Zimski sportovi

Marek: "Bilo bi vrijeme da osvojimo odličje"

Antonija Pavlić • srijeda, 05.05.2010.
Marek: "Bilo bi vrijeme da osvojimo odličje"
Foto: EPA

Ponajbolji češki hokejaš Jan Marek prije Svjetskog prvenstva prve divizije govori o aspiracijama na medalju, promjeni sredine i posljednjoj sezoni odigranoj u Metallurgu...

Jedan od najistaknutnijih čeških hokejaša Jan Marek gotovo će sigurno u sljedeću sezonu krenuti s novim dresom u torbi. Poslije četiri godine, 232 utakmice, 95 golova i 128 asistencija odlučio je, naime, napustiti Metallurg Magnitogorsk i preseliti u veći i poznatiji grad.

"Ruska je liga veoma jaka i svake godine sve bolja, no nije lako živjeti u Magnitogorsku. Grad nije najljepši, život uopće nije sličan onome u Češkoj i teško je raditi kada vam je obitelj tako daleko. Zbog toga sam odlučio da mi je potrebna promjena", kazao je.

Ove sezone nije briljirao kao prošle, kada je u regularnom dijelu prvenstva u 53 utakmice osvojio 71 bod. Sada na kontu u 45 susreta ima 24 poena. "Osjećam se odlično i spremno, premda je sezona bila naporna na početku - posebno kada sam bio ozlijeđen."

U Kölnu će nastupati na trećem Svjetskom prvenstvu prve divizije; nacionalne je boje već branio 2005. i 2009., ali je izostavljen iz rostera u Švicarskoj 2008. "Situacija je u borbi za mjesta u reprezentaciji puno drukčija no prije godinu, dvije. Svi imaju podjednaku šansu i svim će se snagama boriti za mjesto u ekipi."

Iako je bio veoma blizu, u dresu domovine još nema medalju s velikog natjecanja. No i to misli promijeniti u skoroj budućnosti. "Veselimo se prvenstvu u Njemačkoj jer kući već nekoliko godina nismo donijeli odličje. Svi se radujemo novoj prilici."

U razmaku su od 1998. do 2001. osvojili četiri zlatne medalje - u riznici iz tog vremena drže tri titule prvaka svijeta i olimpijsko najsjajnije odličje iz Nagana. Posljednje su medalje osvojili sa sadašnjim trenerom Vladimirom Ružičkom 2005. (svjetsko zlato) i 2006. (svjetska bronca).

"Protivnici nisu lagani; u skupini smo s Francuskom, Norveškom i Švedskom, a bit će nam teško i ako se plasiramo dalje i 'naletimo' na Kanadu", zaključio je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!