Vodeni sportovi

Od porođajnih muka u skupini do polufinala

Maja Giljanović • petak, 16.07.2010.
Od porođajnih muka u skupini do polufinala
Foto: Sandro Donda

Hrvatska reprezentacija je izborila polufinale završnog turnira Svjetske lige u Nišu. Igrači Ratka Rudića u četvrtfinalu su otpor čvrstih Amerikanaca slomili u prvoj četvrtini, nakon vodstva od 5:2 više se nisu osvrtali i na koncu su slavili 13:11.

SAD - HRVATSKA 11:13 (2:5, 3:3, 4:5, 2:0)

Svjetska liga, četvrtfinale:
Niš, Bazen Čair
Suci: Naumov (Rusija) i Bock (Njemačka)

SAD: Moses, Varellas, Sharf, Powers, Wright, Alexander 2, Buckner, Azevedo 3 , Bailey 2, Hutten, Smith 2, Krumpholz 2, Stevens. Izbornik: Terry Schroeder

HRVATSKA: Nižić, Burić, Bošković 2, Dobud 1, Joković 3, Karač 2, Marković, Bušlje, Sukno 2, Muslim 1, Paškvalin 1, Obradović, Pavić. Izbornik: Ratko Rudić

Igrač više: SAD 6/12, Hrvatska 3/6

Peterci: SAD 1/1, Hrvatska 3/3

Igrači Ratka Rudića su nakon dva poraza uzastopce od Australije (7:10) i Srbije (8:9) u prva dva kola u Skupini B dvaput zaredom i pobijedili, nakon šetnje protiv Južnoafrikanaca u trećem kolu u skupini (22:1) srebrni iz Podgorice prošle godine slavili su i protiv SAD-a u četvrtfinalu.

Amerikanci su u Skupini A nakon trijumfa protiv viceprvaka svijeta Španjolaca (7:3) i fenjeraša Kineza (11:5) i nakon što su protiv europskih prvaka poklekli tek poslije peteraca (9:11) osvojili drugo mjesto i priželjkivali skalp renomiranog protivnika u četvrtfinalu.

Izbornik Terry Schroeder svoje je igrače u Niš doveo u punoj formi, tempiranoj upravo za natjecanje Svjetske lige, s ciljem da favorizirane europske ekipe uhvati na spavanju.

Amerikanci i Australci su Svjetsku liga, naime, u trenutku kad su svjetski prvaci Srbi, europski prvaci Crnogorci, svjetski viceprvaci Španjolci i bivši svjetski prvaci Hrvati na startu priprema za glavni cilj sezone Europsko prvenstvo u Zagrebu koncem kolovoza i početkom rujna, vidjeli kao idealnu šansa da izbore finale i zasluže vizu za Svjetsko prvenstvo u Šangaju 2011. godine.

Australci s punim pravom sanjaju polufinale jer u četvrtfinalu igraju protiv Španjolske potpuno izvan forme, ali Amerikancima je krila potkresala Hrvatska.

Prva četvrtina se pokazala ključnom, nakon vodstva od 3:0 golovima Mara Jokovića (2) i Miha Boškovića dobili smo je 5:2, a i poluvrijeme je okončano s tri gola fore (8:5). U trećoj četvrtini prednost je u jednom trenutku nakon gola iz peterca Sandra Sukna narasla i na +6 (12:6) prije nego je finiš pripao SAD-u. Postigli su pet od posljednjih šest golova, ali za preokret su se prekasno probudili (11:13). Najbolji Amerikanac i strijelac tri gola bio je bivši jugaš Tony Azevedo, a najraspoloženiji u kapici Hrvatske također s tri gola iza leđa bivšeg golmana Šibenika Merrilla Mosesa bili su nekadašnji suigrači s Azevedom u Dubrovniku Joković i Sukno.

Polufinale sutra u 20 sati igramo protiv boljeg iz utakmice između Srbije i Kine dakle ponovno protiv Srbije. Protiv svjetskih prvaka smo u drugom kolu u skupini vodili 3:0, ali nismo izdržali, Srbi su na koncu slavili 9:8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 08:39
    ajmo se skupit i dobit ovo..nemojte samo pricat da tempirate formu za europsko u zagrebu..to su price za malu dicu..triba svako natjecanje igrati kao da je zadnje u zivotu..tako smo proslp SP tempirali formu za OI , pa znamo kako smo zavrsili na oba natjecanja..
    Obrisan korisnik