Zimski sportovi

Tisuću za Weighta, nezaustavljivi Columbus

Krešimir Ferlak • subota, 03.01.2009.
Tisuću za Weighta, nezaustavljivi Columbus

Petak nam je donio šest NHL utakmica, a vijest dana stigla je iz Phoenixa gdje je legendarni Dougy Weight stigao do velikog ostvarenja. Forma Columbusa je i dalje vrhunska, a to su pokazali u Coloradu. S druge strane, pobjednički niz Montreala je prekinut...

Odlična utakmica odigrana je u Phoenixu gdje su domaći Coyotesi na kraju s 5:4 svladali New York Islanderse. Priča dana ipak je bio Doug Weight. Ovaj veliki napadač iz Detroita stigao je do tisuću poena u karijeri. Njega su na draftu još 1990. uzeli New York Rangersi, a sada je u 37. godini došao do ovog hvale vrijednog ostvarenja. Najveći uspjeh Doug Weight ostvario je u sezoni 2005./06. kada je s Carolinom osvojio Stanley Cup.

Nakon utakmice nije mogao sakriti emocije. "Bio sam nervozan cijeli dan. Obitelj mi je ovdje i htio bih zahvaliti suigračima i publici. Kao Amerikanac lijepo je bilo postići ovo na američkom tlu. Ovaj trenutak ću pamtiti cijeli život", izjavio je Weight. Da bi došao do tisuću poena trebao mu je samo jedan pogodak ili asistencija, Weight je upisao dvije asistencije, ali nije uspio spasiti svoje Islanderse od poraza.

Phoenix je dominirao cijelu utakmicu i početkom treće imali su vodstvo od 4:1, nešto kasnije bilo je 5:2, a Islandersi su tek u završnici s dva pogotka učinili poraz prihvatljivim, ali nisu imali snage za izjednačenje. Za Phoenix su zabili Tihonov, Michalek, Doan, Jokinen i Lindstrom, dok su se kod Islandersa u listu strijelaca upisali Bergenheim, Bailey i dva puta Park.

Darcy Tucker je krajem prve trećine prekinuo niz vratara Columbusa Stevea Masona bez primljenog pogotka i doveo svoj Colorado u vodstvo. Međutim, to je bio samo trenutak slabosti Blue Jacketsa. U zadnja dva perioda Columbus je pomeo Avalanche, postigao čak šest pogodaka i vrlo uvjerljivo stigao do nove pobjede. Forma je sve bolja i Blue Jacketsi su potiho stigli do osmog mjesta u konferenciji.

Preokret je početkom druge trećine najavio Kristian Huselius. Rick Nash je nešto kasnije pogodio iz kaznenog udaraca i Columbus je poveo. Do kraja perioda Huselius je zabio svoj drugi gol i gosti su već imali lijepu prednost. U trećem je pobjeda potvrđena golovima Commodorea, Voračeka i Umbergera. Zaslužena pobjeda gostiju i nove brige za Colorado koji je ovim porazom pao s pozicije koja vodi u doigravanje.

New Jersey i Montreal su dvije ekipe koje igraju odličan defenzivni hokej. I ovoga puta odigrali su utakmicu s malo pogodaka, ali obrane, barem u prvom periodu, i nisu baš briljirale. Nakon desetak prilično dosadnih minuta, jedna polukontra Devilsa i lijepi udarac Briana Gionte i domaćini su poveli. Nekoliko minuta kasnije izjednačenje iz ničega. Pogreška obrane Devilsa, šansu je dobio mladi Max Pacioretty i lijepim udarcem izjednačio rezultat. Pacioretty je tako postigao svoj prvi NHL gol u prvoj utakmici jer je tek dan ranije pozvan iz niže lige.

Do kraja perioda ipak vodstvo Devilsa. Velika pogreška jednog od najboljih braniča lige Andreja Markova i Zach Parise se sjurio prema vratima i lijepo zabio za 2:1 New Jerseya. Nakon toga je utakmica ipak bila zatvorenija, što je odgovaralo domaćinima koji su mirno, s još dva pogotka stigli do pobjede. Sredinom druge strijelac je bio John Madden, a za konačnih 4:1 za Devilsa i prekid pobjedničkog niza Montreala u zadnjem periodu zabio je Jamie Langenbrunner.

Odličnu i vrlo izjednačenu utakmicu odigrali su u Anaheimu domaći Ducksi i Philadelphia. U prvom periodu po jedan pogodak sa svake strane. Ossi Vaananen bio je strijelac za Flyerse, a Corey Perry za Duckse. U drugom periodu po tri pogotka sa svake strane! Ducksi su golovima Roba Niedermayera i Andrewa Ebberta otišli na dva razlike, ali brzo izjednačuju Josh Gratton i Braydon Coburn. Anaheim ponovno vodi preko Ryana Getzlafa, ali samo četrnaest sekundi kasnije izjednačuje Mike Knuble.

Nakon tih fenomenalnih četrdeset minuta utakmica se primirila i u trećem periodu više nismo vidjeli pogodak. Otišlo se sve do penala, u kojima je jedan pogodak odlučio pobjednika. Kapetan Flyersa Mike Richards postigao je jedini pogodak za slavlje Flyersa. Ovom pobjedom Philadelphia je došla do prvog mjesta u diviziji i skinula New York Rangerse koji su držali vodeće mjesto divizije Central od početka sezone.

Atlanta je također slavila nakon penala, a ključni pogodak za 4:3 pobjedu nad Vancouverom postigao je Eric Christensen. U regularnom dijelu za Thrasherse je Ilja Kovalčuk imao gol i asistenciju, a za Canuckse je Henrik Sedin imao dva gola i dodavanje. Carolina je s 2:1 bila bolja od St.Louisa, a gol za pobjedu je sredinom trećeg perioda zabio ruski branič Anton Babčuk.

NHL, rezultati, 2.1.2009.: New Jersey – Montreal 4:1, Carolina – St.Louis 2:1, Atlanta – Vancouver 4:3 (SO), Colorado – Columbus 1:6, Phoenix – NY Islanders 5:4, Anaheim – Philadelphia 4:5 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!