisti otvaraju nastup na Svjetskom prvenstvu susretom protiv Australije
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija ponovno je u akciji. Nakon Europskog prvenstva kojem je bila domaćin, slijedi Svjetsko prvenstvo u Dohi…

Rijetko viđena situacija u svijetu sporta pogodila je vaterpoliste i vaterpolistice. Prije mjesec dana u Hrvatskoj je počelo Europsko prvenstvo, a danas već počinje Svjetsko prvenstvo u Dohi. Nakon toga slijede i važne klupske obaveze pa će sve ponovno kulminirati na ljeto s Olimpijskim igrama. Raspored je brutalan i vremena za odmor gotovo da i nema.

Igraj na utakmice SP-a u vaterpolu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Neće biti jednostavno u takvom ritmu odraditi još jedno veliko natjecanje, potrošnja u Dubrovniku i Zagrebu bila je ogromna i na fizičkom i na mentalnom planu, a Svjetsko prvenstvo bitno je zbog osiguravanja plasmana na Olimpijske igre.

Neeuropske reprezentacije su tu u maloj prednosti jer su ipak bile posvećenije ovom Svjetskom prvenstvu, međutim razlika u kvaliteti ipak postoji i ona i dalje, bez obzira na svu potrošenost europskih reprezentacija ostavlja ih u ulozi favorita za titulu.

Koliko Hrvatska može, teško je reći, uvijek je kandidat za titulu, ali pražnjenje i razočaranje nakon finalnog poraza od Španjolske u Zagrebu bilo je veliko i sada je glavno pitanje koliko je izbornik Ivica Tucak uspio ponovno podići i psihički i fizički momčad. Već prva utakmica je bitna i neugodna, Hrvatska igra protiv Australije koja je kvalitetom definitivno ispod nje, ali ima nekolicinu neugodnih igrača.

Da je Hrvatska osvojila europsku titulu i osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, zasigurno bi bilo više promjena u postavi, a ovako iz onih 12 s Europskog prvenstva u Hrvatskoj nema u postavi za Australiju Tonija Popadića, Luke Bukića i Matiasa Biljake dok su tu sada Mate Anić, Franko Lazić i Filip Kržić.

Što se tiče Australije, ona je tijekom prosinca bila sparing partner europskim reprezentacijama u pripremama za EP pa je tako tijesno poražena od Crne Gore, uvjerljivo ju je svladala Italija, a pobijedila je Francusku. Sve to pokazuje kako se ne smije podcijeniti.

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Promijenili su momčad u odnosu na ono što su bili ranije. Iskreno, mislim da više nemaju onu individualnu kvalitetu koju su imali prije. Počevši od Campbella, Youngera, Kayesa, sjajnih igrača koji su igrali veliku ulogu u reprezentaciji i svojim klubovima. Ovi sada to nemaju, međutim po onome što smo ih skautirali i na turniru na Sardiniji u prosincu, pa protiv nas u Fukuoki i još neke utakmice, nešto je ostalo. Fizički su jaki, plivački spremni i ako nas stave u svoj ritam igre, onda se lako ulazi s njima u problem. Ja ih maksimalno ozbiljno shvaćam, po načinu igre, po ulasku drugog centra. Tu će nas sigurno pokušati poremetiti. Ozbiljna utakmica u kojoj mi moramo biti na maksimumu ukoliko je želimo, a jasno da želimo, pobijediti", prenosi HVS.

Nathan Power, kapetan Australije: "Ovdje u Dohi smo se pripremali malo s Amerikancima i iz toga izvukli velike koristi, te smo sada definitivno jači nego prije dolaska u Katar i spremni idemo na Hrvate. Znamo kakva je naša skupina, tu su dvije najbolje momčadi iz Europe, ali mi smo jedna pobjeda gladna skupina momaka željnih nadmetanja i potvrđivanja. Želimo to i dokazati."

Mjesto, vrijeme, suci

Doha, 11:30

Suci: Michiel Zwart (Nizozemska), György Kun (Mađarska)

Prošli dvoboj

Hrvatska i Australija prošli put su se sastali u Fukuoki na Svjetskom prvenstvu, a Hrvatska je bila bolja sa 17:10. Bio je to susret za deveto mjesto, a Hrvatsku je predvodio Ante Vukičević s pet golova. Kod Australije najefikasniji s tri gola bio je Chaz Poot koji će prijetiti i danas.

Prognoza

Hrvatska je apsolutni favorit i ne smije si dopustiti kiks u ovom susretu.

SP 2024., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Južna Afrika5:21Španjolska
Hrvatska13:8Australija
1Španjolska 346:20+269
2Hrvatska 348:24+246
3Australija 346:35+113
4Južna Afrika 318:79-610

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!