Nogomet

Video: Celtic i Spartak vratili se u Ligu prvaka, Lille prošao nakon produžetaka

Josip Tolić • srijeda, 29.08.2012.
Video: Celtic i Spartak vratili se u Ligu prvaka, Lille prošao nakon produžetaka
Foto: EPA

Poznati su svi sudionici 21. sezone Uefine Lige prvaka. U srijedu je odigrano posljednjih pet uzvratnih utakmica četvrtog pretkola, a u fazu po skupinama prošli su kijevski Dynamo, Lille, Cluj, Spartak Moskva i Celtic.

U najzanimljivijem ogledu za Hrvate, kijevski Dynamo uz poteškoće je uspio izboriti prolaz u skupine Lige prvaka protiv Borussije Mönchengladbach. Nijemci nakon prvog poluvremena nisu izgledali previše kadri zakomplicirati stvari na Olimpijskom stadionu u Kijevu, no sredinom drugog poluvremena Kijevljani su se našli u problemima.

U 70. minuti Juan Arango upisao je asistenciju za Khacheridija koji je nespretnom reakcijom poslao loptu u vlastitu mrežu glavom, a na jednak je način Arango zabio i drugi gol za zelene samo sedam minuta potom, glavom poslije udarca iz kuta. Strepili su domaći nogometaši za treći pogodak koji bi ih izbacio iz Lige prvaka, no senzacija se ipak nije dogodila. Pogodak za smirenje gledališta postigao je Ideye Brown lijepim lobom u 87. minuti. Hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević odigrao je drugih 45 minuta za Dynamo, dok je Niko Kranjčar ostao na klupi za pričuve.

Još je dramatičnije bilo u ogledu Lillea i Kobenhavna koji je otišao sve do produžetaka, nakon što se ponovio rezultat 1:0 iz prve utakmice za domaćina. Pogodak vrijedan poravnanja ukupnog rezultata postignut je dvije minute prije kraja prvog poluvremena. Salomon Kalou dodao je za Lucasa Dignea koji iz blizine poentira za vodstvo Francuza.

Čekalo se na sljedeći pogodak sve do posljednje minute prvog produžetka kada je Nolan Roux ubacio s lijeve strane, a glavom loptu neobranjivo pogodio Túlio de Melo. Taj je pogodak odlučio prolazak francuske momčadi u skupine Lige prvaka, a bila je to prva Lilleova europska utakmica na novom stadionu i prekrasan poklon za njegovo otvorenje.

Basel je uoči ogleda protiv rumunjskog prvaka Cluja slovio kao favorit za ulazak u Ligu prvaka, no dvama blijedim predstavama kompromitirali su si veliku nagradu i zaigrat će Europsku ligu najesen. Nakon pobjede od 2:1 u Švicarskoj u prvoj utakmici, Rumunji su uzvratu teškom, ali zasluženom minimalnom pobjedom potvrdili ukupnu pobjedu. Strijelac jedinog gola na utakmici bio je Grk Pantelis Kapetanos, sjajno reagiravši glavom na ubačaj Dioga Valentea u 20. minuti utakmice.

Fenerbahçe se, slično kao i Maribor u ogledu protiv Dinama u utorak, nadao pred svojom publikom nadoknaditi zaostatak od 2:1 iz prve utakmice protiv moskovskog Spartaka. Još je jedna poveznica s mariborskim okršajem u ovoj utakmici; Rusi su, naime, također u ranoj fazi utakmice zabili pogodak i tako zadali veliki udarac domaćim ambicijama. Igrala se šesta minuta kada su Ari i McGeady odigrali kombinaciju; Brazilac je proigrao Irca koji je potom vratio loptu u šesnaesterac, a Ari na prvoj vratnici udarcem osigurao vodstvo Moskovljanima.

Silna nastojanja turskog predstavnika za pogodak koji bi ga vratio u igru isplatila su se u 69. minuti nakon kornera Alexa i pogotka glavom Mehmeta Topuza. Novog gola u gostujućoj mreži koji bi zajamčio produžetke nije bilo i Spartak se na mala vrata vratio u najelitnije europsko klupsko nogometno natjecanje - s desetoricom igrača jer je u 81. minuti isključen Demy de Zeeuw.

Poslije četiri godine Celtic se vratio u Ligu prvaka novom pobjedom od 2:0 protiv švedskog predstavnika Helsingborga. Nakon pola sata igre na Celtic Parku Hoopsi su povećali ukupnu prednost na 3:0 golom Garyja Hoopera nakon centaršuta Jamesa Forresta. Strijelac Hooper sudjelovao je i u drugom pogotku švedskom prvaku u 88. minuti. Poslije akcije s Commonsom nakon kornera Wanyama je bio najviši u skoku i zapečatio sudbinu gostiju, a Škotima osigurao slast Lige prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Spartak Moskva2:1Fenerbahçe
Helsingborg0:2Celtic
Basel1:2CFR Cluj
København1:0Lille
Borussia M.1:3Dynamo Kijev
AEL Limassol2:1Anderlecht
Dinamo2:1Maribor
BATE Borisov2:0Hapoel Kiryat Shmona
Braga1:1Udinese
Málaga2:0Panathinaikos
Hapoel Kiryat Shmona1:1BATE Borisov
Anderlecht2:0AEL Limassol
Maribor0:1Dinamo
Udinese4:5 **Braga
Panathinaikos0:0Málaga
CFR Cluj1:0Basel
Celtic2:0Helsingborg
Fenerbahçe1:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev1:2Borussia M.
Lille2:0 *København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.08.2012. u 09:46
    meni ih nije žao..imali su doma šansu, nisu je iskoristili i gotovo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2012. u 00:09
    ali ti je idtovremeno drago što je prošao klub u kome su 2 naša reprezentativca, ne?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2012. u 23:31
    jao, baš mi žao Gladbacha....
    Obrisan korisnik