Zimski sportovi

Finska pokazala autoritet

Krešimir Ferlak • srijeda, 17.02.2010.
Finska pokazala autoritet
Foto: EPA

Reprezentacija Finske opravdala je status favorita protiv Bjelorusije, te su slavili s uvjerljivih i sigurnih 5:1.

Krenuli su Finci autoritativno i odmah preuzeli kontrolu nad susretom. Vrlo brzo su dobili priliku sa igračem više, a nakon lijepe akcije strijelac je Olli Jokinen. Asistenti su bili Saku Koivu i Teemu Selanne. Nakon toga je obrana Bjelorusije uspjela izaći na kraj sa napadima Finaca, ali su bili potpuno neopasni pred vratima Miikke Kiprusoffa.

Bjelorusija je u cijelom prvom periodu uputila samo dva udarca prema vratima Calgaryjevog čuvara mreže, a do povećanja vodstva Finske došlo je pred kraj prve trećine. Opet je bila prilika s igračem više, a sada je iz blizine, nakon jedne odbijene pločice, zabio Niklas Hagman. Lijepo i apsolutno zasluženo vodstvo za iskusne Fince nakon prvih 20 minuta utakmice.

Na početku nastavka šok za Finsku. Bjelorusi su smanjili nakon katastrofalne pogreške Lasse Kukkonena. On je iza svog gola krivo dodao pločicu, a to koristi napadač Montreal Canadiensa, Sergej Kosticin, i vraća svoju momčad u susret. Taj pogodak je dosta uzdrmao Fince koji su teško dolazili do pravih prilika, ali niti Bjelorusi nisu bili opasni.

Bilo je očito da bi pogodak mogla donijeti neka solo akcija, a tako je i bilo. Bio je to sjajan prodor Niklasa Hagmana, koji je jednim potezom izbacio obranu Bjelorusije, a tada je s poda backhandom svladao vratara Vitalija Kovala. Prekrasan gol napadača Calgary Flamesa i Finci su opet počeli lakše disati.

Ako je i bilo još nekih nedoumica, one su razriješene na samom otvaranju trećeg perioda, kada je Valterri Filppula zabio nakon udarca Mikke Koivua. Sedam minuta prije kraja Kukkonen se donekle iskupio za svoju pogrešku. Uputio je udarac s plave linije kojeg je prekrasno u mrežu preusmjerio iskusni Jarkko Ruutu.

Finska je tako očekivano uzela prve bodove, dok se Bjelorusija nije predstavila u nekom posebnom svjetlu. Bili su solidni i čvrsti u obrani, ali napadački su totalno podbacili. Uputili su samo dvanaest udaraca na vrata Finske i mogu biti zadovoljni što su uopće zabili gol. S druge strane, Finska je podsjetila tko brani srebro sa zadnjih igara i bit će pravi izazov pobijediti sastav Jukke Jalonena.

Skupina C:

Finska – Bjelorusija 5:1 (Jokinen 4., Hagman 18., 37., Filppula 41., J.Ruutu 53. / Kosticin 21.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!