Nogomet

Skupina F: Bayernu vrh, Viole u Kup Uefa

Ivana Spahija • srijeda, 10.12.2008.
Skupina F: Bayernu vrh, Viole u Kup Uefa
Foto: EPA

Zanimljiv rasplet ponudili su susreti posljednjeg kola skupine F. Lyon i Bayern su gledateljima na Gerlandu ponudili čak pet pogodaka, a Nijemci su zahvaljujući odličnom prvom poluvremenu uzeli pobjedu i prvo mjesto. Fiorentina je minimalnom pobjedom nad rumunjskom Steauom osigurala Ligu Uefe...

Bayernu golijada i prvo mjesto

Susret koji je za mnoge predstavljao najatraktivniji dvoboj večeri doista je potvrdio taj status. Lyon i Bayern su pred dobro ispunjenim tribinama na francuskom Gerlandu pružili dobru nogometnu predstavu u kojoj na kraju ipak nije bilo radosti za domaće navijače. Bayern je u uzbudljivih 90 minuta rezultatom 3:2 svladao Lyon i time osigurao vodeće mjesto na tablici. Nezadovoljni neće biti niti Francuzi, koji su također osigurali osminu finala.

Iako su u utakmicu nešto bolje ušli domaći nogometaši, koji su u prvim minutama stvorili "opsadno stanje" ispred gola Bayerna, prvi su do pogotka ipak došli Nijemci, i to već u 11. minuti susreta. Ribery je u prostoru između dvojice braniča Lyona uspio gurnuti loptu prema Kloseu, koji je zatresao mrežu Francuza za vodstvo Bayerna od 1:0. Samo minutu kasnije domaćini su lako mogli do izjednačenja, pokušaj Benzeme nakon ubacivanja Mouniera završio je nekoliko centimetara pokraj gola Rensinga.

Mreža Lyona ponovno se tresla u 33. minuti susreta. Toni je dobro uposlio Riberyja, koji je precizno matirao domaćeg vratara Llorisa i gostima donio prednost od 2:0. Lyon je veliku priliku za smanjenje vodstva Bayerna propustio u 36. minuti kada je udarac Edersona greda spriječila da se nađe u mreži Rensinga. Lyon je promašivao, a Bayern - kažnjavao. Lloris je ponovno morao vaditi loptu iz mreže u 37. minuti. Ribery je s lijeve strane ubacio za Klosea, koji je po drugi put u susretu bio precizan i matirao domaćeg vratara za veliko vodstvo Bayerna od 3:0.

Domaćini se unatoč primljenim pogocima nisu predavali i nakon odmora je iz svlačionice izišao drugačiji Lyon. Govou je u 52. minuti svojim pogotkom iz blizine smanjio vodstvo Bayerna na 3:1, a potom je i Benzema u 67. minuti matirao Rensinga i doveo utakmicu u neizvjesnost. Ipak, na tome je stalo, pobjedu sa Gerlanda ipak odnose Bavarci, koji su uz to zasjeli i na prvo mjesto na ljestvici.

Gilardino Violama donio Europu

U utakmici koja je odlučivala putnika za "posljednji vlak" za Europu, više sreće imali su nogometaši Fiorentine, koji su u Bukureštu uspjeli s minimalnih 1:0 svladati neugodnu momčad Steaue i tako osigurati mjesto u Ligi Uefe. Viole će tako ispadanje iz Lige prvaka ipak ublažiti nastavkom natjecanja u Europi, dok Steaua s druge strane može biti itekako nezadovoljna ishodom ovog susreta jer je Rumunjima pobjeda također "igrala ulogu" za nastavak proljeća u Europi.

Utakmica sama po sebi nije pružila previše prilika za pogodak s obje strane. Gostujući vratar Frey je u 11. minuti dobro obranio solidan pokušaj Morena iz slobodnog udarca, a Adrian Mutu je u 31. minuti pokušao pronaći put prema mreži Steaue, no siguran je bio i domaći vratar Zapata.

U drugom poluvremenu ponovila se slična priča, uz nešto veći pritisak Fiorentine, za razliku od domaćina koji su imali veći posjed lopte u prvom dijelu. Akcija koja je odlučila putnika u Ligu Uefe odigrala se u 66. minuti. Vargas je izveo udarac iz kuta, a Gilardino glavom pospremio loptu u mrežu Zapate za veliko slavlje Viola i pobjedu od 1:0 koja im donosi europsko proljeće. Steaua će pak ostati praznih ruku.

Liga prvaka - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

FCSB0:1Fiorentina
Lyon2:3Bayern
1Bayern 612:4+814
2Lyon 614:10+411
3Fiorentina 65:8-36
4FCSB 63:12-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!