Zimski sportovi

Montreal preokrenuo Floridu

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 05.01.2009.
Montreal preokrenuo Floridu
Foto: EPA

Najuzbudljiviju nedjeljnu utakmicu, od sedam na rasporedu, odigrali su u Montrealu domaći Canadiensi i Florida. Montreal je slavio nakon penala. Chicago je prekinuo Calgaryev niz nepobjedivosti, dok je dva boda napokon upisala i Minnesota...

Montreal i Florida odigrali su popodnevnu utakmicu, koja je oduševila sve koji su je imali prilike gledati. Odličan susret sa puno pogodaka, preokreta, lijepih akcija i na kraju, drame izvođenja penala. Florida je u Montreal stigla nakon velike pobjede u Pittsburghu, dok i Canadiensi igraju vrlo dobro proteklih tjedana. Zadnju utakmicu su izgubili u New Jerseyu i sada su to htjeli nadoknaditi sa dva boda.

Florida je prvih dvadeset minuta odigrala u ritmu iz Pittsburgha. Vrlo čvrsto u obrani i efikasno u napadu. Prvi period je tako završio sa dva pogotka u mreži domaćina. Brett McLean i David Booth upisali su se u listu strijelaca. U drugom periodu potpuno druga utakmica. Montreal je izašao an led goropadan, a Florida neprepoznatljiva. Nije dugo trebalo da se domaćini vrate u utakmicu, a ubrzo su i preokrenuli rezultat u svoju korist.

Pogodak za smanjenje rezultata postigao je Francis Bouillon odličnim udarcem sa plave crte. Prošlo je samo tridesetak sekundi do izjednačenja. Pogreška vratara i obrane Panthersa i Andrej Kosticin je na dodavanje svog brata Sergeja izjednačio rezultat. Tom Kostopoulos je nastavio seriju Habsa, a konačnih 4:2 na kraju dva perioda postiže Robert Lang. Montreal je tako u potpunosti preokrenuo utakmicu i imao sve u svojim rukama nakon dva perioda. Ali, još se igralo dvadeset minuta.

Florida se na led vratila sa željom da se ponovi prvi period i da se vrate u utakmicu. Trud, borba i želja su se ubrzo isplatile nakon što je poslije solo prodora sa igračem manje smanjio Radek Dvorak. Nedugo zatim je Andrej Kosticin svojim drugim pogotkom vratio dva razlike za Montreal i opet se činilo da je utakmica gotova. Međutim, Florida se ne predaju i ubrzo smanjuje zgoditkom Jassena Cullimorea. Nakon toga su sve bacili u napad i minutu i pol prije kraja nakon ogromne gužve pred golom Montreala izjednačio je Dvorak.

Utakmica je tako ušla u produžetak i može se reći da je to bilo najpravednije jer su obje momčadi zaslužile barem bod za igru u ovom susretu. Drugi su ipak uzeli domaćini nakon izvođenja penala. Andrej Markov je jedini bio precizan i tako je Montrealu donio pobjedu na kraju prekrasnog popodneva u Bell Centreu.

Chicago se nakon dva poraza od Detroita vratio starim navikama. Pobjeđivanju. U Chicago je stigao Calgary na krilima odličnih rezultata. Flamesi nisu deset utakmica poraženi u regularnom dijelu i htjeli su nastaviti taj niz i u United Centreu. Domaćini su igrali bez Patricka Kanea, ali to se nije nimalo osjetilo. Blackhawksi su odigrali odličan susret i uvjerljivo slavili nad gostima iz Kanade.

Ključnih je bilo zadnjih šest minuta drugog perioda. Do tada je bilo 1:1 Martin Havlat je bio strijelac za Chicago, a Todd Bertuzzi za Calgary. U finišu drugog perioda tri pogotka domaćina. Andrew Ladd je zabio za vodstvo, a u sljedećih pet minuta Kris Versteeg je strijelac sa igračem manje, pa Dustin Byfuglien sa igračem više i povratka više nije bilo. Do kraja po jedan pogodak sa svake strane. Daymond Langkow je smanjio za Flamese, a pobjedu je potvrdio Patrick Sharp.

Minnesota je grozan niz rezultata prekinula u Coloradu. Niklas Backstrom je bio u vrhunskoj formi i zaustavio sva 33 pokušaja domaćina. Gosti su utakmicu riješili već u prvih desetak minuta utakmice. Veteran Owen Nolan postigao je oba pogotka i najavio bolje dane za Minnesotu. Ovakve utakmice i pobjede zasigurno će im trebati jer je sezona gotova za njihovog najboljeg igrača. Marian Gaborik će zbog ozljede propustiti tri mjeseca, a s obzirom da nema ugovor za sljedeću sezonu, možda je već odigrao svoj posljednji susret za Wildse.

Tampa je slavila u derbiju začelja Istočne konferencije. U pobjedi 4:1 istaknuo se Martin St.Louis sa dva pogotka. Dallas je nakon penala slavio kod Vancouvera. Starsima je pobjedu osigurao James Neal. Anaheim je kod kuće uz dvije asistencije Scotta Niedermayera i 29 obrana Jonasa Hillera bio bolji od Phoenixa. New Jerseyu je bio potreban produžetak za pobjedu nad Ottawom. Gol za dva boda Devilsa postigao je Brian Rolston.

Nhl, rezultati, 4.1.2009: Montreal – Florida 6:5 (SO), Atlanta – Tampa Bay 1:4, New Jersey – Ottawa 4:3 (OT), Chicago – Calgary 5:2, Anaheim – Phoenix 2:0, Colorado – Minnesota 0:2, Vancouver – Dallas 2:3 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!