arhiva

Santiago Bernabeu vs. Camp Nou

Tomislav Pacak, Antonija Pavlić • petak, 25.12.2009.
Santiago Bernabeu vs. Camp Nou
Foto: Bernard Jurišić

U prvom polufinalu izbora najvažnijeg svjetskog stadiona sučelit će se domovi vječnih rivala, Real Madrida i Barcelone. Kao i kada te momčadi zaigraju na terenu, očekuje se bitka do zadnjeg daha, odnosno u ovom slučaju - glasa...

Novac je promijenio pogled na stadione, mjesta koja su nekada bili nogometni hramovi, a danas služe za zgrtanje novca ionako bogatim Arapima, Rusima ili Amerikancima. Međutim, novac ne može nekom stadionu donijeti slavu koja dolazi s bogatom poviješću...

Na vama je, pak, da izaberete stadion za koji mislite da je nogometu - najviše dao. Stadion koji vam se čini najznačajniji, stadion koji smatrate ultimativnim nogometnim hramom. Ne zato jer ima najbolje dućane ili najudobnije stolice, već zato jer ima nenadmašnu povijest. Zato jer su na njemu igrali najveći igrači, jer su na njemu igrane najslavnije utakmice, jer su na njemu navijali najbolji navijači.

Zato, ne birajte "klubaški"; nemojte glasovati za Nou Camp jer volite Barcelonu, glasujte za njega jer je tamo igrao Johan Cruyff ili zato jer je tamo publika koja voli isključivo napadački nogomet. Glasujte za Old Trafford zbog Besta i Cantone, a ne zbog Cristiana Ronalda, glasujte za... Ma skužili ste već.

Mi smo za vas izabrali 16 stadiona za koje smatramo da imaju prošlost dovoljno bogatu za ovaj izbor, a vi ćete po "kup sustavu" birati pobjednike iz dana u dan sve do finala gdje ćete među velikima izabrati - najveći. Neće to biti Allianz ili Amsterdam Arena, takvi ne ulaze u izbor, a ne ulaze ni oni na kojima se više ne igra ili su srušeni.

Natjecanje je došlo do poluzavršnice, a tamo su se našli drugi i treći nositelj. Santiago Bernabeu dom je slavnog Real Madrida, a Camp Nou dom slavne Barcelone. Mjesta u finalu ima samo za jednog.

SANTIAGO BERNABEU (2)

Bespredmetno je uopće raspravljati o tome je li među najvećim svjetskim stadionima mjesto stadionu koji je dom najvećeg svjetskog kluba. Real Madrid proslavio je taj stadion diljem svijeta, Santigao Bernabeu vidio je velike klupske uspjehe i iz tjedna u tjedan bio domaćin najvećim svjetskim nogometašima.

Izvorno nazvan Estadio Chemartin, prema prethodnom madridskom stadionu, stadion je otvoren krajem 1947. godine. Osam godina kasnije dobio je svoje sadašnje ime u čast klupskom predsjedniku Santiago Bernabeu.

Slika 2 od 2.

Kao i većini velikih stadiona, kapacitet se često mijenjao kroz godine. Najvećih 120.000 gledatelja Bernabeu je mogao ugostiti 1953. godine, a nakon toga uslijedila su mnoga smanjivanja (zbog sigurnosti), pa i proširenja. Od 2003. godine stadion prima 80.400 ljudi, što ga čini jednim od najvećih nogometnih stadiona u Europi.

Tri puta je Bernabeu ugostio finala Kupa prvaka - 1957., 1969. i 1980. godine, a bit će domaćin i u sezoni 2009./2010. Ipak, najveće finale koje je Bernabeu ugostio je svakako ono svjetskog prvenstva 1982. godine između Italije i Njemačke (3:1).

Santigao Bernabeu svoju mistiku ipak prvenstveno duguje - Realu. Najveći svjetski klub osvojio je svoj drugi Kup prvaka protiv Fiorentine upravo na Bernabeu, a kroz desetljeća velikih uspjeha gledatelji su imali priliku uživati u potezima majstora poput Di Stefana ili Zidanea; bolje od toga jednostavno ne može. I u ovom izboru, najveći Bernabeuov adut je - Real.

CAMP NOU (3)

Nogometni hram NK Barcelone, Camp Nou, izgrađen je za potrebe katalonskog kluba godine 1957., i to za iznos od čak 1,731 milijun eura. S dimenzijama od 105 - 68 metara i kapacitetom od 98,722 gledatelja mjesto boravka aktualnog prvaka Europe danas čini jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih stadiona.

Kada je u ranim pedesetima "prerasla" svoj stari stadion "Camp de Les Corts" (60,000 mjesta), NK Barcelona odlučila je angažirati tri vrhunska arhitekta toga doba - Francesca Mitjansa-Mira, Josepa Soterasa i Philipea Pedra Agnewa, te uz financijsku podršku 1,731 milijuna dolara naručiti novu, moderniju i napose impresivnu građevinu.

Slika 1 od 1.
Foto: Bernard Jurišić

Službeno ime Estadi del FC Barcelona (Stadion FC Barcelone), zadržao je sve do početka novog milenija, 2000. godine, kada su članovi Uprave donijeli odluku o njegovom preimenovanju u Camp Nou (ne Nou Camp, kako se često pogreško koristi) - što u prijevodu na katalonski znači "novi stadion".

Prvu utakmicu svojih ljubimaca u novome domu promatralo je oko 90,000 navijača (tadašnji kapacitet bio je 93 tisuće), a Barca im se pošteno odužila pobijedivši varšavsku Legiju s rezultatom 4:2 (prvi pogodak bio je djelo Josepa Lluísa Nuneza).

Za vrijeme Svjetskog prvenstva 1982. kapacitet stadiona povećan je na 105,000, da bi se u kasnim devedesetima konačno odlučio za 98,772 - najveći u Europi i 11. najveći kapacitet nekog stadiona u svijetu.

U sklopu stadiona pored glavnog terena nalazi se i nekoliko pomoćnih igrališta, najposjećeniji katalonski muzej, "El Museu del Barça", fan store, mnoštvo restorana, pa čak i kapelica.

U svoje 52 godine postojanja Camp Nou je ugostio sijaset sportskih i glazbenih spektakla. Barcelona je na svojoj travi osvojila Europski kup i Ligu prvaka 1982. i 1999., a od većih događaja možemo izdvojiti još i deklasiranje Steaue od strane Milana u finalu Europskog kupa 1989., ili pak španjolsku pobjedu nad Poljskom u finalu Olimpijskih igara 1992.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Top temaarhivaS vrha
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.12.2009. u 08:04
    Ne volim niti jedan od ta dva kluba. Zgadili su mi se zadnjih godina, jer to nema vise s nicim veze i sta se busate u ove zadnje "najbolje" igrace kad su samo dosli tamo, jer nigdje drugdje ne mogu toliko love prigrliti. Tu je cak Real za koplje ispred Barcelone. Bio sam samo na Barcinom stadionu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.12.2009. u 23:11
    Real je najveći klub svijeta kroz koji su prošli najbolji igrači svijeta a već sam ih neke nabrojao,u svojim redovima imaju najbolje strijelca lige prvaka ikad RAULA kojem se iskreno divim jer čovjek je prava veličina uzor mladima diljem svijeta,a razlog zašto je bernabeu bolji stadion jer je tamo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.12.2009. u 18:40
    bio sam isto na oba stadiona... kad sam vidio realov bio sam odusevljen... jer je bio nekako kompaktan itd... lijep stadion... al kad sam usao na tribine barcinog... bio sam zapanjen... iznenadjen... zastao sam... koliki je stadion... nesto posebno... moj glas ide barcinom...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.12.2009. u 18:32
    Real nije daleko veci klub od Barselone, a po igrackim legendama ne mogu da se porede. Real do modernog doba ima tek nekoliko legendi, Barselona ih ima na pretek, uostalom Maradona, Lineker, Krojf, Kubala, Kocis, Stoickov, Romario, Laudrup, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo, Mesi... Barselona je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • danchy25.12.2009. u 18:30
    ja svoj glas dajem camp nou, bio sam na oba stadiona i camp nou mi je daleko ljepši osim toga najbolji igrač ovog desetljeća je igrao na njemu, da ne spominjem cruyffa, rivalda... ponos katalonije...
    danchy