Rukomet

Šlag je ostao za kraj

Ivor Krapac • subota, 30.01.2010.
Šlag je ostao za kraj
Foto: EPA

Kako je i najpravednije, dvije reprezentacije koje su pokazale najviše na EP-u u Austriji odlučivat će tko će naslijediti Dansku na europskom tronu. Još jedan pravi nastup hrvatskih rukometaša, u prvom poluvremenu u obrani, a u nastavku i napadački, slomio je Poljake, dok su se Francuzi u prvom polufinalu uz vodeću ulogu Nikole Karabatića razračunali s Islanđanima. Bit će to sudar najboljih na svijetu, a nadajmo se da će, kako je najavio Lino Červar, Kauboji nešto smisliti i za Francuze...

Bilo je za očekivati da čeka teži posao nego protiv Danaca, Poljaci su u Austriji pokazali više od branitelja naslova, teže je i bilo, no niti momčad Bogdana Wente nije imala odgovor na igru izabranika Lina Červara. Najbolji kada je najteže - tako je izgledalo protiv Danaca, a ništa se nije promijenilo ni u borbi za finale, u kojoj je, koliko god poljski igrači bili optimistični prije susreta, teret favorita bio na hrvatskoj strani.

U prvih 30 minuta bilo je obostrano tvrdo, Hrvatska je u tom razdoblju pokazala da neće pasti ni ako se traži u napadu, a kada je i to krenulo, rano u drugom poluvremenu dogodio se presudni korak prema pobjedi. Nakon odlaska Kauboja do tri gola prednosti, Poljaci su teškom mukom tražili rupe u hrvatskih 5-1 i 6-0, no nisu ih našli previše - izuzev Michala Jureckog koji ih je u završnici držao "na površini", nije bilo puno raspoloženih, dok je Hrvatska imala Balića, Duvnjaka, Čupića i Vukovića... Kada je bilo teško, upisao se i debitant Vedran Mataija, bijegom u kontru i važnim pogotkom za 19:16.

Među svima njima, odlična je vijest što se probudio pravi Domagoj Duvnjak, koji je početkom prvenstva izgledao kao da je na teren poslan neki njegov lošiji klon. U izdanju u kakvom je u završnoj fazi EP-a, Duvnjak može skinuti dio tereta s leđa Ivana Balića, a ako će ikad trebati - trebat će protiv Francuza, makar ovog puta bili i bez redovitog Balićevog "policajca" Bertranda Gillea.

Što će Červar i Kauboji smisliti za nedjeljnu borbu za naslov, vidjet ćemo za manje od 24 sata, no da će to biti najteži zadatak na cijelom EP-u i da Francuzi vrijede respekta kojeg je hrvatski izbornik iskazao nakon pobjede nad Poljskom, nije potrebno naglašavati. U međusobnim susretima smo malo pobjeđivali mi, malo oni, dodatni motiv bit će prilika za uzvrat za prošlogodišnji poraz u finalu SP-a u Hrvatskoj, no kako god ispalo, Červar i njegova momčad su u Austriji već napravili puno.

Jasno, kako Francuzi ipak ne lete nego samo igraju rukomet, Hrvatska će tražiti svoju šansu. Momčad Claudea Oneste, doduše, povremeno i jest izgledala kao da leti u polufinalnoj pobjedi nad Islandom, pogotovo Nikola Karabatić, o kojem malo kasnije, naš redoviti "krvnik" Thierry Omeyer iskazao se s 15 obrana, no finale je uvijek priča za sebe. A pored toga, Hrvatska nije Island, što će se, nadajmo se, u posljednjoj utakmici EP-a pokazati i na terenu.

Dok se u polufinalnim susretima odlučilo tko će posljednjeg dana igrati za zlato, a tko za broncu, u subotu se odigrala i utakmica za peto mjesto ili, kako je to opisao španjolski izbornik Valero Rivera, "okrutna utakmica, bez puno smisla za njegovu momčad", s obzirom da se nije odlučivalo o putniku na SP iduće godine u Švedskoj - bio bi drugačiji slučaj da su Šveđani došli do polufinala i time otvorili još jedno mjesto za plasman na njihovo SP s ovog EP-a, no to se nije dogodilo.

Ni danskom izborniku Ulriku Wilbeku nije bilo jasno zbog čega se igra, no unatoč tome, njegova momčad bila je dovoljno motivirana da se od turnira na kojem su branili naslov oprosti pobjednički, slavivši s 34:27. Osim od EP-a, oprostili su se i od svog dugogodišnjeg vratara Kaspera Hvidta, koji je nakon 17 obranjenih udaraca i glavne uloge protiv Španjolaca objavio kraj reprezentativne karijere. Uz Omeyera, još jedan koji nas je znao namučiti, no nije red puno o tome sada kad čovjek odlazi...

Ostao je još samo jedan dan, a u očekivanju finala, sve je isto kao i lani u Hrvatskoj - posljednji čin ponovno je ostavljen najboljima na svijetu.

Igrač dana

Nikola Karabatić (Francuska) Najbolji francuski igrač bio je nezaustavljiv protiv Islanda, vodeći svoju reprezentaciju do pobjede s osam razlike uz devet pogodaka iz igre bez ijednog promašaja. Zabijao je i kada su ga pokušala zaustaviti dvojica, iz kontakta i pod prekršajem, ostavljajući suparničku obranu i vratara Björgvina Gustavssona na sto muka.

Izjava dana

Lino Červar (Hrvatska) Najsretniji dosad na ovom EP-u, hrvatski izbornik obećao je veliku borbu protiv Francuza, ne bježeći od njihove trenutne snage: "Oni su jači od nas, ali vrijeme igra za nas. Za dvije i pol godine, ako nastavimo istim putem, mi ćemo biti u boljoj situaciji. Pogledajte njihove vanjske igrače, mi nemamo niti jednog poput Fernandeza, Narcissea i Karabatića. Morat ćemo već noćas nešto izmisliti za njih."

Pogodak dana

Ivano Balić (Hrvatska) Nikola Karabatić zabijao je protiv Islanđana bježeći pokraj dvojice i pod prekršajima, ali zabijao je i hrvatski majstor protiv Poljaka. U završnici utakmice pogodio je za 23:19 na način kako malo tko može - pod prijetnjom da se dosudi pasivni napad, Tonči Valčić predao mu je loptu, a Balić je projurio kraj Jachlewskog i Jurkiewicza i pod prekršajem potonjeg progurao loptu iza Szmala, koji danas nije branio loše. I lijepo i važno s obzirom da se dogodilo u 58. minuti.

Utakmica dana

Hrvatska - Poljska 24:21 Ne samo zato što je bila hrvatska pobjeda, iako - da ne lažem - i zbog toga, već i zbog toga što su preostale dvije subotnje utakmice bile prilično jednosmjerne, ogled Kauboja s Poljacima obilježio je pretposljednji dan EP-a. Izabranici Bogdana Wente počeli su bolje, u prvom poluvremenu nekoliko puta vodili s dva pogotka prednosti, nakon 30 minuta imali 10:9, no kada je Duvnjak povukao u napadu, a ostali se priključili, sve se okrenulo na hrvatsku stranu. Kada je Ivan Čupić u 55. minuti zabio za četiri razlike za Červarovu momčad, pobjeda se već nazirala, a do kraja nije zasmetalo ni Vorijevo isključenje, ni mala prijetnja Poljaka smanjenjem na dva gola minusa. Bila je to hrvatska subota u Beču na terenu i tribinama, iako su se i Poljaci trudili na oba polja.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis31.01.2010. u 09:52
    isti gol je dao i zrnić protiv poljaka, samo se nije brojao jer je bio prekršaj -- nakon toga je morao izaći zbog udarca u mišić.
    cameosis
  • damac31.01.2010. u 00:26
    gol dana ipak pipada abalou... ona felšana lopta u prvom poluvremenu je možda i najljepši gol prvenstva...
    damac