Nogomet

Skupina C: Šahtarov labuđi pjev

Marin Vuković • utorak, 09.12.2008.
Skupina C: Šahtarov labuđi pjev
Foto: EPA

Posebnost skupine C bila je u tome što niti jedna utakmica nije odlučivala ni o čemu, sve dvojbe bile su razriješene prije ovoga kola, pa su utakmice u Barceloni i Baselu imale primjese ekshibicije. Takvu je situaciju iskoristio Šahtar, koji je došao do pobjede na Nou Campu, dok su Basel i Sporting podijelili bodove.

Kako je Barcelona već prije ovoga kola osigurala vodeće mjesto u skupini, trener katalonske momčadi Josep Guardiola na travnjak je poslao bitno oslabljenu momčad, imajući na umu i veliki derbi s Realom koji Barcu očekuje već sljedećeg vikenda.

Takav sastav Barcelone ipak nije mogao odigrati dominantnu ulogu nad gostima iz Donecka, pa je ukrajinska momčad došla do vrijednih bodova za koeficijent, ali i potvrdu već osiguranog trećeg mjesta koje jamči nastavak natjecanja u Kupu Uefe. Darijo Srna odigrao je vrlo dobro i ostao na travnjaku do posljednjeg sučeva zvižduka.

Često se kaže kako je povratna lopta pola pogotka, a potvrdu toga vidjeli smo u 31. minuti utakmice kada je Willian uposlio Olexandra Gladkiya, a ovaj bez većih problema donio prednost Šahtaru.

Ukrajinska momčad udvostručila je svoju prednost u 58. minuti, a ponovno je strijelac bio Gladkiy, no već u sljedećoj minuti Sylvinho smanjuje na 2:1 nakon lijepe kombinacije s Keitom.

Ne tako brojni navijači na Nou Campu ipak nisu vidjeli potpun povratak Barcelone u utakmicu. Četrnaest minuta prije kraja utakmice treći pogodak Šahtara postigao je Fernandinho i otklonio sve dvojbe oko pobjednika ove utakmice. Posljednju riječ ipak je imala Barca, sedam minuta prije kraja sjajno je asistirao Eidur Gudjohnsen, a na konačnih 2:3 smanjio Sergio Busquets.

Poput Barcelone i Sporting je u prošlom kolu osigurao prolaz među 16 najboljih, ali je usprkos tome i večeras upisao pobjedu kojom je samo potvrdio osvojeno drugo mjesto u skupini.

Odlučujući pogodak na utakmici postigao je Yannick Djaló iz neposredne blizine, nakon što je sve na desnoj strani odradio Marat Izmailov i uputio upotrebljivu loptu ka petercu domaćina. Bio je to peti poraz "izletnika" u Ligi prvaka Basela, koji je u šest utakmica uspio skupiti tek jedan jedini bod i primiti čak 15 pogodaka.

Liga prvaka - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Basel0:1Sporting
Barcelona2:3Šahtar
1Barcelona 618:8+1013
2Sporting 68:8012
3Šahtar 611:7+49
4Basel 62:16-141

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!