Zimski sportovi

Nitko kao Lindsey Vonn

Branimir Korać, Antonija Pavlić • srijeda, 17.02.2010.
Nitko kao Lindsey Vonn
Foto: Bojan Koprivica

Lindsey Vonn počela je i na ZOI potvrđivati zašto je najbolja skijašica današnjice. Olimpijski spust odvezla je savršeno i uzela svoju prvu olimpijsku, zlatnu medalju, a za dvostruko američko slavlje pobrinula se Julia Mancuso koja je uzela srebro. Čast ostalih spasila je Elisabeth Görgl koja je Austriji donijela brončano odličje...

Lindsey Vonn samo je potvrdila dominaciju u ženskom skijanju ove sezone, te postala prvom Amerikankom koja je osvojila spustašku zlatnu olimpijsku medalju. Nakon što je slavila u pet od šest utrka spusta na kojima se pojavila ove sezone, uzela je zlatnu medalju i na Zimskim olimpijskim igrama. Vonn je odvezla savršenu utrku, bila je najbrža i imala je najbolju liniju vožnje što se na kraju vidjelo i na konačnom rezultatu.

Opasna staza

Utrku je obilježilo i nekoliko teških padova. Anja Paerson vozila je odlično i držala u ruci najmanje broncu kada je na skoku uoči cilja izgubila ravnotežu i teško pala. Slično je pala i Dominique Gisin, a posebno težak pad imala Rumunjka Miklos nakon čega je utrka na neko vrijeme prekinuta.

Vezane vijesti

Nije ju zaustavila niti ozljeda i problemi s kojima se suočavala u posljednjim utrkama i tijekom treninga. "Staza je dosta neravna i to mi stvara dodatne probleme vezane uz ozljedu koju vučem", komentirala je nakon treninga, ali na utrci je bila sasvim drugačija priča. Bolni grč s kojim je ušla u ciljnu ravninu na treningu zamijenilo je oduševljenje jer je bila svjesna kako je ostvarila odlično vrijeme.

"Ovo je najbolji dan u mome životu. Presretna sam i ne znam što bih kazala. Stza je ponovno bila neravna i puna grba, zbog kojih sam na početku gotovo izletjela. No nastavila sam pružati svoj maksimum do kraja i isplatilo se", rekla je presretna 25-godišnjakinja pred televizijskim kamerama po završetku utrke.

Odmah iza nje plasirala se njezina kolegica iz reprezentacije Julia Mancuso koja nije ove sezone imala zapaženijih rezultata gotovo niti u jednoj disciplini. Mancuso je također kao i Vonn već nakon ulaska u cilj bila svjesna sjajnog rezultata i započela je sa slavljem. Tada je u vodstvu bila Austrijanka Görgl, a Mancuso ju je iza sebe ostavila čak 90 stotinki.

"Ove sam se godine u Svjetskome kupu dosta mučila i na ZOI sam željela samo odvoziti dobru vožnju, osjećati se zadovoljno. Sinoć sam bila veoma nervozna i željela sam iskoristiti tu energiju. To sam i učinila i uspjela", misli pak srebrna Mancuso.

Görgl je na kraju ipak ostala na postolju plasiravši se na treće mjesto i tako spasila čast Europljanki. Görgl je ujedno bila prva skijašica koja je uspjela odvesti utrku bez većih pogrešaka nakon što su prve četiri odvezle uz dosta nervoze i pogrešaka u putanji.

Što se tiče ostalih, veliko razočaranje predstavljaju Švicarke. Kamer, Suter i Styger nadale su se značajnijem rezultatu, međutim sve tri su odvezle lošije od očekivanja i upisale su velik zaostatak. Maria Riesch je također očekivala u najmanju ruku medalju, ali i ona je bila suzdržana i zaostala je više od dvije sekunde za pobjednicom.

Spust skijašice, ZOI:
1. Lindsey Vonn (SAD) 1:44.19
2. Julia Mancuso (SAD) +0.56
3. Elisabeth Görgl (Austrija) +1.46
4. Andrea Fischbacher (Austrija) +1.49
5. Fabienne Suter (Švicarska) +1.98
6. Britt Janyk (Kanada) +2.02
7. Marie Marchand-Arvier (Francuska) +2.03
8. Maria Riesch (Njemačka) +2.07
9. Lucia Recchia (Italija) +2.31
10. Gina Stechert (Njemačka) +2.74...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6918.02.2010. u 00:04
    šteta za personicu, dobro je vozila...
    Gomez69
  • Bogomdani17.02.2010. u 23:33
    ma Lindsay C. Vonn je zakon!!!!!! Drago mi je što je "zlatna"
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik17.02.2010. u 22:21
    ipak su mancuso i vonn puno puno poznatije i popularnije na starom kontinentu
    Obrisan korisnik
  • Kauboj17.02.2010. u 21:53
    Blesavi Amerikanci ne pokazuju spust nego ovu Slovenku kako pada u jarak. Spust čuvaju za udarni termin navečer...
    Kauboj
  • Obrisan korisnik17.02.2010. u 21:40
    jules svaka čast, ovo drugo je očekivano
    Obrisan korisnik