Ostali sportovi

Portugalcu treća etapa Down Under

Maja Giljanović • četvrtak, 21.01.2010.
Portugalcu treća etapa Down Under
Foto: Davor Sajko

132.5 kilometara dugačku treću etapu utrke Down Under protivno je svim prognozama osvojio Manuel Cardoso. Portugalski prvak je u svojoj prvoj ProTour utrci i prvi put u profesionalnoj momčadi osvojio svoju prvu Pro Tour etapu, a Alejandro Valverde i Cadel Evans su se zadovoljili drugom i trećom stepenicom postolja.

Treću etapu od Unleyja do Stirlinga dugačku 132.5 kilometara osvojio je debitant na ProTour sceni Manuel Cardoso. Portugalac je iskoristio usredotočenost Alejandra Valverdea i Cadela Evansa jednog na drugog i ispred Španjolca i Australca se probio na prvo mjesto.

"Presretan sam pobjedom, teren je bio težak, uzbrdica zahtjevna, ali svima nam je najviše energije uzela temperatura viša od 40 stupnjeva", izjavio je Cardoso. Portugalski prvak je pomutio planove Caisse d'Epargne koji je kontrolirao peloton i pripremio teren Valverdeu, ali pobjednik Vuelte se zadovoljio drugim mjestom: "Dovoljan je bio samo trenutak oklijevanja. Pratio sam u stopu Evansa i kad je Cardoso odjednom napao, očekivao sam da će se sjuriti za njim. Zakasnio je i on, ali i ja. Trenutak je pobjegao i poslije je bilo kasno".

Lanjski pobjednik treće etape Evans je treći, a u Top 5 su i Liquigasovi Peter Sagan i Mauro Finetto. Lance Armstrong je zauzeo 30. mjesto (ukupno je 26.), poput Valverdea i Evansa sekundu sporiji od Cardosa, a više nisu izgubili ni vodeći nakon dvije etape, pobjednik prije dvije godine i pobjednik prve dvije etape Andre Greipel (23.) na prvom, Greg Henderson (31.) na drugom i Bert Steegmans (22.) na trećem mjestu u ukupnom poretku.

Četvrta etapa od Norwooda do Goolwe duga je 149.5 kilometara, a odnijeti bi je mogli u prvom redu Greipel (Columbia) ili Baden Cooke (Saxo Bank) koji je u ukupnom poretku trenutno 12. i koji je četvrtu etapu Down Under osvojio 2003. (ukupno je Australac "dolje" osvojio četiri etape i 2004. je zauzeo treće mjesto u ukupnom poretku).

Down Under, 2. etapa:
1.Cardoso (Portugal, Footon) 3h14:38
2.Valverde (Španjolska, Caisse d'Epargne) +1
3.Evans (Australija, Racing) +1
4.Sagan (Slovačka, Liquigas) +1
5.Finetto (Italija, Liquigas) +1
...
30.Armstrong (SAD, RadioShack) +1
...
130.Stroetinga (Nizozemska, Milram) +15:11

Ukupan poredak:
1.Greipel (Njemačka, Columbia) 9h53:38
2.Henderson (Novi Zeland, Sky) +14
3.Steegmans (Belgija, RadioShack) +14
4.Valverde (Španjolska, Caisse d'Epargne) +14
5.McEwen (Australija, Katusha) +16
...
26.Armstrong (SAD, RadioShack) +20
...
130.Stroetinga (Nizozemska, Milram) +31:30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!