Nogomet

Utakmica sezone za Rijeku i Dinamo, pobjeda Modre dovodi na korak do titule

Mihaela Bradovski • nedjelja, 05.05.2024.
Utakmica sezone za Rijeku i Dinamo, pobjeda Modre dovodi na korak do titule
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Rijeka i Dinamo zaključit će 33. kolo SuperSport HNL-a susretom koji se već danima iščekuje. Dinamo u ovaj susret ulazi s bodom prednosti i svjestan je da ga pobjeda dovodi na korak do titule prvaka…

Ogroman ulog je u igri, najveći mogući, titula prvaka. Dinamo je u boljoj poziciji, nalazi se na vrhu ljestvice s bodom prednosti i odgovara mu i remi s kojim bi ostao na vrhu poretka. Međutim Riječani su dogurali do ove faze sezone kao kandidat za naslov prvaka i sigurno neće ustuknuti.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prednost Riječana je svakako domaći teren, travnjak na Rujevici je vrlo brz, pogoduje tehnički jakim momčadima i zato se i Dinamo na njemu dobro snalazi, ali Riječani su tu ipak doma. Imaju iza sebe i ogromnu podršku s tribina i jako dobro koriste sve blagodati domaćeg terena.

Rijeka je prepuna samopouzdanja, igra dobar nogomet, uoči sezone da joj je netko ponudio ovakvu situaciju, objeručke bi je prihvatila, no tijekom cijele sezone pokazala je kontinuitet, pobjeđivala je i kako je vrijeme odmicalo, koristila je slabosti koje su u određenim dijelovima sezone pokazivali i Dinamo i Hajduk te je došla do vrha.

U prošlom kolu poražena je od Lokomotive, bio je to jedan od lošijih riječkih nastupa ove sezone, a današnji dvoboj pokazat će je li to bio trenutak slabosti ili je pritisak ipak učinio svoje. Dinamo se s pritiskom dobro nosi, pokazao je to uostalom u onim susretima na Poljudu gdje je uništio Hajduku sezonu, a sebe nakrcao samopouzdanjem.

Nekoliko faktora utjecalo je na nešto lošiju sezonu Dinama, uvjetno rečeno jer je još uvijek u borbi za dva trofeja. Svakako veliki faktor je ostanak bez Livakovića, Ivanušeca i Šutala u ranoj fazi sezone, odlaske igrača takvog značaja teško bi u kratkom roku pokrile i puno jače momčadi od Dinama. Zatim je tu i činjenica da je Dinamo odigrao ove sezone 16 utakmica u Europi i sve donedavno konstantno je bio u ritmu srijeda-subota dok su ostali igrali jednu utakmicu tjedno i imali puno vremena za oporavak, odmor i pripremu sljedeće utakmice.

Naravno da su tu i sva događanja na katu, bojne kontroverze, previranja, borbe za vlast, a sve to utječe na igrače. I kada se sve to pogleda, Dinamo je i dalje u borbi za dva trofeja, unatoč svemu nabrojanom. U posljednje vrijeme, nakon ispadanja iz Europe, uhvatio je pravi ritam, igra sve bolje, stvara veliki broj prilika i bilježi pobjede.

Što su rekli

Željko Sopić, trener Rijeke: "Kada igraju prvi i drugi, to je šlager sezone. Četiri kola prije kraja, računica je jasna. Ja, moji dečki i cijeli klub želimo nakon ove utakmice biti u situaciji da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Nema se tu što previše raspravljati, idemo pobijediti Dinamo i to je to. Igrači na terenu rade razliku, ako pričamo o taktici to je manje bitno. Pod broj jedan dobro smo se pripremili, pod broj dva igramo na svojoj Rujevici, pod broj tri pobijedit ćemo u ovoj utakmici."

Sergej Jakirović, trener Dinama: "Želimo pobjedu, to nismo napravili ove sezone na Rujevici. Svjesni smo težine toga, Rijeka je sjajna kod kuće ove sezone. Bit ćemo zadovoljni i ako osvojimo bod. Lokomotiva je pokazala kako se može nositi protiv "velike četvorke", kako ih volite zvati. Ta utakmica ih možda podigne, a možda im sruši samopouzdanje, svi navijaju za svoj klub i mi ćemo biti spremni. Plan imamo i sutra idemo odlučiti prvenstvo."

Mjesto, vrijeme, sudac

Rijeka, Rujevica, 19:30

Sudac: Tamas Bognar (Mađarska)

Nedostaju

Rijeka: -

Dinamo: Moharrami, Perić, Kačavenda, Stojković, Emreli (ozljede)

Prošli dvoboj

Dinamo je dobro prolazio s Rijekom ove sezone. Na Maksimiru je slavio s 2:1 i 1:0, a na Rujevici je odigrao 2:2. Posljednji put Rijeka je na Rujevici svladala Dinamo još u srpnju 2020. godine autogolom Gvardiola i golom Čolaka.

Prognoza

Bez ikakve dvojbe sva tri znaka i to s podjednakim mogućnostima.

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!