Euro 2010., Završnica, Polufinale, 30.01.2010, 16:30 h, Beč, Stadthalle, gledatelja: 11.000
Suci: Abrahamsen i Kristiansen (oba Norveška)
Hrvatska
Hrvatska
24:21(9:10) Poljska
Poljska

Video: Hrvatska u ratovima uvijek pobjeđuje!

Tomislav Pacak, Branimir Korać, Vedran Attias • subota, 30.01.2010.
Video: Hrvatska u ratovima uvijek pobjeđuje!
Foto: EPA

Hrvatska je osvojila novu veliku medalju! Zlatnu ili srebrnu, saznat ćemo u finalu protiv Francuske, no već je i polufinalna pobjeda protiv Poljske veliki trijumf pomlađene momčadi. U napetom, izjednačenom i čvrstom dvoboju, Hrvatska je imala više živaca, želje, srca, i prije svega kvalitete, te je apsolutno zasluženo slavila s 24:21 i tako priuštila veliko slavlje navijačima u Beču, diljem Lijepe naše, kao i svim Hrvatima u inozemstvu…

Hrvatska
Poljska
Hrvatska
Poljska
IgračiGO7mIsk.
4Ivano Balić 5---
5Domagoj Duvnjak 5---
6Blaženko Lacković ----
7Vedran Zrnić 2---
8Marko Kopljar ----
9Igor Vori ---2
10Jakov Gojun ----
12Goran Čarapina ----
14Drago Vuković 2---
17Vedran Mataija 1---
21Denis Buntić 1--1
24Tonči Valčić 1--1
25Mirko Alilović -8--
26Manuel Štrlek 1---
27Ivan Čupić 6-5/6-
28Željko Musa ----
Trener: Lino Červar  
UKUPNO2485/64
IgračiGO7mIsk.
1Slawomir Szmal -14--
2Bartlomiej Jaszka 3---
3Krysztof Lijewski 2---
4Patryk Kuchczynski ----
5Mateusz Jachlewski ----
8Karol Bielecki 3---
9Artur Siodmiak ---2
10Daniel Zoltak ---1
13Bartosz Jurecki 1---
14Mariusz Jurasik 1---
15Michal Jurecki 7---
16Piotr Wyszomirski -1--
19Tomasz Tluczynski 3-2/3-
20Mariusz Jurkiewicz ----
22Marcin Lijewski 1---
32Tomasz Rosinski ----
Trener: Bogdan Wenta  
UKUPNO21152/33

Obrane su definitivno bile jači dio obiju momčadi u prvom poluvremenu. Silne emocije zbog važnosti utakmice i odlične podrške s tribina igrači su puno bolje uspijevali kanalizirati u obliku čvrste obrane, nego kreativnosti u napadu.

Hrvatskoj je u napadu malo toga polazilo za rukom, za što Lino Červar uglavnom nije imao strpljenja, pa je rotirao puno više nego u susretu s Danskom. Kopljar je svoje povjerenje brzo potrošio, a kako puno bolje nije išlo ni ostatku vanjske linije, Lino je izredao gotovo sve igrače, ostao je u trenirci tek Blaženko Lacković.

Atmosfera na tribinama

Bečka Stadthalle sigurno nije doživjela puno boljih atmosfera od one koju su priredili poljski i hrvatski navijači.

Više o atmosferi na tribinama možete pročitati "OVDJE"

Obrana je, stoga, morala iznijeti veći dio tereta, te je to odradila odlično, limitiravši Poljake na mali broj kvalitetnih udaraca. Bielecki je u 12. minuti zabio za 5:3, nakon toga smo u 18 minuta primili samo pet golova. Aliloviću su u statistici stajale samo četiri obrane, no Mirko nije ni imao puno toga za braniti.

Iako se igralo vrlo čvrsto, prvo isključenje vidjeli smo tek u 20. minuti, pri zaostatku Hrvatske 6:7, no nismo to iskoristili da se vratimo u egal. Cijelo vrijeme lovili smo vodstvo Poljaka, nikad veće od dva razlike, ali u tako tijesnoj utakmici i to se činilo mnogo. Ivano Balić zabio je vrlo bitan pogodak s igračem manje za 8:9, a na odmor smo otišli s istim zaostatkom nakon pogodaka Jureckog i Zrnića. Napeto, tijesno, čvrsto, izjednačeno – otprilike onako kako to Hrvatska voli, iako su se i Kauboji sigurno nadali da će u napadu ići malo lakše… A upravo to se dogodilo u drugom dijelu.

Pipu je otvorio - Domagoj Duvnjak. Duletova tri projektila na početku drugog poluvremena pokrenula su Hrvatsku i preokrenula rezultat u našu korist, a ogromne zasluge imao je Mirko Alilović koji je vezao nekoliko vrhunskih obrana, uključujući sedmerac.

Duvnjaku su se pridružili Balić, Zrnić i Čupić, a Poljaci nisu imali gotovo nikakav odgovor na promjene hrvatske obrane (6-0, 5-1, pa i malo 3-2-1), s Vorijem naprijed. Šteta što je u tom sjajnom periodu (poveli 15:12) Štrlek napravio dvije pogreške (promašio kontru pa napravio probijanje), jer je Hrvatska mogla pobjeći i na malo više razlike s obzirom da su Poljaci izgledali izgubljeno.

Ispadali i zubi

Rukomet je muška igra, pa kontakta i inače ne nedostaje, ali Hrvatska i Poljska ovoga su puta odigrali zaista iznimno čvrstu utakmicu, premda ne i prljavu (mali broj isključenja). Fizioterapeuti i doktori imali su dosta posla, Hrvatska je ostala bez Zrnića, a Marcin Lijewski bez zuba nakon kontakta s Musom. Hrvatska obrana rijetko je kada bolje izgledala i sigurno je najzaslužnija za ovu veliku pobjedu – Poljaci su pokušali uzvratiti istom mjerom, ali u drugom dijelu nisu imali odgovor na kvalitetu Duvnjaka, Balića i društva…

Wenta se taman pripremao pozvati time-out kada su Poljaci iz sedmerca prekinuli sušu i vratili život u svoje navijače.

Sredinom poluvremena Hrvatska je ostala bez Vedrana Zrnića koji je u jednom skoku zaradio ozljedu koljena – Čupić je realizirani sedmerac proslavio upirući prstom u svog suigrača s desnog krila.

U utakmici punoj tenzija, Hrvatska je uspješno držala 2-3 razlike do same završnice. Vrijedi izdvojiti prvi pogodak Vedrana Mataije na ovom Prvenstvu, za 19:16 iz kontre, a plus tri nam je vratio i Čupić iz novog sedmerca.

Poljaci su se preko Jureckog uporno vraćali na -2, ali i Hrvatska je bila jednako uporna, štoviše – još upornija! Duvnjak je zabio za 21:18, a onda Čupić za velikih +4 pet i pol minuta prije kraja! Finale i novu veliku medalju smo mogli namirisati i s novinarske lože, a kamoli igrači na terenu…

Samu završnicu uspjeli smo malo zakomplicirati, Szmal je skinuo nekoliko zicera, Wyszomirski i sedmerac Čupiću, a kada je Vori zaradio isključenje minutu i pol prije kraja na 23:20 izgledalo je malo neugodnije.

Sve nade Poljaka ipak je pokopao Drago Vuković krasnim pogotkom za konačnih 24:21! Moglo je početi veliko slavlje hrvatskih igrača i navijača!

No, koliko god sada lijepo bilo, vremena za previše slavlja nema. Već u nedjelju u finalu nas čeka Francuska, a ova hrvatska reprezentacija napravila je već dovoljno ugodnih iznenađenja da ne sumnjamo kako može na koljena baciti i nepobjedivu Francuska.

Uostalom, nepobjediva je i – Hrvatska!

Euro 2010. - Završnica

polufinale

Island28:36Francuska
Hrvatska24:21Poljska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 00:43
    Trenutak kad smo imali jedan razlike i igraca manje, maher(Červar) uvodi 6-og igraca umisto golmana i mi zabijamo za +2. Lomi se utakmica a on takav rizik preuzima u polufinalu. Kad je Vorija uveja u repku svi su se smijali tom ˝smotanom ka sajla˝ tipu, a vidi ga sada, medju najjacim pivotima u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2010. u 21:25
    decki su odusevili na ovom prvenstvu!! sutra francuska,realno su jaci od nas,ali pobijediti ih mozemo!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2010. u 21:24
    Sjor Lino je jedan i jedini! Vidit cete, koliko ce nan falit kad ode ca! Slusan kljajica na zagrebackoj televiziji, citan Milkovica u sportske,a nazovi novinarcice u jutarnjem i vecernjem da i ne spominjem i ne mogu virovat koliko jala i zavist ima u njima. U ovi vlak bi se svi tili ukrcat, zato... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2010. u 20:31
    cestitke na pobjedi od istocnih susjeda svaka cast momci!
    Obrisan korisnik
  • beaver30.01.2010. u 20:19
    bravo!!!!!
    beaver