Nogomet

"Ni Barcelona u HNL-u ne bi dobila 20"

Bernard Jurišić • petak, 13.03.2009.
"Ni Barcelona u HNL-u ne bi dobila 20"
Foto: Bruno Karadža

Ante Šerić nakon desetljeća provedenog u Italiji, Grčkoj i Turskoj, vratio se u svoj drugi dom. 30-godišnji australski Hrvat brzo je ugrabio mjesto na lijevoj strani Hajdukove obrane i ne namjerava ga ispustiti. Hajduk kreće na petodnevnu "ekskurziju" u Slavoniju...

Pozicija lijevog braniča od početka sezone u Hajduku je smatrana "najtanjom". Splitski klub u sezonu je ušao s neiskusnim dvojcem Strinić - Jozinović, pa iako je 22-godišnji Strinić s vremenom pokazivao napredak, dovođenje bivšeg reprezentativca Ante Šerića mnogi su proglasili punim pogotkom.

Šerić je to počeo pokazivati već od prve utakmice. Iako je u derbiju sjedio na klupi, Strinićeva ozljeda otvorila mu je mjesto kojeg će teško ispustiti do kraja sezone. Šerića i Hajduk čeka dvostruki program u Vinkovcima u nedjelju i srijedu.

"Liga je teža, ali manje kvalitetna"

Kakva je razlika u kvaliteti hrvatske lige danas i kad ste iz nje otišli prije 10 godina?
"Mislim da je HNL teška liga, ali što se tiče kvalitete mislim da je prije bila kvalitetnija. Možda je sad teža zbog trke i agresivnosti svih momčadi, ali mislim da je prije desetak godina ipak bila kvalitetnija."

Koji je vaš osobni motiv u povratku u Hajduk?
"Osvojiti trofeje i ulazak u Europu. Ipak je drugačije Europu osjetiti s Hajdukom, a ove će godine biti lakše jer se promijenio format ulaska u Ligu prvaka i Ligu Uefe."

"Moramo odigrati u Vinkovcima na rezultatat, jer je važno da ostanemo prvi nakon ovog kola i dočekamo Dinamo još jednom u Poljudu. U Vinkovcima nam nikad nije bilo lako, no imamo u Slavoniji puno naših navijača i nadam se da će biti kao u Zaprešiću, gdje su nas navijači nosili do pobjede", kaže Hrvat rođen u Sydneyu.

U posljednjem susretu protiv Croatije na tribinama je bilo više od 15.000 gledatelja, ali teško ste slomili otpor sesvetske momčadi.
"Nismo se mi mučili protiv Croatije, nego u prvom dijelu nismo pogodili ono što nam je u drugim utakmicama ulazilo. Mislim da smo bolje igrali protiv Croatije nego protiv Cibalije. Imali smo nekoliko šansi gdje je samo trebalo gurnuti loptu preko crte. Da smo utakmicu protiv Croatije otvorili ranim golom kao protiv Cibalije, možda i završila kao ta utakmica. Upisali smo bodove, idemo dalje."

Vidite li Hajduk na vrhu na kraju sezone?
Puno se još utakmica ima za igrati, moramo odraditi cijeli jedan krug. Ne preostaje nam ništa nego nastaviti ovako. Neće nam biti lako, svi su protiv nas motivirani. Ali tako je sa svim velikim klubovima, tako je i kad Hajduk nije prvi, na to se moramo naviknuti."

Koliko ste zadovoljni svojim igrama?
"Dva mjeseca prije dolaska u Hajduk nisam igrao i to se vidi, ali sve u svemu sam zadovoljan. Bit će još bolje, samo neka mi pobjeđujemo i lako ćemo za moju igru."

Što je tajna uspjeha ovogodišnjeg Hajduka?
"Bez kvalitete nema ničega, to je jasno. Ali nije tajna ni da smo dobra klapa i to je također važno. Uživamo u treniranju, karanteni, utakmicama, svi smo dobra klapa od igrača i trenera do oružara."

Plašite li se kraja serije dobrih rezultata i "zakona velikih brojeva"?
"Da dođe Barcelona igrati u našu ligu, vjerojatno ne bi ostvarila 20 pobjeda u nizu. No, mi ćemo nastojati nastaviti, ako možemo doći do 20 - idemo do 20. Vjerojatno će nekad doći i kriza, ali nema potrebe izazivati vraga. Mislim da je momčad dovoljno zrela i svjesna svega što se događa oko nas. Nismo poletjeli, imamo svi čvrsto noge na zemlji i tako idemo dalje."

Dinamo je promijenio trenera, za kormilo je došao vaš nekadašnji reprezentativni suigrač Krunoslav Jurčić?
"Dinamo ima kvalitetnu momčad i doveli su novog trenera koji će im sigurno dati nešto novo. Jurčić je kao igrač bio poznat po agresiji i vjerujem da je takav i kao trener. Dinamu je možda nedostajala ta agresija i to im sigurno može dati. On je moderan stručnjak i bit će plus za njih."

Hoćete li i vi nakon igračke karijere u trenerske vode?
"Ne znam, još namjeravam puno igrati. Mnogi moji suigrači su se bacili u te vode iako su mnogi govorili da nema šanse da budu treneri. Kad dođe vrijeme razmislit ću o tome."

Imate li još reprezentativnih ambicija nakon 16 odrađenih nastupa?
"Zasad ne, Hajduk mi je sve. Tu smo da navijamo i pratimo naše, držimo im palčeve, ali Hajduk je u mojoj glavi trenutno broj jedan."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!