Zimski sportovi

Bruinsi zaustavljeni, Penguinsi poniženi

Ante Jukić • nedjelja, 04.01.2009.
Bruinsi zaustavljeni, Penguinsi poniženi

NHL subotu obilježili su, svaki na svoj način, domaći posrtaji Boston Bruinsa i Pittsburgh Penguinsa. Bruinsima je to bio prvi poraz nakon deset uzastopnih pobjeda, dok je momčad iz Pittsburgha doživjela jedan od većih udaraca u posljednje vrijeme...

Svemu jednom dođe kraj, pa tako i pobjedničkom nizu hokejaša Bostona. Nakon što su pobijedili u posljednjih deset utakmica, te čak 14 uzastopnih u svom TD Banknorth Gardenu, Bruinsi su u subotnjoj "matineji" pokleknuli protiv Buffalo Sabresa, kojima je to, pak, bila druga uzastopna gostujuća pobjeda (dvije noći ranije Sabresi su odnijeli bodove iz Toronta).

Da bi utakmica u Bostonu mogla otići u neočekivanom smjeru postalo je jasno već nakon pet minuta. Golovima Ellisa i Vaneka (sjajnom Austrijancu to je bio već 26. pogodak sezone) Sabresi su ekspresno došli do lijepe prednosti, koju je polovinom prve trećine prepolovio Kessel. S 2:1 vodstvom gostiju iz Buffala otišlo se na prvi odmor, nakon kojeg Matt Ellis, svojim drugim pogotkom večeri, ponovno podiže na dva razlike za Sabrese.

Pokazalo se na kraju da je taj drugi Ellisov pogodak ujedno bio i pobjednički, budući da su domaćini do kraja uspjeli samo jednom savladati odličnog Ryana Millera (29 obrana). Učinio je to, sredinom druge trećine, Shawn Thornton, dvije i pol minute prije nego što je Paul Gaustad postavio konačnih 4:2. Bio je to tek treći ovosezonski domaći poraz Bruinsa, a jedini koji se uz Buffalo Sabrese mogu pohvaliti pobjedom u TD Banknorth Gardenu su Toronto Maple Leafsi i Pittsburgh Penguinsi.

Ipak, koliko god se bilo ugodno nalaziti u ovako odabranom društvu, Pittsburgh Penguinsima ta pobjeda u Bostonu trenutno vrlo malo znači. Prošlogodišnji finalisti Stanley Cupa proživljavaju vrlo veliku krizu, koja je još malo produbljena teškim subotnjim porazom od Florida Panthersa. Gosti s Floride ovom su pobjedom prekinuli niz od četiri uzastopna poraza, došavši na samo tri boda zaostatka od osmog mjesta Istočne konferencije, kojeg drže upravo Penguinsi.

Nakon što su golovima Peltonena i Hortona Panthersi okončali prvu trećinu s prednošću od dva pogotka, na samom startu druge Ruslan Fedotenko vratio je nadu gledateljima u Mellon Areni, koji u posljednje vrijeme definitivno ne mogu uživati u igrama svoje momčadi. Nažalost po njih, Fedotenkov gol ostao je samo "labuđi pjev" u još jednoj razočaravajućoj predstavi Crosbyja, Malkina i ostatka društva.

Do kraja utakmice gosti su postigli još četiri pogotka (McCabe, Zednik, Horton, Frolik), čime su dodatno "začinili" deseti poraz Penguinsa u posljednjih 14 utakmica. Iako su prije početka sezone svrstavani u najuži krug onih koji bi s trona mogli skinuti Detroit Red Wingse, Pingvini se sad moraju prije svega usredotočiti na borbu za doigravanje, u kojoj im predstave poput ove subotnje zasigurno neće pomoći.

Utakmica Toronto Maple Leafsa i Ottawa Senatorsa ponudila je hokej pun tempa, body-checkinga i "vatre" na ledu, koja se uostalom i podrazumijeva u obračunima starih ontarijskih rivala. Ovaj noćašnji bio je utoliko važniji što su bodovi nasušno trebali objemama momčadima, a na kraju su se njima "osladili" Maple Leafsi, ponajviše zahvaljujući sjajnom Vesi Toskali.

Golman domaćina u prvoj je polovini utakmice dovodio u očaj Senatorse, koji su u tom razdoblju propustili do vrha napuniti mrežu Leafsa. Istina, na udarac Daniela Alfredssona iz osme minute ni odlični Finac nije imao rješenja, no taj jedan gol gostiju iz Ottawe u konačnosti se pokazao nedovoljnim za izbjegavanje poraza, budući da su domaćini svoje prilike nemilosrdno iskorištavali. Sredinom druge trećine Dominic Moore pogodio je za 1:1, da bi u posljednjih deset minuta utakmice Ponikarovski i Blake osigurali Maple Leafsima titulu vladar Ontarija, barem do prvog sljedećeg susreta ovih momčadi.

U preostalim utakmicama bogate subotnje večeri uspješniji su bili domaćini. Nakon što su dva dana ranije izgubili epitet najbolje momčadi lige, San Jose Sharksi su protiv NY Islandersa došli do novih bodova, čime su ponovno preskočili Boston Bruinse. Neuspješnu večer imala je i druga momčad iz "Velike jabuke", a za poraz Rangersa najzaslužniji je bio golova nezasitni Alex Ovečkin, koji je krajem druge trećine pogodio za 2:1 pobjedu Capitalsa.

St. Louis Bluesi su prekinuli veliki gostujući niz Columbus Blue Jacketsa, Edmonton Oilersi su na svom ledu bili uvjerljivi protiv Dallas Starsa, dok su LA Kingsi tek nakon izvođenja kaznenih udaraca "slomili" Philadelphia Flyerse. Do identičnih 3:2 pobjeda na gostovanjima došli su Red Wingsi, Hurricanesi i Flamesi, s time da su aktualni prvaci svoja dva boda morali zaraditi u raspucavanju. Odlučujući penal za goste realizirao je, tko drugi, nego Pavel Dacjuk.

NHL, rezultati, 03.01.2009: Boston - Buffalo 2:4, Pittsburgh - Florida 1:6, Nashville - Calgary 2:3, Toronto - Ottawa 3:1, Washington - NY Rangers 2:1, Tampa Bay - Carolina 2:3, Minnesota - Detroit 2:3 (SO), St. Louis - Columbus 5:2, Edmonton - Dallas 4:1, Los Angeles - Philadelphia 2:1 (SO), San Jose - NY Islanders 5:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!