Liga prvaka, Natjecanje po skupinama, Skupina A, 2. kolo, 03.10.2012, 20:45 h, Kijev, Olimpijski, gledatelja: 47.804
Suci: Martin Atkinson (Engleska), Simon Beck (Engleska), Stuart Burt (Engleska)
Dynamo Kijev
Dynamo Kijev
Oleh Husjev 3'
Josip Pivarić 33' (ag)
2:0(2:0) Dinamo
Dinamo

Video: Kijevski Dynamo kaznio pogreške zagrebačkog imenjaka i uzeo prve bodove

Branimir Korać • srijeda, 03.10.2012.
Video: Kijevski Dynamo kaznio pogreške zagrebačkog imenjaka i uzeo prve bodove
Foto: EPA

Nastavlja se loš niz Dinama u Ligi prvaka. Niti na gostovanju u Kijevu nisu Modri uspjeli doći do boda, domaćin je bio bolji s 2:0 i tako stigao do prvih ovosezonskih bodova u Ligi prvaka. Dinamo je s dvije pogreške u prvih pola sata omogućio domaćinu da ima lakši put do pobjede...

Dynamo Kijev
Dynamo Kijev
Dinamo
1
Oleksandr Šovkovskyj
2
Danilo Silva
17
Taras Myhalyk
33
Taye Taiwo
34
Jevhen Hačeridi
4
Miguel Veloso
9
Andrij Jarmolenko
(do 80')
20
Oleh Husjev
(do 83')
21
Niko Kranjčar
(do 46')
11
Ideye Brown
Pričuvni igrači
19
Denis Harmaš
46'
13
Admir Mehmedi
80'
85
Rafael Araujo
83'
 
Trener
Oleg Blohin
5
(do 46')
10
(do 78')
21
(do 58')
Pričuvni igrači
Trener
Ante Čačić

Iako su u Kijev otputovali s velikim očekivanjima, igrači Dinama nisu uspjeli uzeti niti bod. Dvije grube pogreške u prvom poluvremenu stajale su Modre bod(ov)a i Kijevljani su zasluženo slavili.

Ante Čačić je imao ideju s velikim brojem igrača u središnjici terena zatvoriti prilaze svojim vratima i onemogućiti Kijevljane u brzom kombiniranju i prolasku kroz sredinu. Prolazaka kroz sredinu nije bilo, ali su zato bokovi bili vrlo propusni, posebno desni.

Od prve minute je bilo vidljivo da će Kijevljani svoje napade temeljiti na igri preko bokova i upravo su na taj način i stigli do ranog pogotka.

Igrač utakmice

Prvo ime dvoboja dva Dinama bio je ukrajinski reprezentativac Oleh Husjev. Husjev ne samo da je bio strijelac jednog pogotka već je konstantno radio nered u Dinamovoj obrani i u suradnji s defenzivnijem Taiwom stvorio je Dinamu velike probleme na prostoru gdje je ordinirao Domagoj Vida. Husjev je potvrdio klasu i bio je prvo ime ove utakmice.

Igrala se tek treća minuta kada je Ognjen Vukojević ubacio s desne strane Dynamovog napada, u skoku su bili Vida i Husjev, a hrvatski reprezentativac niti je bio dovoljno čvrst, a niti dovoljno visok i Husjev je zakucao loptu u Kelavin kut. Rano vodstvo i šok za Modre kojima je trebalo nešto vremena da se priberu.

Dok su u nevjerici pogledavali prema semaforu, domaćin je umalo poveo i s 2:0, međutim pokušaj Browna je osujetio Kelava. Nakon toga je hrvatski prvak zaigrao nešto bolje i napokon uspostavio ravnotežu na terenu. Imali su Dinamovi igrači više loptu u nogama narednih 20-ak minuta, pokušavali su doći do gola Šovkovskog, međutim previše su komplicirali i nisu uspjeli opasno zaprijetiti.

Nakon nekoliko poluprilika i pokušaja ulaska u priliku, prvu ozbiljniju prijetnju Zagrepčani su kreirali u 25. minuti kada je Kovačić jako dobro proigrao Beqiraja, ovaj prošao Šovkovskog, ali otišao malo previše ukoso i prilika je propala. Pokušao je Beqiraj pronaći u sredini Brozovića, ali niti je bio precizan, a niti je kijevska obrana bila neoprezna i Taiwo je očistio prijetnju.

Posljednjih 15 minuta prvog poluvremena je proteklo u dominaciji kijevske momčadi koja je konkretizirana u 33. minuti. Sammir se morao vratiti do svog šesnaesterca po loptu, proslijedio ju je Tonelu koji pod pritiskom vraća Kelavi. Kelava je bio prisiljen iz prve ispucati loptu, no Vida je statično čekao da ona dođe do njega što je iskoristio Taiwo i lakoćom ju presjekao. Nigerijac je dobro probio bok, ubacio u peterac gdje u gužvi "najbolje" reagira Josip Pivarić koji neoprezno i nesretno šalje loptu u Kelavinu mrežu.

Nakon drugog pogotka domaćina, Kijevljani su imali još nekoliko prilika, Jarmolenko je bio u najboljoj situaciji, ali nije bio precizan. Imao je i Dinamo jedan dobar izlet pred vrata domaćina u završnici prvog dijela, ali modri napadači se nisu mogli dogovoriti tko će pucati prema golu pa na kraju nije zapucao nitko.

Ključni trenutak

Ključni trenutak dogodio se u 33. minuti kada je Dinamo napravio seriju pogrešaka koje su rezultirale autogolom Pivarića. Griješili su Kelava, Vida i Pivarić, Taiwo je presjekao ispucavanje Kelave prema Vidi, ubacio u peterac, a Pivarić je poslao loptu u svoju mrežu. Bilo je to vrijeme kada je Dinamo još imao priliku dostići zaostatak, bio je ravnopravan na travnjaku, no nakon zaostatka 2:0, bilo je jasno kako će Modri teško do iznenađenja.

U dobrom dijelu prvog poluvremena dojam nije bio toliko loš, vezna linija je čisto solidno odradila svoj dio posla, međutim problem su bili bokovi. I Vida i Pivarić su olako ispadali iz igre i Dynamo je to kaznio i na odmoru imao visokih 2:0.

U drugo poluvrijeme Čačić kreće s Dujom Čopom umjesto Calella i u početnom dijelu Dinamo je izgledao ponešto bolje. Čop je prvi zapucao, pa je zatim Kovačić pripremio dobru priliku Vidi i činilo se da se Modri bude.

Čop je vrlo dobro ušao u utakmicu i u 58. minuti je upornošću natjerao Šovkovskog na pogrešku i blokirao mu ispucavanje, lopta je putovala prema vratima, ali kijevski vratar je ipak uspio spasiti mrežu. Malo više hrabrosti i okomitosti u igri hrvatskog prvaka i odmah se osjetilo na samom terenu.

Tri minute kasnije umalo je uslijedio nokaut za Modre. Husjev je sjajnu večer skoro okrunio s drugim pogotkom, prošetao se kroz Dinamovu obranu, ali Kelava je sjajno obranio njegov pokušaj.

Dinamo se dosta otvorio u drugom poluvremenu, tražio je pogodak za smanjenje zaostatka i to je ostavilo dosta prostora Kijevljanima u napadu koji su sve opasnije prijetili. Tako se u 69. minuti u stopostotnoj prilici naša Ideye Brown koji je uzeo loptu neopreznom Tonelu na centru i sam došao pred Kelavu. Uspio je prebaciti našeg vratara, međutim Tonel je prije gol linije uzeo loptu i spasio Dinamo od trećeg pogotka.

U posljednjih 20 minuta Dinamo je uglavnom kombinirao na nekih 30-40 metara od gola Šovkovskog, ali je vrlo teško dolazio u priliku nešto konkretnije napraviti. Kijevljani su rutinski priveli utakmicu kraju i uzeli prve bodove u Ligi prvaka.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Dynamo Kijev2:0Dinamo
Porto1:0PSG
1PSG 614:3+1115
2Porto 610:4+613
3Dynamo Kijev 66:10-45
4Dinamo 61:14-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.10.2012. u 16:57
    Iznimna je stvar barem u financijskom smislu, tu ces se morati sloziti. Ja bi radije da Dinamo igra jos nekoliko godina u ligi prvaka i postigne neku stabilnost nego da napravi iskorak u jednoj sezoni. Za nesto vise od plasmana morat ce se vise uloziti u dovođenje boljih igrača ali i vraacnje nekih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2012. u 14:53
    moram se ne složiti. to tvoje ciaprsko čudo je igralo u tri sezone dva puta lp i osvojilo 12 bodova. i nije to jedino takvo čudo. imaš moj post u članku nakon utakmice bate borisova, ako te zanima koja su ta ostala čuda (za više od jednu sezonu). nije nikakva iznimna stvar plasirat se u lp preko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2012. u 11:46
    Jeb O´Samheidi, to sam ja napisao kada se dinamo plasirao u LP da će koristi imati samo ZM i eventualno neki Štef koji dođe na Maksimir kada igra Real i sl. pa su me popljuvali (čitaj : dijelili minuse). Vidim da si ti dobio nešto pluseva, znači da se svijest pomalo mijenja. Kada to netko napiše za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir04.10.2012. u 11:22
    dinamo je jučer OPET(nakon porta) sredio samog sebe. Oba 2 gola su si spremili sami. Skrivio ih je Vida koji je jučer odigrao stravićno lošu utakmicu. Cijelu utakmicu je curilo je po njegovoj strani, gdje su ga prelazili kako su htjeli i to 10-15x !?!!!!?! Kod drugog gola naravno zadnju je imao... [više na forumu]
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik04.10.2012. u 10:05
    Nemam potrebu pljuvat po igračima iako su neki odigrali ispod svake razine. Jedini problem vidim u činjenici da psihički nisu spremni za LP. Vidi se da znaju igrati na "europskoj razini", barem većina njih međutim kada dođe vrijeme da pokažu što znaju dođe do blokade. I jedno pitanje za Čačića... [više na forumu]
    Obrisan korisnik