Zimski sportovi

ZOI prolazi bez dopinga

Antonija Pavlić • subota, 20.02.2010.
ZOI prolazi bez dopinga

Zimske olimpijske igre u Vancouveru za sada prolaze bez slučajeva dopinga. U gotovo 1400 provjerenih testova Međunarodni olimpijski odbor nije pronašao nikakve nedozvoljene supstance, a ako tako ostane do kraja igre bi mogle biti zabilježene kao prve "čiste" u povijesti...

Međunarodni je olimpijski odbor na 21. Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru odlučio sportaše rigorozno testirati i kažnjavati zbog dopinga, no za sankcijama do sada nisu morali posezati.

U čak 1363 testa MOO je najozbiljniji slučaj zabilježio kod ruske hokejašice Svetlane Terentjeve, kojoj su u tijelu nađene nedozvoljene supstance unesene lijekom za prehladu. No kako je uzimanje lijeka prijavila, nije kažnjena izbacivanjem sa ZOI.

"Za sada sportaši ne varaju na ovim igrama, što je najbolja moguća vijest", priopćio je dužnosnik MOO-a Mark Adams. "Bilo bi prekrasno da tako ostane do kraja, pa da Vancouver uđe u povijest."

U Torinu je prije četiri godine, za usporedbu, testirano 1200 sportaša, a u Salt Lake Cityju samo njih 700. U Kanadi se priprema još oko šestotinjak testova, što daje brojku od oko 2000 - najviše u povijesti.

Većina je uzoraka uzeta prije početka, a njih 485 poslije odrađenih natjecanja; obično se na testove pozivaju prva petorica, te dva sportaša iz slučajnog odabira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!