Rukomet

Bronca vrijedna zlata

Željko Kubatka • nedjelja, 31.01.2010.
Bronca vrijedna zlata
Foto: EPA

Bilo koja reprezentacija da pobjedi u uvertiri finala, Poljska ili Island, biti će to njihova prva medalja na europskim prvenstvima i stoga je to bronca vrijedna zlata….

Utakmica za 3. mjesto, Poljska – Island
nedjelja, 31. siječnja; 15:00

Najteža utakmica na svakom velikom natjecanju je ona za treće mjesto jer dolazi nakon poraza u polufinalu. Reprezentacije moraju brzo zaboraviti izgubljene polufinalne susrete i skupiti snage za još jednu utakmicu jer je najgore osvojiti četvrto mjesto i ostati bez pobjedničkog postolja.

Upravo se to dogodilo Islandu 2002. godine na Europskom prvenstvu u Švedskoj. Izgubili su utakmicu za treće mjesto protiv Danske. Četvrto mjestu u Švedskoj je najveći uspjeh Islandu na europskim prvenstvima, a jedinu medalju su osvojili na Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje su ih Francuzi pomeli isto kao i sada u Beču.

Island je imao slatku osvetu u grupnom natjecanju u Linzu – pobijedili su Dansku poslije dva neriješena rezultata s Austrijom i Srbijom. Najuspješniji strijelci su im Arnór Atlason (36) i Snorri Steinn Gudjonsson (32), dok se više očekivalo od Olafura Stefanssona desnog beka njemačkog Löwena. Među islandskim vratnicama je najviše vremena proveo Björgvin Gustavsson, ali je imao samo 31 posto uspješnih obrana.

Snorri Steinn Gudjonsson najavljuje borbu za treće mjesto: „Moram reći da je Poljska odlična momčad i biti će teško igrati protiv njih, ali mi želimo brončanu medalju i borit ćemo se za nju.“

Poljaci su svoju prvu rukometnu medalju osvojili prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj i to broncu. Sedmo mjesto u Norveškoj im je najveće dostignuće u konkurenciji europskih reprezentacija. Na ovom EP-u najbolju partiju su pružili protiv Španjolaca koje su uvjerljivo porazili s 32:26. Braća Jurecki briljirala su u napadu i obrani te uz Szmala dovela Poljake do polufinala.

Stawomir Szmal je i nakon poraza protiv Kauboja prvi vratar Eura s najviše obrana (107) i najboljim postotkom obrana (39 posto). Karol Bielecki je najbolji poljski strijelac, no za 27 golova je potrošio 60 šuteva što je manje od pedeset posto.

Poljski strateg Bogdan Wenta je poslije poraza od Hrvatske izjavio: “Kao prvo želim čestitati Hrvatskoj. Malo sam razočaran s tom utakmicom jer smo imali previše loših situacija. Moramo brzo steći novu energiju i uzeti pruženu priliku protiv Islanda.“

Biti će to još jedna izvrsna utakmica s izvrsnim rukometom kojeg smo gledali i u kojem smo uživali tijekom cijelog prvenstva. Poljska i Island će odlučiti tko je treća reprezentacija na Starom kontinentu. Poljaci su izgledali umornije i razočaranije nakon poraza od Hrvatske no Island koji nije u drugom poluvremenu takoreći niti pružio značajniji otpor Francuzima. Međutim, vremena za odmor i žalovanje za propuštenim nema i ona reprezentacija koja pokaže više želje i svježine osvojit će brončanu medalju vrijednu kao zlatnu.

Euro 2010. - Završnica

za 3. mjesto

Poljska26:29Island

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 12:33
    što je je, moja greška! prva medalja je bila u njemačkoj! hvala na ispravci.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 12:21
    pa dobro je čovjek napisao,izgubili su 2007. u finalu od njemačke,neznam čemu ovi minusi....."Poljaci su svoju prvu rukometnu medalju osvojili prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj i to broncu"....dakle,to nije točno.
    Obrisan korisnik
  • cameosis31.01.2010. u 09:55
    poljaci su bili viceprvaci svijeta 2007. godine, alo!
    cameosis