Nogomet

"Nikada neću zaboraviti taj događaj"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 04.01.2010.
"Nikada neću zaboraviti taj događaj"

Najbolji hrvatski futsal reprezentativac Frane Despotović otkrio je za čitatelje Sportneta pojedinosti o nedavno održanoj ekshibicijskoj utakmici momčadi Brazila protiv svjetskih Zvijezda. S Franom je razgovarala Antonija Pavlić...

Hrvatski futsal reprezentativac Frane Despotović ovoga se vikenda vratio u Hrvatsku iz Brazila, gdje je tjedan dana proveo igrajući za momčad World Stars protiv selekcije Brazila, najbolje svjetske futsal momčadi.

"Bilo je predivno biti dijelom te futsal obitelji. Sami rezultati nisu toliko bitni, mi nismo ni očekivali da ćemo s dva zajednička treninga pobijediti sastav Brazila", komentirao je Frane u razgovoru za Sportnet.hr

U dvije odigrane utakmice ukupno su poraženi 10:4. "Treneri su se fokusirali da minutažu pravedno raspodjele između svih 12 igrača i tri vratara. Nije se ciljao povoljan rezultat, jer je to ipak bio spektakl u kojem smo svi željeli sudjelovati. Naravno da bi bilo mnogo lakše igrati s najboljih osam, tada bismo im možda i bolje parirali."

U prvoj su vas utakmici Brazilci pobijedili s 4:3, bilo je gusto? "Premda smo igrali u mješovitom i neutreniranom sastavu pružili smo dobar otpor u obje utakmice i bili dostojan protivnik prvaku svijeta. Iznenadili smo ih u prvoj utakmici, kada nisu vjerovali da možemo odigrati tako dobro. Zamalo smo izvukli neriješen rezultat, što bi za nas bilo ravno pobjedi. U drugoj su nas utakmici pak shvatili preozbiljno, a mi smo, na krilima prvog rezultata, pomislili da možemo nešto više, i to je rezultiralo visokim porazom. No, još jednom ću napomenuti da nije sramota izgubiti od takve ekipe."

U Brazilu se futsal iznimno cijeni i prati, može li atmosferu s utakmica usporediti s onom u Hrvatskoj? "Tako nešto može se doživjeti samo u Brazilu. Svima nam je bila velika čast što možemo igrati protiv takve momčadi i pred fantastičnom publikom. U dvoranu koja ima betonske sjedalice u prvoj utakmici natiskalo se čak 12.000 ljudi, a na drugoj ih je bilo oko 6.000."

"Nikada neću zaboraviti osjećaj izlaska na zagrijavanje, kada nam je zapljeskalo 12.000 duša. To je nešto što se ne može kupiti. I sada se naježim kada se sjetim tog trenutka", opisivao je.

Kako su spektakl popratili mediji? "Reprezentacija Brazila u domovini je veoma popularna i omiljena, zaista su velike zvijezde. Obje utakmice bile su vrhunski medijski popraćene, a prenosile su se uživo i na njihovoj nacionalnoj televiziji."

Brazilci su poznati kao savršeni tehničari, no ta činjenica ne čudi kada se zna da su mnogi današnji velikani na velikom terenu karijeru započeli upravo na parketu. "Teško je igrati protiv njih; tehnički, taktički i fizički su apsolutno superiorni u odnosu na ostale reprezentacije. Osuđen si na igranje obrane tokom svih 40 minuta, a jedino oružje s kojim možeš nešto napraviti je uspješno izveden kontranapad. Imaju vrhunski kolektiv i sjajne pojedince - savršeno kontroliraju loptu i mogu ju dodati gdje god zažele. Mađioničari su ove igre, baš kao i njihovi sunarodnjaci u velikom nogometu, samo što ih je na parketu još teže zaustaviti."

Osim uspješnih nogometaša imaju i vrhunski organiziran Savez. "Brazil nije sastavljen samo od iznimno jakih igrača. Kompletan Savez, CBFS, je jedna velika mašinerija. Godišnje od sponzora zaprimaju 8 milijuna dolara, odvojeni su i ne zavise o velikonogometnom Savezu. Financirali su sve naše troškove - putovanje, smještaj i prehranu, te nas darivali poklonima. Ne radi se tu o maloj svoti - to najbolje govori o njihovoj snazi."

Ekipa World Stars imala je svoje predstavnike iz Irana, Kolumbije, Paragvaja, Hrvatske... "Ovaj spektakl je pokazao da i druge zemlje njeguju i igraju dobar futsal. Hrvatska, Iran, Kolumbija, Paragvaj - sigurno je da je budućnost našega sporta svijetla. Osobno sam ponosan i ispunjen čašću što sam kao Hrvat na tome spektaklu mogao predstavljati Lijepu našu."

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • domba5704.01.2010. u 16:14
    bravo majstore :) a gledo sam isječke sp u futsalu u brazilu đšto je nedavno bilo i mogu reći sve najbolje, ostao sam iznenađen kako su dvorane bile ispunjene do posljednjeg mjesta, isto tako me iznenadilo sp u nogometu na pijesku..predobar sport, koji golovi, akcije, obrane ...odlično, ko može... [više na forumu]
    domba57