Košarka

Lakersi se pobrinuli za Howarda

Mario Majdić Natrlin • subota, 06.06.2009.
Lakersi se pobrinuli za Howarda
Foto: EPA

LA Lakersi su u prvoj utakmici NBA finala u potpunosti zaustavili prvog čovjeka Orlando Magica, Dwighta Howarda i time sebi poprilično olakšali dolazak do prve pobjede u ovoj finalnoj seriji...

Dok je Kobe Bryant unosio nered u obranu Magica, zabivši im 40 poena i podijelivši osam asistencija, Pau Gasol, Andrew Bynum i Lamar Odom u potpunosti su umrtvili centra Dwighta Howarda na svega jedan koš iz igre (šut 1/6). Dobili su tako vrlo važnu bitku koja se od početka potencira kao najvažnija na parketu.

"Mislim da je njihova veličina važan faktor i dužina je svima smetala, ne samo Dwightu. Odbijali su mnogo dodavanja i imali smo dosta nepreciznih dodavanja. Napadali su šuteve ispod obruča. Mislim da su svi njihovi visoki igrači bili aktivni i to nam je u kombinaciji s njihovom veličinom, veoma otežalo stvari", primijetio je trener Magica, Stan Van Gundy.

Osim što su se spomenuta trojica fantastično nadopunjavala čuvajući najboljeg centra današnjice, kompletna momčad Lakersa je nadskakala Orlando 55-41, te pobijedila 56:22 u koševima iz reketa.

"Njihovi su nas visoki igrači jednostavno ubili u skokovima. To me začudilo jer smo igrali jako dobro u doigravanjima. Šteta je što je to bila prva utakmica finala. Ali, jednostavno nismo imali to u sebi", konstatirao je Rashard Lewis.

Gasol je zabio 16 poena i uhvatio osam lopti, dok je Odom ušao s klupe i fantastično regenerirao igru Lakersa, zabivši pritom 11 poena, ali što je još važnije, uhvativši 14 lopti i igrajući odlično ulogu drugog čovjeka na Howardu. Howardovih 15 skokova i 12 koševa, utopljeno je i razvodnjeno u dominaciji Lakersa, te se nije previše osjetilo na konačnom ishodu.

Howard ne može sam protiv njih trojice. Možda u obzir dolazi uvođenje visokog krila Tonyja Battiea ili centra Marcina Gortata?

"Onda ne možemo raširiti igru. Možda je to nešto na što obratimo pozornost ali, iskreno, ne znam da li nam to koristi ili šteti. Možda bi nam dobro došlo u obrani, ali u napadu....Napadački bi nam to otežalo stvari. Privukli bi tako njihove visoke igrače unutra. Tako da je to svojevrsna kvaka 22", objasnio je Van Gundy.

Strateg Magica se do sada dokazao fantastičnim taktičarem koji je svoju momčad pretvorio u veoma fluidnu mašinu u napadu, te najbolju obrambenu momčad lige. To je učinio prije svega fantastično iskoristivši hibridnost igrača Orlanda čime protivnicima zadaju glavobolje u obrani. S druge strane, Lakersi su možda, što se tiče rostera, i najopremljenija momčad za suprotstavljanje Orlandu.

Ono što stoji jest optimizam i vjera u svoju momčad, koju cijelu sezonu energično propovijedaju i Van Gundy i Howard. Osim Magica, nitko drugi nije ni vjerovao u njih, stoga Howard i sada poručuje:

"Nema mjesta panici. Ovo je bila tek jedna utakmica. Ovo nije način na koji mi igramo. Nekada jednostavno treba popraviti neke sitnice."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!