Nogomet

U Vinkovcima se kuje vrh

Bernard Jurišić, Ante Jukić • nedjelja, 15.03.2009.
U Vinkovcima se kuje vrh
Foto: Bruno Karadža

Velikih 90 minuta očekuju nogometaše Hajduka u Vinkovcima. Iako su u seriji od 9 prvenstvenih pobjeda, samo dva boda prednosti pred Dinamom na splitsku momčad u posljednjem kolu prve prvenstvene faze stavlja rezultatski imperativ...

Iako su pobjedu nad Dinamom svi ocijenili kao ključnu u borbi za "jedinicu" uoči početka trećeg kruga, Hajduk će na službenu potvrdu iste vrlo vjerojatno morati čekati sve do posljednje sekunde dvoboja s Cibalijom. Pobijede li Modri u Maksimiru Šibenik, a Splićani pokleknu na stadionu gdje im nikad nije bilo lako, idilično raspoloženje koje posljednjih mjeseci stanuje na Poljudu doživjelo bi veliki udarac.

Vinkovci nezgodni Splićanima

Nikad Hajduku nije bilo lako na vinkovačkom stadionu. U dosad odigranih 18 utakmica, Splićani su slavili tek pet puta, a samo jednom u posljednja četiri dvoboja (1:0 u travnju 2007.). Cibalia se, pak, može pohvaliti sa četiri pobjede, između ostalih i s velikih 4:1 iz 2002. godine.

Dugo u Vinkovcima nije vladala nogometna groznica poput ove koje je "zakuhalo" nedjeljno gostovanje Hajduka. Igrale su ovdje i moćnije generacije splitskog kluba, trčale su stadionom uz Bosut i veće face od Kalinića, Andrića, Gabrića ili Tomasova, no ne sjećamo se kada su "bili" u Vinkovce dolazili ovako goropadni, sa pozitivnom atmosferom koja se može "nožem rezati".

Jurišnici Ante Miše u srce Slavonije stižu s devet uzastopnih pobjeda u "džepu", pa kako onda očekivati da im se ozbiljnije suprotstavi jedna Cibalia, koja muku muči i s mnogo slabijim momčadima. "Teško, teško", čuli smo od svih na koje smo naišli u nebesko-plavom taboru, no to nipošto ne znači da će na vinkovačkom stadionu biti izvješene bijele zastave, osim, naravno, onih navijača Splićana, kojih se u nedjelju očekuje u rekordno velikom broju.

Evo kako bitku uz Bosut vidi strateg domaće momčadi, Stanko Mršić: "Nema sumnje, Hajduk je u ovom trenutku naša najbolja momčad. Igraju brzo i agresivno, nanizali su devet pobjeda, što ih je napunilo optimizmom. Uz sve to, imaju sjajnu atmosferu u i oko kluba, tako da ih je zaista teško zaustaviti u ovom trenutku."

TV kamere konačno uz Bosut

Gostovanje Hajduka donijelo je prekid gotovo četverogodišnje "suše" kada su izravni TV prijenosi sa stadiona uz Bosut u pitanju. Posljednji put Vinkovci su se široj hrvatskoj javnosti mogli predstaviti 23. srpnja 2005. godine, kada je gostovao zagrebački Dinamo. Modri su u toj utakmici slavili s uvjerljivih 4:0, a u Cibaliji se nadaju da će protiv drugog hrvatskog velikana biti puno bolje sreće. Također, bit će ovo prvi izravni prijenos jedne noćne utakmice iz Vinkovaca, budući da su reflektori na stadionu uz Bosut stavljeni tek uoči početka ove sezone.

Na upit o najvećim prijetnjama iz splitskih redova, Mršić je započeo priču o "odličnim bokovima, iskusnima Skoki i Andriću u sredini, opasnom Kaliniću, potentnom Gabriću i nadolazećem Tomasovu", no kad je vidio da će ovim tempom nabrojati praktički cijelu gostujuću momčad, zaustavio se i kratko ispalio: "Ma svi su opasni".

Naravno, novinare je zanimalo kakav recept nudi glavni "kuhar" nebesko-plavih. Koji su glavni aduti Cibalije?

"Osnovni preduvjeti uspjeha, a to bi za nas bio i bod, su pristup i disciplina u igri. Za ovo prvo ne brinem, uopće ne sumnjam da će svi dati svoj maksimum u dekoru kakav nas očekuje, no pogreške poput onih koje smo napravili u kup utakmici u Splitu ne smiju nam se dogoditi. Tada smo izgubili 4:1, iako smo se gotovo ravnopravno nosili s njima", upozorio je Mršić, naglasivši još jednom ono što cijeli tjedan govori svojim igračima: "Nije Hajduk leteći tanjur, ni oni ne lete."

Na stadionu uz Bosut nadaju se kako će se do nedjelje oporaviti ozlijeđeni kapetan Boris Leutar, ključan čovjek u obrambenoj formaciji Vinkovčana. Uspije li Leta s kapetanskom trakom povesti svoje suigrače, Hajduk će protiv sebe imati gotovo najjaču jedanaestoricu domaće momčadi. Izostat će, tek, već dugo vremena ozlije?eni Davor Bagarić, te Željko Malčić, koji je "pocrvenio" u prošlom kolu u Kranjčevićevoj. Umjesto Želje, od prve minute krenut će Hajdukovo "dite", Krešimir Makarin.

Hajdukovci su na četvrtodnevni boravak na istoku zemlje krenuli u dobrom raspoloženju, s nizom od četiri prvenstvene pobjede. Udarnih 11 je "nedirnuto", nedostaju tek duže ozlijeđeni Rubil i Brkljača, te Jertec i Strinić, koji su ipak bili pričuvno "oružje" za kup, a ne za prvenstvo.

T-Com 1. HNL, 22. kolo: Cibalia – Hajduk 20:15h

Cibalia: Burcsa - Mešić, Milardović, Medvid, Matić - Mazalović, Pavličić, Husić, Lukačević - Baraban, Makarin.

Hajduk: Subašić - M.Buljat, Vejić, Pandža, Šerić - Gabrić, Andrić, Skoko, Tomasov - Ibričić, Kalinić.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

22. kolo

Rijeka2:1Varaždin
Zadar2:1Zagreb
Sesvete0:0Slaven Belupo
Inter-Zaprešić0:1Osijek
Dinamo3:0Šibenik
Cibalia1:1Hajduk
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!