arhiva

Završetak još jedne sezone

Goran Markuš • subota, 26.12.2009.
Završetak još jedne sezone

Iza nas još je jedna izuzetno zanimljiva poker sezona, sezona koja nam je kao epilog donijela već sad legendaran online dvoboj stanovitog "Isildur1" s najpoznatijim igračima na Full Tilt Pokeru. Tako je i završna, velika pobjeda mladog Hastingsa dobila jednu drugu dimenziju koja je, potpuno neočekivano, natjerala i anonimnog Šveđanina da konačno izađe iz sjene i svijetu obznani svoju stranu priče...

Gotovo čitavo prošlotjedno izdanje proveli smo razgovarajući o stanovitom "Isildur1", Šveđaninu koji je protresao online svijet High Stakes pokera. Međutim, odmah po objavi Aces High-a javnost se intenzivno počela baviti pomalo nespretnom izjavom mladog Briana Hastingsa koji je nekoliko puta ponovio: "Townsend, Cole i ja uistinu smo odradili fantastičan posao analizirajući njegove handove. Posebno zapanjujuć posao odradio je upravo Brian koji je pregledao tone podataka i prilično točno odredio njegov hand ranges kod pojedinih situacija."

Sretan Božić!

Svim čitateljima i vašim obiteljima Aces High želi sretan Božić i ugodan provod tijekom ovih divnih zimskih blagdana.

Naime, u pravilniku Full Tilt Pokera, platforme na kojoj se sva "akcija" dešavala, prilično jasno stoji: "Dijeljenje povijesti handova i korištenje bilo kakvog data mining softwarea strogo je zabranjeno i podložno je maksimalnim kaznama". Gotovo odmah na jednom od najpoznatijih poker foruma, "TwoPlusTwo", Cole South je poručio: "U niti jednom trenutku nisam prekršio pravila Full Tilt Pokera". Dok je mladi Hastings odbio dati svoj komentar na cijelu situaciju vrlo brzo javio se i Brian Townsend.

Na svojem blogu Brian je priznao analizu svojih dvadeset tisuća handova, a kako bi odradio još kvalitetniji posao domogao se još 30 tisuća dijeljenja do kojih je stigao zahvaljujući svojem Red Pro statusu na Full Tiltu. Rezultat ovih priznanja jednomjesečno je ukidanje Red Pro statusa Townsendu dok su Hastings i South, za sad, prošli nekažnjeno. Međutim, cijeli ovaj slučaj privukao je veliku pozornost na "problem" koji se još od pojave pokera online zanemarivao, a to je upravo masivni data mining. Gotovo odmah brojni igrači obrušili su se na Full Tilt Poker i javno ismijavši gore spomenuto pravilo. "Ovo je potpuno očekivano ponašanje. South, Townsend i Hastings uistinu su pravi profesionalci koji su se pripremili bolje od svih ostalih stoga je i bolji konačni rezultat potpuno očekivan ishod", zaključio je Brandom Adams, još jedan od igrača na Full Tilt Pokeru sa statusom Red pro.

Patrik Antonius priča o svom okršaju sa Isildurom

Javio se i "Isildur1"

Silna galama oko "varanja" natjerala je i anonimnog Šveđanina da izađe iz sjene i u intervjuu za "PokerNews" i javno obznani svoju stranu cijele priče. Isildur je poručio kako nije znao za "protivničku" razmjenu podataka, no za vrijeme "crnog" ogleda s Hastingsom osjetio je da nešto nije u redu: "Kad god sam pokušao blefirati Brian me uhvatio, no u tim trenucima za sve sam okrivljivao sreću. Međutim, sad smatram kako su Brian, South i Townsend tijekom nekoliko posljednjih sesija imali značajnu prednost."

Iako je priznao da nije niti znao za postojanje kontroverznog pravila smatra kako bi zbog kršenja istog trebao dobiti povrat barem dijela izgubljenog novca: "Hastings je imao značajnu prednost i zato smatram da sam zaslužio povrat makar dijela izgubljenog novca. Momci su uz pomoć pregršt zajedničkih podataka detaljno proučili moj stil igre, a pošto ja toga nisam bio svjestan nisam se niti mogao prilagoditi". Poručivši kako do rješenja cijelog ovog slučaja zasigurno neće zaigrati na Full Tilt Pokeru Isildur je izjavio i vrlo zanimljivu tvrdnju: "Nikad nisam proučavao povijest handova, pročitao niti jednu knjigu ili pogledao niti jedan video na temu pokera. Oduvijek sam samo igrao poker protiv bilo koga tko je htio sa mnom sjesti za isti stol."

Iako su sve izjave, očekivano, pripremljene ne bi li iz cijelog slučaja i sam Isildur profitirao njegov posljednji odgovor, ukoliko je istinit, konačno i razjašnjavaju uzroke njegove brze zarade, ali i još i bržeg gubitka novca. Naime, još od samog početka cijelog slučaja mnogi su hvalili Isildurovu agresivnost tvrdeći da mu je upravo ona donijela ogromnih šest milijuna dolara zarade, međutim daleko više stajalo ga je ne shvaćanje osnova one druge strane pokera (bankroll management, selekcija igara itd.).

Kako je to izgledalo?


Turniri

Iza nas je i posljednji ovosezonski veliki turnir, "WPT Brunson Classic", a pomalo iznenađujuće grand prize u vrijednosti od 1.428.430 dolara pokupio je mladi Daniel Alaei koji je igru za finalnim stolom započeo s trećim najvećim stackom. Međutim, pokraj čak petorice profesionalaca (Josh Arieh, Faraz Jaka, Shawn Buchanan, Scotty Nguyen i Steve O'Dwyer) nije bilo lako.

Izjava tjedna

"Volim osjećaj koji te obuzme kad izgubiš toliko novaca da ti se sve u želucu okrene", izjavio je Phil Ivey za vrijeme prvog tjedna emitiranja "Poker After Dark - Railbird Heaven" čime je samo potvrdio zašto ga mnogi smatraju jednim od najvećih kockara u svijetu. Naime, uz poker Iveyjeva česta "zanimacija" klađenje je kako na sportske susrete tako i na ishod bacanja kockica ili pak igranje dobro znanog ruleta u brojnim kasinima koje iz dana u dan posjećuje.

Iako je s parom kraljeva preflop, odnosno trisom nakon flopa Alaei iz igre izbacio trećeplasiranog Faraza uoči heads-up okršaja još je uvijek imao gotovo dvostruko manje žetona od također sjajnog Arieha. Međutim, brzim All-inom s parom dama Daniel je poduplao svoj stack, a nedugo kasnije s parom desetki na flopu protiv Ariehovog pocket para sedmica stigao je do svoje prve WPT titule.

Međutim, samu završnicu turnira obilježio je Chad Batista, mladi online profesionalac koji je rijetko viđenim previdom izbačen na desetom mjestu. Naime, nakon što je John Juanda na buttonu verbalno s asom i šesticom ušao All-in u namjeri da ukrade blindove Batista je učinio isto s parom dvojki pri čemu uopće nije bio svjestan da je Juanda još u handu. Naime, zakamuflirani Chad slušao je muziku i jednostavno nije doživio Johnov verbalni all-in te je htio ukrasti Scottyjev big blind, no baš u tom dijeljenju pred Nguyenom se našao par aseva i brzim praćenjem "Scotty baby" izbacuje oba igrača iz igre.

Za kraj spomenimo i Ericka Baldwina koji je s 6.994 boda konačno i proglašen osvajačem prestižne Card Playerove nagrade za igrača godine. Naime, Baldwin je ove godine zarađivao na 22 turnira pri čemu je do finalnog stola stigao čak 17 puta da bi upisao četiri pobjede uključujući i osvajanje svoje prve WSOP narukvice (1,5 tisuća dolara NL Hold'em event). Drugo mjesto s tisuću bodova manje zauzeo je Cornell Andrew Cimpan dok je na trećem mjestu završio Yevgeniy Timošenko.

Prva WSOP narukvica za Erica Baldwina


Hand tjedna

Uz nekolicinu vrlo dobrih primjera koji su svoju analizu, barem za sad, dobili direktno na svoju e-mail adresu, ističu se dva gotovo identična stoga je Aces High odlučio analizirati onog kojem je konačan ishod, čisto radi bolje predodžbe, poznat.

Preflop: Igrač under the gun (za kojeg prema igri zaključujemo da je sasvim solidan, ako čak i ne iznadprosječan igrač za micro stakes limite) diže za četiri puta veći ulog od početnog. Svi osim nas koji smo na buttonu odustaju, a s asom i damom (različite boje) mi samo pratimo.

Zatražite analizu

Aces High, očekivano, nastavlja s analizom handova stoga ste svi vi koji želite podrobnije proučiti neku situaciju pozvani da na [email protected] pošaljete što detaljniji opis handa (preferirano s micro i low limita), a ukoliko vaš primjer ne "izbori" pojavljivanje u sljedećem izdanju budite sigurni da ćete kratku analizu dobiti na svoju e-mail adresu.

U principu standardni hand pomalo nespretno odigran. Ukoliko znamo da je naš protivnik prilično agresivan igrač, što je za pretpostaviti kod bilo kojeg solidnog igrača, ispravniji potez definitivno je reraise kako bismo što točnije mogli odrediti njegov hand range. U ovoj poziciji od protivnika možemo očekivati da u ruci ima neki osrednji ili visoki par, kombinaciju asa i kralja s još ponekom visokom kartom, no isto tako vrlo lako početni ulog mogao je dići čak i u slučaju da u ruci drži manji par, neki osrednji suited connectors ili asa/kralja s drugom, nešto slabijom kartom.

Postflop: Na flopu dolaze as, kralj i sedmica, različite boje. Protivnik diže za svotu od osam big blindova, mi pratimo. Turn nam donosi damu, protivnik checkira, a mi se odlučujemo na dizanje za svotu od 14 big blindova - on prati. River je četvorka (bez mogućnosti za boju), protivnik ulazi All-in...

Ovo je klasičan primjer zašto protiv kvalitetnih igrača treba što je moguće ranije i jeftinije odrediti njegov hand range. Naime, flop raise gotovo je automatski kod svakog kvalitetnog igrača koji je dizao preflop stoga nam on sam po sebi ništa ne govori, no praćenje uloga na turnu i All-in na riveru vrlo su jasna poruka da je vrijeme za povlačenje. Kod prosječnih igrača na ovim limitima u ovim situacijama mi jesmo u prednosti, no kod ovakvih nikako.

Kako odredi hand range - Daniel Negreanu

Naime, činjenica da netko dobar nastavlja s dizanjem uloga kad je u lošijoj poziciji za stolom treba nas automatski upozoriti na njegovu sigurnost u svoj hand. As i dama jesu odlične karte, no kako se u njegovom hand range-u nalaze parevi aseva, kraljeva i dama kao i as-kralj, ali i as-dama (za nas u najboljem slučaju) samo potvrđuju da smo se od ovog handa trebali puno ranije maknuti. J-10 možemo izuzeti jer gutshot straight draw samo će loši igrači naganjati u ovakvoj situaciji, no s ovakvim kartama na flopu još uvijek je daleko previše vjerojatnih handova s kojima nas protivnik pobjeđuje.

Na našu žalost na kraju protivnik pokazuje asa i kralja i odnosi vrlo lijepi pot. Međutim, niti to nije strašno jer analizom ovog handa možemo popraviti našu igru. Naime, ovog puta turn se pokazao prelomnicom jer nas je pametnim check-callom protivnik obvezao za pot što s dva para općenito i nije toliko loše, no kad imamo ovako scary karte na stolu, a protivnik je dovoljno kvalitetan u nekih osamdesetak slučajeva izgubit ćemo hand. Stoga preflop reraise nešto je što se u ovakvim situacijama jednostavno mora "odraditi". Bolje je izgubiti svotu potrebnu za takav potez nego izgubiti puno veću svotu svog All-ina. Naravno, protiv lošijih igrača postotci dobitaka u ovakvih slučajevima daleko su u našu korist, no ovog puta pokazalo se da bi puno pametniji potez bio odustajanje i čekanje boljeg trenutka za ponovni okršaj...


To bi bilo sve za još jedno izdanje Aces High-a koji će usprkos manjku većih događanja tijekom idućih sedam dana, sljedeću godinu otvoriti već drugog siječnja s nesumnjivo pregršt novih, izuzetno zanimljivih tema. Do tada sve pohvale/kritike i prijedloge i dalje slobodno šaljete na uvijek spremnu e-mail adresu, [email protected]. Za kraj ostavljam vas uz kratak video jednog od najnevjerojatnih izbacivanja iz utrke za titulu prvaka na WSOP-ovom Main Eventu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!